Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων θα αποτελέσουν στο άμεσο μέλλον τη λύση για την αντιμετώπιση της ζήτησης τις ώρες αιχμής.
Ο παρατεταμένος καύσωνας έχει εγείρει ανησυχίες για την επάρκεια ενέργειας σε όλη τη χώρα και ειδικότερα στις πυκνοκατοικημένες περιοχές της πρωτεύουσας. Παρότι μέρος του πληθυσμού λείπει σε διακοπές οπότε οι ενεργειακές του ανάγκες κατανέμονται αναλόγως, τις ώρες αιχμής (14:00 – 21:00) είναι κρίσιμη η κατάσταση με τη συνεχή χρήση των κλιματιστικών να επιτείνει το πρόβλημα. Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία μειώνεται η θερμοχωρητικότητα του περιβάλλοντος. Το κλιματιστικό προσπαθεί να «πετάξει» το ζεστό αέρα έξω αλλά αυτό έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω άνοδο της τοπικής θερμοκρασίας. Φαύλος κύκλος που αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας. Γι’ αυτό και το σύστημα φτάνει στα όρια του. Μου γράφει φίλος, αρνητής της ηλεκτροκίνησης: «Σκέψου να έπρεπε να φορτίζουμε και τα αυτοκίνητά μας, σ’ αυτές τις συνθήκες».
Η παρατήρηση του ακούγεται εύλογη, συμβαίνει όμως ακριβώς το αντίθετο. Σύμφωνα με στοιχεία του ΔΕΔΔΗΕ, εφόσον επιτευχθεί ο στόχος των 300.000 ηλεκτρικών οχημάτων ως το 2030, θα απαιτείται το 4% της σημερινής κατανάλωσης ενέργειας για την φόρτιση των οχημάτων ήτοι 1,75Twh. Αν υποθέσουμε ότι η μέση χωρητικότητα της μπαταρίας του ηλεκτρικού αυτοκινήτου είναι 50Kwh, εύκολα συνάδεται ότι 300.000 οχήματα έχουν χωρητικότητα 15Gwh. Η Ελλάδα έχει μέση ημερήσια κατανάλωση 120Gwh. Η ενέργεια παράγεται από πετρέλαιο, λιγνίτη, υδροηλεκτρικά, ΑΠΕ, φυσικό αέριο. Μέρες με ήλιο και αέρα το ποσοστό των ΑΠΕ ανεβαίνει έως και 80% στιγμιαία, όπως στις 9/5/2021 που έγινε ρεκόρ. Το πρόβλημα είναι ότι η παραγωγή των ΑΠΕ δεν είναι προβλέψιμη. Μπορεί να μη φυσάει τη στιγμή που χρειάζεσαι το ρεύμα, ή να φυσάει πολύ όταν δεν το χρειάζεσαι. Μπορεί να συννεφιάσει λίγο πάνω από το φωτοβολταϊκό την κρίσιμη στιγμή.
Μια συνήθης κατάσταση, με τη μεσαία ανεμογεννήτρια απενεργοποιημένη γιατί δεν χρειάζεται εκείνη τη στιγμή το ρεύμα στο δίκτυο. Θα μπορούσε να παράγει και να αποθηκεύεται σε μπαταρίες ηλεκτρικών οχημάτων.
Εδώ μπαίνουν στο κάδρο μέσω V2G (Vehicle to Grid) οι μπαταρίες των ηλεκτρικών οχημάτων. Αν ο διαχειριστής της ενέργειας του δικτύου μπορεί να υπολογίσει ότι θα έχει στη διάθεσή του αποθηκευμένη ενέργεια π.χ. 8GWh όλο το 24ωρο (δηλαδή ότι τα μισά αυτοκίνητα θα είναι στην πρίζα) τότε μπορεί να αποθηκεύσει την ενέργεια των ΑΠΕ και να την αξιοποιήσει όταν χρειάζεται. Το σύστημα δεν πάσχει από επάρκεια σε μέσες τιμές ενέργειας, αλλά στο peak της ζήτησης. Αν λοιπόν εκεί μπορούσες να χρησιμοποιήσεις την ενέργεια των μπαταριών είχες λύσει ένα κομβικό πρόβλημα. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για καθαρή ενέργεια χωρίς επιβάρυνση ρύπων στην παραγωγή της η οποία δεν αξιοποιείται σε μεγάλο ποσοστό γιατί δεν μπορούσες να προβλέψεις πότε θα την έχεις. Το μόνο που χρειάζεται είναι το απαραίτητο λογισμικό για να είναι διαχειρίσιμος ο αποθηκευτικός χώρος της μπαταρίας από το διαχειριστή δικτύου. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να το επιτρέπουν οι κατασκευαστές αυτοκινήτου στο λογισμικό τους και να γίνεται μια σύμβαση μεταξύ του πάροχου ενέργειας και του ιδιοκτήτη ηλεκτρικού αυτοκινήτου που θα προβλέπει ποιες ώρες της ημέρας θα είναι το αυτοκίνητο στην πρίζα και ο αποθηκευτικός χώρος της μπαταρίας του διαθέσιμος.
Η ηλεκτροκίνηση λοιπόν θα αποτελέσει την λύση στην επάρκεια ενέργειας τέτοιες δύσκολες μέρες και ταυτόχρονα θα συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του ποσοστού ρεύματος από ΑΠΕ που χρησιμοποιείται. Πέρα από τον καύσωνα και στη Μήδεια η ηλεκτροκίνηση θα μπορούσε να αποτελέσει λύση. Με μπαταρία 50kwh μπορείς να ηλεκτροδοτήσεις ένα μέσο ελληνικό νοικοκυριό για 5 μέρες.
Διαβάστε επίσης:
ΔΕΔΔΗΕ: Επαρκεί το ρεύμα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στην Ελλάδα
Συνεργασία Nissan και E.ON για την ανάπτυξη δικτύου V2G στο Ηνωμένο Βασίλειο
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χούθι: Απελευθέρωσαν έπειτα από πάνω ένα χρόνο τα μέλη του πληρώματος του πλοίου Galaxy Leader
- Κώστας Τασούλας: Απαντά στο ΠΑΣΟΚ για τις χρηματοδοτήσεις που υπέγραψε
- P&G: Ανάπτυξη χωρίς αυξήσεις τιμών – Τι προβλέπει για το 2025 υπό την προεδρία Τραμπ
- Γερμανία: Δύο νεκροί σε επίθεση με μαχαίρι στο Ασάφενμπουργκ της Βαυαρίας