Το Ημερολόγιο Pirelli 2024 έργο του Prince Gyasi με τίτλο ‘Timeless’ παρουσιάστηκε στο Λονδίνο.
Ο Prince Gyasi είναι ο τελευταίος από τους 39 δημιουργούς ημερολογίων της Pirelli και το έργο του αποτελεί την 50ή έκδοση στην 60χρονη ιστορία του The Cal, από το 1964 έως το 2024, λαμβάνοντας υπόψη τις χρονιές κατά τις οποίες δεν εκδόθηκε.
Όταν ο Prince Gyasi ανέλαβε να δημιουργήσει το Ημερολόγιο Pirelli 2024, άρχισε να σκέφτεται ποιοι θα ήθελε να συμμετέχουν και τι αντιπροσωπεύουν γι’ αυτόν, βάσει της δικής του αίσθησης μιας αφρικανικής κοινότητας.
Καθώς είναι ένας από τους νεότερους καλλιτέχνες που κλήθηκαν να φιλοτεχνήσουν το Cal, ο Gyasi έπρεπε να επιστρέψει στην παιδική του ηλικία και να θυμηθεί τους ανθρώπους που τον ενέπνευσαν κατά τη διάρκεια της 28χρονης ζωής του.
Έτσι δημιουργήθηκε ένα αφήγημα για τα στοιχεία εκείνα που κάνουν τους ανθρώπους ‘διαχρονικούς’, και ο Gyasi πιστεύει ότι αυτό έχει να κάνει κυρίως με την επιμονή και την εντιμότητα.
Για τη Naomi Campbell που εμφανίζεται στο ημερολόγιο ως “Time Stopper”, λέει:
«Βλέπεις άτομα όπως η Naomi, που αν και δεν ανήκει στη γενιά μου, παραμένει είδωλο για τη γενιά μου. Αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν είσαι προσηλωμένος στη δουλειά και στα πιστεύω σου». Για τις ανάγκες του Ημερολογίου, ο Γκανέζος καλλιτέχνης έβαλε αυτές τις ιδέες σε ένα μανιφέστο αφιερωμένο στους ‘δυνητικά διαχρονικούς’. Στόχος του ήταν να ενθαρρύνει τους ανθρώπους, και κυρίως τους νέους, να μαθαίνουν, να δημιουργούν και με τη σειρά τους να γίνουν πηγή έμπνευσης. «Ελπίζω να τους βοηθήσω να αντιληφθούν ότι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, αν το θελήσουν και είναι συνεπείς» εξηγεί.
Το καστ
«Όλα τα πρόσωπα που φωτογραφήθηκαν κατάφεραν να αναγνωρίσουν τις ικανότητές τους και να καθιερωθούν. Βρήκαν τη δύναμή τους, αλλάζοντας το πεπρωμένο τους. Αυτό θα πει να είσαι διαχρονικός. Να θέτεις προκλήσεις, να μην συμβαδίζεις με τα όσα πρεσβεύει η κοινωνία, να μην επηρεάζεσαι από την ηλικία, τη φήμη ή τα χρήματα και να αναπτύσσεις το ταλέντο τους με αυθεντικό τρόπο.
Οι άνθρωποι αυτοί κάνουν πράγματα που ξεφεύγουν από το μέσο όρο, αλλά είναι φυσιολογικά γι’ αυτούς και μπορούν να αλλάξουν το πεπρωμένο τους. Ακόμη και χωρίς να βρίσκονται στο προσκήνιο, μπορούν να αλλάξουν το αφήγημα στον τομέα τους ή να κάνουν κάτι διαφορετικό και με τη σειρά τους να εμπνεύσουν άλλους ανθρώπους».
Στο ημερολόγιο εμφανίζεται ο Otumfuo Osei Tutu II, βασιλιάς της ιστορικής αυτοκρατορίας Asante της Δυτικής Αφρικής, μαζί με τη βασιλική αντιπροσωπεία, στο παλάτι Manhyia υπό τον τίτλο “Ο Γαλαζοαίματος”.
Η Αμερικανίδα ηθοποιός Angela Bassett εκπροσωπεί την “Αλτρουίστρια”, η συγγραφέας Margot Lee Shetterly και η ποιήτρια Amanda Gorman είναι “Το Πρότυπο” και ο σύγχρονος καλλιτέχνης από τη Γκάνα Amoako Boafo είναι “Ο Εκλεκτός”.
Ο Gyasi αφιέρωσε έναν μήνα στον εαυτό του με τον τίτλο “Οι Λεπτομέρειες”. Η εικόνα που επιλέχθηκε για το εξώφυλλο – και έναν από τους μήνες – είναι του “Φιλομαθή” νεαρού Gyasi, όπως απεικονίζεται από το παιδικό μοντέλο Abul Faid Yussif.
Σε ένα φωτεινό τυρκουάζ φόντο, ο Yussif απεικονίζεται να παίζει με μινιατούρες μερικών από τα αντικείμενα που εμφανίζονται στις σελίδες του ημερολογίου: ένα κλειδί που κρατάει η Bassett, κομμάτια ενός ρολογιού από το σκηνικό της Campbell, ροζ σκάλες που ανεβαίνει η Gorman, μια μπλε βαλίτσα που κρατάει “ ο Έντιμος”, ηθοποιός, σκηνοθέτης, DJ και παραγωγός Idris Elba.
Η παγκοσμίου φήμης superstar και ηθοποιός Tiwa Savage εκφράζει την “Ανθεκτικότητα”, ο συγγραφέας, σκηνοθέτης και παραγωγός Jeymes Samuel είναι “Ο Οραματιστής”, ο επιχειρηματίας, πρώην ποδοσφαιριστής Marcel Desailly παραπέμπει στο “Focus” και η τραγουδίστρια, καλλιτέχνης και ηθοποιός Teyana Taylor είναι “Η Πρωτοπόρος”.
Η φωτογράφηση
Ο Gyasi σχεδιάζει την κάθε του λήψη σχολαστικά, συνθέτοντας εικόνες που μοιάζουν περισσότερο με ζωγραφική παρά με φωτογραφία.
Επιλέγει κάθε πρόσωπο με προσοχή, αναπτύσσει το φωτογραφικό concept του και το σχεδιάζει, προτού δημιουργηθούν οι συσχετισμοί και το σκηνικό.
Για τη φωτογράφιση του Ημερολογίου, υπήρξε δημιουργία ποικίλων στοιχείων, από ένα ρολόι που λιώνει μέχρι μια γιγαντιαία κόκκινη καρδιά. «Ξέρω πώς να αποτυπώσω το ταλέντο στον καμβά μου», λέει. «Τα πάντα έχουν γίνει από πριν.
Πάντα πρέπει να υπάρχει ένα Plan B, αλλά δεν μου αρέσει να κάνω πράγματα της στιγμής, επειδή μου δίνει την αίσθηση της προχειροδουλειάς».
Για τη φωτογράφιση ο Gyasi επέλεξε το Λονδίνο και τη Γκάνα θέλοντας να παρουσιάσει την κουλτούρα και τη φυσική ομορφιά της χώρας του. “Η Γκάνα είναι μια ξεχωριστή χώρα», εξηγεί.
«Είναι η πύλη προς την Αφρική, όπου μπορείς να βρεις τα πάντα: κακάο, χρυσό, βωξίτη, πετρέλαιο… Ήθελα να φέρω την Pirelli εκεί και να αποκαλύψω έναν νέο κόσμο μέσα από ένα ημερολόγιο με διαχρονική αξία, που θα δημιουργήσει ίσως νέες ευκαιρίες εξέλιξης.
Μετά την Μποτσουάνα, όπου έγινε η φωτογράφιση του Ημερολογίου Pirelli 2008, ήταν ωραία η μετάβαση σε μια άλλη αφρικανική χώρα, η ανακάλυψη του πολιτισμού της και η συνάντηση με τους ανθρώπους της. Είναι η πιο ειρηνική χώρα στην Αφρική. Νομίζω ότι είναι ένα ιδιαίτερο μέρος και θα νιώσετε την ενέργειά του πηγαίνοντας εκεί. Ο τόπος αυτός με ενέπνευσε για τη φωτογράφιση και μου έδωσε την ευκαιρία να δείξω πώς λειτουργεί η χώρα.»
Prince Gyasi
Περιγράφοντας το ταξίδι του ως εικαστικός καλλιτέχνης, ο Gyasi αντλεί από πολυάριθμες αναμνήσεις και εμπειρίες από την εποχή που ήταν παιδί και ζούσε στη Γκάνα: από τις μέρες που περνούσε με τον μουσικό παππού του ή βοηθούσε έναν φωτογράφο πορτραίτων στις αγορές της Άκκρα.
Συνήθιζε να επισκέπτεται στούντιο ηχογράφησης και τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς με τους γονείς του, οι οποίοι υπηρετούν την γκόσπελ μουσική. Μπορεί να μη σπούδασε φωτογραφία, ωστόσο έχει μελετήσει την τέχνη με τη μορφή της ζωγραφικής, της δημιουργίας εικόνων, της γλυπτικής και της χαρακτικής.
Η αγαπημένη του ενασχόληση ήταν να πειραματίζεται δημιουργικά με το πρώτο πρόγραμμα σχεδίασης στον υπολογιστή του χρησιμοποιώντας καινοτόμες μεθόδους.
Στόχος του ήταν να δημιουργήσει ένα άμεσα αναγνωρίσιμο στυλ. «Δημιούργησα μια γέφυρα ανάμεσα στη ζωγραφική και τη φωτογραφία» δηλώνει.
«Ικανοποιώ όσους αγαπούν τη φωτογραφία και εκείνους που αγαπούν τη ζωγραφική, οπότε δημιουργώ μια νέα γέφυρα, την οποία δεν θα αποκαλώ απλώς φωτογραφία, αλλά τέχνη».
Αν και πειραματίστηκε με φωτογραφικές μηχανές όταν ξεκινούσε, ο Gyasi διαπίστωσε ότι ένα smartphone ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αποτυπώσει μερικές από τις πρώτες εικόνες του.
Φωτογράφιζε νέους στην εξαθλιωμένη συνοικία Jamestown, όπου γεννήθηκε η μητέρα του και σήμερα έχει ιδρύσει έναν μη κερδοσκοπικό εκπαιδευτικό οργανισμό με την ονομασία Boxed Kids.
Οι εικόνες του αφηγούνται ιστορίες που αποτυπώνουν την ατμόσφαιρα και τη ζωντάνια της κοινότητάς του, εκφράζοντας τις παραδόσεις της Δυτικής Αφρικής. Ο Gyasi δουλεύει κατ’ εξοχήν με το χρώμα.
Χρησιμοποιεί φωτεινούς χρωματισμούς και έντονες αντιθέσεις στις εικόνες του, τοποθετώντας συχνά ζωηρά κόκκινα, μπλε ή ροζ χρώματα δίπλα στο πρόσωπο που φωτογραφίζει.
Η τολμηρή αισθητική του απεικονίζει μια πλούσια σε χρώματα πραγματικότητα, η οποία ενίοτε ενισχύεται με ψηφιακά μέσα, αντανακλώντας τις εμπειρίες του από τον κόσμο φιλτραρισμένες μέσα από το νευρολογικό φαινόμενο της συναισθησίας.
Έτσι δημιουργείται μια αντισυμβατική αλληλεπίδραση μεταξύ των αισθήσεων, για παράδειγμα ένα σχήμα προκαλεί σε κάποιον ‘γευστικό’ ερέθισμα ή ένα χρώμα είναι συνδεδεμένο με έναν ήχο.
Ο Gyasi, μέσα από αυτή την διασταύρωση των αισθήσεων, συνδέει τις λέξεις με τα χρώματα – βλέπει τις Τετάρτες ως γαλαζοπράσινες.
Θεωρεί τη δουλειά του ως ‘χρωματοθεραπεία’ και πιστεύει ότι τα χρώματα μπορούν να έχουν ευεργετική επίδραση στην ψυχική υγεία και την ευτυχία των ανθρώπων.
Ο Gyasi αγαπάει την τέχνη, αλλά παραδέχεται ότι έχει ένα ακόμα βαθύτερο πάθος για τη μουσική και τον αθλητισμό, ξεκινώντας από το ποδόσφαιρο. Στο παρελθόν ήταν ταυτόχρονα DJ και ποδοσφαιριστής.
Το Καστ:
Amoako Boafo – The Chosen One (Ο Εκλεκτός)/ Angela Bassett – Altruistic (Η Αλτρουίστρια) Margot Lee Shetterly & Amanda Gorman – The Blueprint (Το Πρότυπο) Young Prince – Studious (Ο Μελετηρός) His Majesty Otumfuo Osei Tutu II – Royalty (Ο Γαλαζοαίματος) Idris Elba – Man of Honour (Ο Έντιμος) Jeymes Samuel – Visionary (Ο Οραματιστής) Marcel Desailly – Focus Naomi Campbell – Time Stopper (Αυτή που σταματά το Χρόνο) Prince Gyasi – Details (Οι Λεπτομέρειες) Tiwa Savage – Resilience (Η Ανθεκτικότητα) Teyana Taylor – Future Forward (Η Πρωτοπόρος)
Από το 1964 έως το 2024 έχουν παραχθεί συνολικά 50 ημερολόγια Pirelli (κάποιες ενδιάμεσες χρονιές δεν εκδόθηκε) τα οποία υπογράφουν 39 δημιουργοί. Η ιστορία του Ημερολογίου της Pirelli μπορεί να χωριστεί σε τέσσερις εποχές:
– Την πρώτη δεκαετία, 1964 – 1974, την οποία ακολούθησε μία μακρά διακοπή της έκδοσης (για εννέα χρόνια) λόγω της παγκόσμιας ύφεσης
– Τη δεύτερη δεκαετία, 1984 – 1994, κατά τα διάρκεια της οποίας το Ημερολόγιο επανακυκλοφόρησε και η επιτυχία του έφτασε στα ύψη.
– Από το 1994 μέχρι το 2015, που περιλαμβάνει την αλλαγή της χιλιετίας, οπότε και το “The Cal” μεταμορφώθηκε σε αντικείμενο cult και αναγνωρίστηκε για την καινοτομία του.
– Από το 2016 μέχρι σήμερα, χρόνια κατά τα οποία το Ημερολόγιο, όπως πάντα πρωτοπόρος, αποτυπώνει νέες ευαισθησίες που συνδέονται με πολιτιστικές και αισθητικές αλλαγές.
Διαβάστε επίσης:
Ένας αυτοδίδακτος Γκανέζος φωτογράφος για το ημερολόγιο Pirelli!
Ερωτικά γράμματα σε μια μούσα! (video)
Γιώργος Τράγκας: Ποια ακίνητα δεσμεύονται – Τα σπίτια στη Μύκονο και στον Παρνασσό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Φάμελλος σε Στουρνάρα: Παράλογα τα τραπεζικά κέρδη να είναι 4,5 δισ. ευρώ το χρόνο
- Τα 16 πρόσωπα της ναυτιλίας που σκαρφάλωσαν στη λίστα MONONEWS100
- Απίστευτο περιστατικό στην Θεσσαλονίκη: Νεαροί κρεμάστηκαν πίσω από αστικό λεωφορείο
- Τραμπ: Απαιτεί συγνώμη από την επίσκοπο που του ζήτησε να «λυπηθεί» τους ΛΟΑΤΚΙ+ και τους μετανάστες