Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
AUTO

Ιδού η BMW Skytop!

Η BMW Skytop «τυλίγει» τη χαρά της οδήγησης με μια διαχρονικά κομψή σχεδίαση που χαρακτηρίζεται από ακρίβεια στην κατασκευή μέχρι και την τελευταία λεπτομέρεια.

Το διθέσιο roadster που παρουσιάστηκε αρχικά ως σχεδιαστική σπουδή με το όνομα BMW Concept Skytop στις όχθες της λίμνης Como στα πλαίσια της Concorso d’Eleganza Villa d’Este του 2024, προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στους μύστες και λάτρεις της αυτοκίνησης.

Αυτή η ενθουσιώδης ανταπόκριση ώθησε την BMW δημιουργήσει μια μικρή γραμμή παραγωγής για αυστηρά περιορισμένο αριθμό 50 αντιτύπων, που θα βασίζεται στο πρωτότυπο μοντέλο.

Την απόφαση αυτή ανακοίνωσε ο Adrian van Hooydonk, επικεφαλής του τμήματος BMW Group Design, σε εκδήλωση που διοργανώθηκε από το House of BMW στο Μιλάνο της Ιταλίας, όπου η πολυπόθητη σχεδιαστική σπουδή της εταιρείας παρουσιάστηκε εκ νέου.


Αποκαλύφθηκε επίσης ότι όλα τα αντίτυπα της BMW Skytop που προορίζονταν για λάτρεις και συλλέκτες αυτοκινήτων βρήκαν τους μελλοντικούς τους ιδιοκτήτες μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα:

«Η BMW Skytop διαθέτει μια πραγματικά εξωτική σχεδίαση προσφέροντας έναν κορυφαίο συνδυασμό δυναμικής οδήγησης και κομψότητας», δήλωσε ο van Hooydonk.

«Το να είμαστε επιτέλους σε θέση να ανακοινώσουμε την παραγωγή αυτού του αυτοκινήτου είναι σαν ένα όνειρο που έγινε πραγματικότητα. Ευχαριστούμε για την πολύ θετική ανταπόκριση σε όλο τον κόσμο και την παθιασμένη ομάδα που εργάστηκε για το project».


Η BMW παρουσίασε πρόσφατα την BMW 3.0 CSL, ένα σπορ αυτοκίνητο που επίσης κατασκευάστηκε σε περιορισμένο αριθμό 50 αντιτύπων.

Τόσο στη σύλληψη όσο και στο σχεδιασμό, η ειδική αυτή έκδοση απένειμε τα εύσημα στη θρυλική BMW 3.0 CSL “Batmobile” των αρχών της δεκαετίας του 1970.

Η BMW Skytop αποτίει φόρο τιμής στην ιστορία των εμβληματικών roadster της BMW, όπως η BMW 507 και η BMW Z8. Το σμιλεμένο, σπορ αμάξωμα διαθέτει επιμήκεις επιφάνειες με μυώδεις επιφάνειες που ορίζονται από ακριβείς γραμμές.

Ως αποτέλεσμα, η BMW Skytop αποπνέει έντονο δυναμισμό πριν καν αρχίσει να κινείται. Το προτεταμένο καπό σε σχήμα βέλους, το υποβλητικό εμπρός μέρος που θυμίζει ρύγχος καρχαρία – ένα ακόμα στιλιστικό στοιχείο της BMW – και το πίσω μέρος που στενεύει, αποτελούν σαφή σχεδιαστικά στοιχεία που παραπέμπουν στην BMW Z8.


Ακριβώς όπως η θρυλική προκάτοχός της, η BMW Skytop τροφοδοτείται από με τον ισχυρότερο V8 κινητήρα του οπλοστασίου της μάρκας.

Ο βενζινοκινητήρας των 4,4 λίτρων αποδίδει μέγιστη ισχύ 460 kW/625 ίππων και συνεργάζεται με το οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic Sport.

Το έξυπνο σύστημα τετρακίνησης BMW xDrive μεγιστοποιεί την πρόσφυση και κατανέμει την ισχύ του κινητήρα στους τέσσερις τροχούς ανάλογα με τις ανάγκες, βελτιστοποιώντας τη σταθερότητα και την οδηγική δυναμική σε κάθε περίσταση. Α

υτή η διαμόρφωση του συστήματος κίνησης επιτρέπει στο ελκυστικό δίθυρο μοντέλο να επιταχύνει από 0 στα 100 km/h σε περίπου 3,3 δευτερόλεπτα.


Ο αποκλειστικός χαρακτήρας αυτού του κατασκευαστικού αριστουργήματος αντικατοπτρίζεται επίσης στη διαχρονική και κομψή του εμφάνιση.

Κύριο στοιχείο της εξωτερικής σχεδίασης είναι η έντονη αυλάκωση που εκτείνεται από το καπό μέχρι την αλουμινένια μπάρα που βρίσκεται στο κάλυμμα του πορτμπαγκάζ, τονίζοντας τη δυναμική ροή της σχεδίασης της ειδικής έκδοσης.

Μικρά winglets, τα οποία ενσωματώνονται διακριτικά στους ώμους των θυρών, αντικαθιστούν τις συμβατικές χειρολαβές των θυρών και – μαζί με τις ζάντες ελαφρού κράματος με τα περίπλοκα πτερύγια μεταξύ των ακτίνων – συμβάλλουν στην καθαρή και γεμάτη χάρη εμφάνιση του αυτοκινήτου.

Η φωτιζόμενη μάσκα νεφρών της BMW και τα φωτιστικά σώματα παίζουν επίσης το δικό τους ρόλο για τη διαμόρφωση μιας πρωτοποριακής εμφάνισης στο εμπρός μέρος.

Οι μονάδες LED, οι οποίες είναι τοποθετημένες πάνω σε αλουμινένιες βάσεις, διαθέτουν το λεπτότερο προφίλ που διατίθεται σήμερα σε προβολείς αυτοκινήτων.

Αναπτύχθηκαν ειδικά για την BMW Skytop και συνδυάζουν όλες τις λειτουργίες φωτισμού. Τα πίσω φωτιστικά σώματα έχουν επίσης εντυπωσιακά λεπτή σχεδίαση και μεταφέρουν την πρωτοποριακή σχεδιαστική φιλοσοφία της BMW Skytop στο πίσω μέρος.


Η χαρακτηριστική μπάρα προστασίας των επιβατών σε περίπτωση ανατροπής του οχήματος που είναι επενδεδυμένη με δέρμα και βρίσκεται πίσω από τα καθίσματα, το πλήρως αναδιπλούμενο πίσω παρμπρίζ και η δερμάτινη επένδυση της μαλακής οροφής δημιουργούν μια αίσθηση καθαρόαιμου roadster.

Τα δύο αποσπώμενα τμήματα της οροφής, τα οποία διαθέτουν επένδυση συνθετικού δέρματος υψηλής ποιότητας, αποθηκεύονται σε ειδικό χώρο στο πορτμπαγκάζ.

Ο αρμονικός συνδυασμός χρωμάτων διασφαλίζει μία ομαλή οπτική μετάβαση από το εσωτερικό στο εξωτερικό, τόσο με ανοιχτή όσο και με κλειστή οροφή.

Στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου, το κοκκινωπό-καφέ χρώμα της οροφής ρέει με κατεύθυνση το εξωτερικό φινίρισμα Floating Sundown Silver, του οποίου το εφέ σκιάς χρωμίου προσδίδει μία εντυπωσιακή οπτική εντύπωση.

Η περίτεχνη χρωματική διαβάθμιση έγινε στο χέρι από έμπειρους βαφείς.


Στο εσωτερικό της BMW Skytop, η ακρίβεια στην κατασκευή, τα προσεκτικά επιλεγμένα υλικά και οι ζεστές, μονόχρωμες αποχρώσεις δημιουργούν μια αίσθηση πολυτέλειας και ξεχωριστής κομψότητας.

Σε συνδυασμό με άλλα στοιχεία του εσωτερικού σχεδιασμού, τα δερμάτινα καθίσματα, τα οποία κοσμούνται με λεπτομέρειες σε στυλ brogue, είναι στην ίδια απόχρωση του καφέ με την οροφή.

Τα κρυστάλλινα στοιχεία που ενσωματώνονται περίτεχνα στο cockpit συμβάλλουν επίσης στην πολυτελή ατμόσφαιρα.

Ο αποκλειστικός χαρακτήρας της BMW Skytop υπογραμμίζεται περαιτέρω από χαρακτηριστικά υψηλής ποιότητας, όπως η λειτουργία soft-close των θυρών και το ηχοσύστημα Bowers & Wilkins Diamond Surround. Το BMW Live Cockpit Professional περιλαμβάνει το έγχρωμο BMW Head-Up Display, που προβάλλει πληροφορίες οδήγησης και πλοήγησης απευθείας στο οπτικό πεδίο του οδηγού.

Διαβάστε επίσης:

«Λουκέτο» σε λούνα παρκ στα Γρεβενά – Το είχε πιστοποιήσει η εταιρία που εμπλέκεται στο δυστύχημα της Χαλκιδικής

Ebury: Το δολάριο συνεχίζει να ενισχύεται καθώς ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ ανακάμπτει

Συντάξεις: Ποιοι συνταξιούχοι περιμένουν να πληρωθούν έως… έξι χρόνια