• AUTO

    Lamborghini: The Cannonball Run!


    Συμπληρώθηκαν 45 χρόνια από τα γυρίσματα μίας εκ των κορυφαίων αυτοκινητικών ταινιών όλων των εποχών. Και για να γιορτάσουν την 45η επέτειο της Countach LP 400 S που πρωταγωνίστησε στη ταινία, η Automobili Lamborghini κάλεσε τις ηθοποιούς Άντριεν Μπαρμπό και Τάρα Μπάκμαν που πρωταγωνιστούσαν.

    Οι δυο τους συναντήθηκαν για πρώτη φορά από την κυκλοφορία της ταινίας στις 19 Ιουνίου 1981. Η Lamborghini Countach LP 400 S κατασκευάστηκε πριν από σαράντα πέντε χρόνια, τον Νοέμβριο του 1979.

    Με μαύρο εξωτερικό χρώμα (Nero) και εσωτερικό σε μουσταρδί απόχρωση (Senape), αυτή η Countach στάλθηκε στην τότε αντιπροσωπεία SEA στη Ρώμη και από εκεί, πιθανότατα πουλήθηκε απευθείας στις ΗΠΑ, καταλήγοντας στη Φλόριντα.

    Ο ιδιοκτήτης της ήταν φίλος του σκηνοθέτη της ταινίας και υπέγραψε για να ξεκινήσει ο θρύλος της, που την οδήγησε να καταλάβει μια θέση στην αμερικανική ιστορία.


    Για τις ανάγκες της ταινίας, της προστέθηκε μια αεροτομή και δύο προβολείς στη μάσκα, τρεις κεραίες και 12 απολήξεις εξατμίσεων στο πίσω μέρος, μαζί με δύο επιπλέον ψεύτικα όργανα μπροστά από το κάθισμα του συνοδηγού.

    Μετά το τέλος των γυρισμάτων, η Countach επιστράφηκε στον νόμιμο ιδιοκτήτη της, αλλά δεν αποχωρίστηκε τις μοναδικές μετατροπές που της έγιναν ειδικά για την ταινία.

    Το 2009, το αυτοκίνητο βρήκε νέο ιδιοκτήτη, τον Τζεφ Ιπολίτι, έναν λάτρη των αυτοκινήτων που κατάγεται από τη Νέα Υόρκη αλλά τώρα ζει στη Φλόριντα.

    Εκείνος, ως αγόρι, όταν παρακολουθούσε την εναρκτήρια σκηνή της ταινίας το 1981, δεν μπορούσε να φανταστεί ότι μια μέρα θα γινόταν ιδιοκτήτης του ίδιου αυτοκινήτου που τον έκανε να ονειρευτεί στην οθόνη: «Πάντα τρελαινόμουν με τα αυτοκίνητα, αλλά η αρχή της ταινίας ήταν η πρώτη φορά που είδα και άκουσα την Countach να κινείται και μαγεύτηκα!

    Την είδα από κοντά για πρώτη φορά είκοσι έξι χρόνια αργότερα, και μου πήρε άλλους δεκαοκτώ μήνες διαπραγματεύσεων πριν καταφέρω να την πάρω σπίτι μου». Η ταινία “The Cannonball Run” εμπνεύστηκε από τον πραγματικό αγώνα Cannonball, στον οποίο, τα αυτοκίνητα που συμμετείχαν έπρεπε να διασχίσουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, ξεκινώντας από τη Νέα Υόρκη και τερματίζοντας στο Λος Άντζελες, στον συντομότερο δυνατό χρόνο.

    Το καστ της ταινίας ήταν τουλάχιστον εξαιρετικό, με ηθοποιούς όπως οι Ρότζερ Μουρ, Ντιν Μάρτιν, Σάμι Ντέιβις Τζούνιορ και Τζάκι Τσαν, Φάρα Φόσετ, Άντριαν Μπάρμπο και Τάρα Μπάκμαν. Οι δύο τελευταίες έπαιξαν το μοναδικό γυναικείο πλήρωμα του αγώνα και οδηγούσαν την Countach, η οποία κέρδισε.


    Μια από τις πιο αξέχαστες σκηνές είναι το αρχικό τρίλεπτο κυνηγητό της αστυνομίας, στο οποίο ο ήχος του κινητήρα των 12 κυλίνδρων της Countach με καρμπυρατέρ προστέθηκε στο soundtrack.

    Επίσης κατά την έναρξη της ταινίας υπάρχει μια σκηνή όπου η Countach σταματάει απότομα και ο συνοδηγός βγαίνει για να ψεκάσει με μπογιά ένα “X” σε μια πινακίδα.

    Αυτές οι σκηνές αποτέλεσαν θρύλο μεταξύ των οπαδών τόσο πολύ που έγιναν μέρος της αμερικανικής παράδοσης και διασφάλισαν ότι η Countach θα γινόταν ένα από τα ελάχιστα αυτοκίνητα που θα “εγγράφονταν” στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.


    Οποιοδήποτε αντικείμενο που είναι προϊόν ανθρώπινης ευφυΐας μπορεί να εγγραφεί ώστε όλες οι γνώσεις που συνδέονται με αυτό να αρχειοθετηθούν για να παραμείνουν διαθέσιμες, προστατευμένες για τις μελλοντικές γενιές, σε ένα από τα πιο σεβαστά και παραδοσιακά ιδρύματα των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, τη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου.

    Ωστόσο, για να γίνει αυτό, πρέπει πρώτα να αναγνωριστεί ως αντικείμενο εξαιρετικής σημασίας για την αμερικανική ιστορία, κοινωνία και παράδοση.

    Μόλις επιτευχθεί αυτή η αναγνώριση – και μέχρι σήμερα μόλις 30 αυτοκίνητα που την έχουν πετύχει – όλες οι γνώσεις που συνδέονται με το συγκεκριμένο αυτοκίνητο, από τον σχεδιασμό κατασκευής μέχρι τις φωτογραφίες, από τα αρχικά έγγραφα μέχρι αυτά που αφηγούνται την ιστορία του, διατηρούνται και αρχειοθετούνται στις αίθουσες της Βιβλιοθήκης του Κογκρέσου.

    Η Countach LP 400 S της ταινίας θεωρήθηκε άξια αυτής της τιμής και έγινε το 30ο αυτοκίνητο που την έλαβε το 2021, το έτος που γιορτάστηκαν τα 40 χρόνια της ταινίας.


    Οι δυο ηθοποιοί δεν είχαν συναντηθεί από τότε που πρωταγωνίστησαν μαζί στην ταινία του 1981. Γι’ αυτό, η συνέντευξη που έδωσαν οι σταρ Άντριαν Μπαρμπό και Τάρα Μπάκμαν είναι μοναδική. Ακόμα πιο συναρπαστική ήταν η παρουσία της ίδιας Countach που οδηγούσαν τότε, ως φόντο.

    Παραδέχονται ότι καμία από τις δύο δεν είχε δει ή πολύ λιγότερο οδηγήσει μια Lamborghini πριν την ταινία. Από την άλλη, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι τότε η Lamborghini παρήγαγε μόλις πενήντα αυτοκίνητα το χρόνο: «Αμέσως σκέφτηκα ότι ήταν όμορφη, απλά πανέμορφη, και εξακολουθεί να είναι», ξεκίνησε η Άντριαν Μπαρμπώ, η οποία έπαιξε το ρόλο της Μάρσι Θάτσερ στην ταινία.

    «Είχαμε το καλύτερο αυτοκίνητο και σίγουρα ήταν το πιο όμορφο από όλα», πρόσθεσε η Τάρα Μπάκμαν, που ήταν η Τζιλ Ρίβερς στην ταινία.

    Στην ερώτηση γιατί επιλέχθηκε η συγκεκριμένη Countach για να κερδίσει τον αγώνα, η Μπαρμπώ είπε: «Νομίζω ότι η Countach έχει την εμφάνιση ενός νικητή, κανένα άλλο δεν θα μπορούσε να κερδίσει. Δεν ήταν στο επίπεδό της. Μετά η αρχική σκηνή, με εκείνο το soundtrack και την εικόνα της Countach να τρέχει και να παίζει κρυφτό με το περιπολικό. Μόνο η Countach θα μπορούσε να πετύχει ένα τέτοιο εφέ».

    Απαντώντας στην ερώτηση αν περίμεναν ποτέ η ταινία να φτάσει στο θρυλικό επίπεδο που την περιβάλλει σήμερα, και οι δύο απάντησαν: «Ποτέ, ούτε για ένα δευτερόλεπτο, και όχι μόνο εμείς. Κανείς κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων δεν θα περίμενε αυτή την απίστευτη, μακροχρόνια επιτυχία. Δεν είχα συνειδητοποιήσει ποτέ πόσο επιτυχημένη ήταν η ταινία μέχρι που ο κόσμος άρχισε να μου ζητάει αυτόγραφο.

    Ακόμα και σήμερα», πρόσθεσε η Μπαρμπό, «παρά την επιτυχία μου ως ηθοποιός σε ταινίες τρόμου και ως Catwoman στην ταινία Batman, οι άνθρωποι μουζητάνε πάνω από όλα να υπογράψω μοντέλα αυτοκινήτων Countach». «Είναι αδύνατο και για μένα να θυμηθώ πόσες φορές υπέγραψα μια φωτογραφία ή ένα μοντέλο αυτοκινήτου της Countach!», πρόσθεσε η Μπάκμαν.

    Όταν ρωτήθηκαν πώς πιστεύουν ότι αυτή η ταινία επηρέασε την αμερικανική κουλτούρα και κοινωνία, η Μπαρμπό απάντησε, «Όλοι τη γνωρίζουν. Και όλοι γνωρίζουν αυτή τη Lamborghini». «Όχι μόνο αυτό. Όλοι γνωρίζουν και τα δύο κορίτσια στη Lamborghini. Είμαστε άρρηκτα συνδεδεμένες με αυτόν τον ρόλο», πρόσθεσε η Μπάκμαν.


    Η Lamborghini Polo Storico είναι το εσωτερικό τμήμα της Automobili Lamborghini που είναι αρμόδιο για την ιστορική κληρονομιά της εταιρείας, διαχειρίζεται και μελετά το αρχείο της εταιρείας και αναπαλαιώνει και πιστοποιεί ιστορικές Lamborghini.

    Εγκαινιάστηκε την άνοιξη του 2015 στην έδρα της Sant’Agata Bolognese και αποτελεί το σημείο αναφοράς για τους συλλέκτες κλασικών Lamborghini από όλο τον κόσμο. Η Lamborghini Polo Storico φροντίζει μοντέλα από την πρώτη 350 GTV του 1963 μέχρι την τελευταία Diablo που παράχθηκε το 2001.

    Οι δραστηριότητες της Polo Storico επικεντρώνονται σε τρεις κύριους τομείς: τα Αρχεία, που αποτελούνται από την ιστορική κληρονομιά της Automobili Lamborghini σε τεχνικές και εμπορικές πληροφορίες και έγγραφα. Ο Alessandro Farmeschi, After Sales Director της Automobili Lamborghini, σχολίασε: “Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω αυτή την Countach LP 400 S και την εκπληκτική της ιστορία όταν ακόμα εργαζόμουν για τη Lamborghini στις ΗΠΑ.

    Είναι ένα αυτοκίνητο που καλλιέργησε το μύθο για την μάρκα Lamborghini και για το μοντέλο Countach σε πολλούς νεαρούς λάτρεις, οι οποίοι, μεγαλώνοντας, ήρθαν σε εμάς ως πελάτες της μάρκας και των αυτοκινήτων μας.

    Παρόλο που οι προδιαγραφές του δεν είναι ακριβώς οι ίδιες με αυτές που είχε όταν έφυγε από το εργοστάσιο, είναι αναμφισβήτητα ιστορικής σημασίας για την Automobili Lamborghini και, όπως πιστοποιεί η είσοδός του στη Βιβλιοθήκη του Κογκρέσου, για την κουλτούρα του αυτοκινήτου και πέρα από αυτό, για την κουλτούρα ενός ολόκληρου έθνους».

    Διαβάστε επίσης:

    To νέο FIAT Panda είναι Grande!

    Ιδού το νέο Suzuki Vitara!

    ΔΕΗ blue – Visa: Προνόμια φόρτισης



    ΣΧΟΛΙΑ