Στις όχθες του Μυλάοντα κινείται το 4ο τμήμα του Menalo Trail που επισκεφτήκαμε την Κυριακή των Βαΐων.
Το Menalo Trail είναι μια διαδρομή 75km χωρισμένη σε 8 τμήματα. Ξεκινάει από τη Στεμνίτσα με κατεύθυνση τη Δημητσάνα (12.6km), από εκεί κατευθύνεται στο Ζυγοβίτσι (4.2km) στην Ελάτη (14.7km) στη Βυτίνα (8.5km) στη Νυμφασία (5.9km) στα Μαγούλιανα (9.3km) το Βαλτεσινίκο (6.7km) και τα Λαγκάδια (13.8km). Διασχίζει έτσι ένα μεγάλο κομμάτι του ορεινού όγκου του Μαινάλου και πολλά σημεία μοναδικής ομορφιάς, άρρηκτα συνδεδεμένα με την ιστορία της Ελλάδος.
Πρόκειται για μονοπάτια αρχαία, που οι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν για να πάνε από το ένα χωριό στο άλλο όταν δεν υπήρχαν δρόμοι και αυτοκίνητα. Μονοπάτια που διαμόρφωσε η ανάγκη, η μορφολογία του εδάφους, οι δρόμοι του νερού, η βαρύτητα, οι κατολισθήσεις. Σε προηγούμενα εγχειρήματα πάντα με έδρα το Λεβίδι έχουμε περπατήσει από τη Βυτίνα στη Νυμφασία και από τη Νυμφασία στα Μαγούλιανα.
Αυτή τη φορά ξεκινήσαμε από την ονομαστή Ελάτη Αρκαδίας που βρίσκεται σε υψόμετρο 1200m για να κατέβουμε στη Βυτίνα. Φτάνοντας στην Ελάτη είναι βέβαιο ότι θα τραβήξει την προσοχή σου το εργαστήριο του Χρήστου Σιμόπουλου με τις δημιουργίες ξύλου. Ένας ιδιαίτερος καλλιτέχνης που χρησιμοποιεί κορμούς από το παρακείμενο δάσος. Ο ίδιος τελευταία έχει ξεκινήσει και το Horse Riding Elati μια μοναδική εμπειρία για παιδιά και οικογένειες. Λίγο πιο πάνω στην πλατεία του χωριού ξεκινούν τα μονοπάτια.
Εμείς είχαμε σα στόχο να πάμε μέχρι τη Βυτίνα. Πρόκειται για το 4ο σκέλος του Menalon Trail με μήκος 8.5 km χρειαστήκαμε 3 ώρες για να το διανύσουμε. Καθώς καταλήγεις στα 940m υψόμετρο, το μονοπάτι είναι κατηφορικό ή ίσιωμα. Δεν έχει καθόλου δυσκολία. Στο πρώτο μέρος κατηφορίζεις μέχρι να συναντήσεις την κοίτη του Μυλάοντα ποταμού. Η βλάστηση που κυριαρχεί είναι έλατα, πλατάνια στο ποτάμι και κισσοί.
Αφού φτάσεις στο ποτάμι το μονοπάτι για ένα μεγάλο μέρος ακολουθεί την κοίτη του. Θέλει προσοχή στη σήμανση καθώς υπάρχουν αρκετά μονοπάτια και μπορεί εύκολα να μπερδευτείς. Εμείς κάναμε λάθος και προσθέσαμε 3km διαδρομής στην πορεία μας. Αλλά είναι από τα ευχάριστα λάθη που απολαμβάνεις. Υπάρχουν αρκετά σημεία όπου η ανθρώπινη δραστηριότητα είναι έντονη. Ένα σημαντικό σημείο είναι οι Πηγές Πυργακίου (το ομώνυμο εγκαταλελειμμένο χωριό) που υδρεύουν τη Βυτίνα.
Κάναμε μια στάση στην πετρόχτιστη βρύση Μακρινού και συνεχίσαμε. Σε αρκετά σημεία το ποτάμι και το μονοπάτι πλησιάζουν τον επαρχιακό δρόμο που ενώνει τα χωριά. Βγαίνοντας από τη ρεματιά ανεβαίνεις στην περίμετρο του λόφου όπου βρίσκονταν το αρχαίο Μεθύδριο. Στην κορυφή του λόφου βρίσκεται η ακρόπολη του Αρχαίου Μεθυδρίου. Ο δρόμος συναντιέται μ’ ένα μαντρί και κατευθύνεσαι προς τη γέφυρα του αυτοκινητόδρομου. Περάσαμε από κάτω, σε πολλά σημεία έχουν φανεί τα σίδερα αλλού έχουν πέσει είναι σε κακή κατάσταση ο οπλισμός.
Το μονοπάτι συνεχίζει στην κοίτη του ποταμού και μπαίνει σχεδόν στην όχθη του. Είναι πολύ σημαντικό να έχεις αδιάβροχα παπούτσια για να περάσεις χωρίς δυσκολία. Δίπλα στα πλατάνια υπάρχουν ακόμη τα ερείπια νερόμυλων αδιάψευστοι μάρτυρες της άλλοτε ανθρώπινης δραστηριότητας. Οι άνθρωποι φόρτωναν το σιτάρια στα υποζύγια, τα πήγαιναν στους μύλους και από κει επέστρεφαν με το αλεύρι στο χωριό. Στο τελευταίο μέρος το μονοπάτι βγαίνει από τη ρεματιά και ανηφορίζει ως το κάτω μέρος της Βυτίνας.
Ο Μυλάοντας ποταμός συνεχίζει το δρόμο του δυτικά προς τη Νυμφασία ωσότου συναντήσει τον Τράγο ποταμό. Από εκεί τα νερά θα φτάσουν στο ποταμό Λάδωνα και τελικά στον Αλφειό ποταμό και θα βγουν στο Ιόνιο πέλαγος. Κατά τη διάρκεια της πεζοπορίας μας συναντήσαμε αρκετά ζώα, από πρόβατα, κατσίκια, άλογα, βοοειδή. Ακούσαμε αρκετά τιτιβίσματα πουλιών και ήταν έντονα τα χνάρια λαγών και αγριογούρουνων. Εννοείται λόγω του ποταμού αλλά και της εποχής ήμασταν ιδιαίτερα προσεκτικοί για φίδια, αλλά πιθανώς να μην έχουν ξυπνήσει ακόμη καθώς στο Μαίναλο ακόμη οι θερμοκρασίες είναι χαμηλές.
Ήταν ένας εξαιρετικός περίπατος μια διαδρομή εύκολη και βατή για όλους. Η απόσταση βέβαια είναι μεγάλη και απαιτείται καλή φυσική κατάσταση από τους συμμετέχοντες. Σας το προτείνουμε ανεπιφύλακτα.
Διαβάστε επίσης: