• AUTO

    Γέρνω κι όποιος ζήσει! (video)


    Γνωρίζω καλά ότι η συζήτηση για την οδική ασφάλεια δεν προάγεται σε επίπεδο τοπικής κοινωνίας και συνηθειών: «Ποιος είσαι εσύ που θα μου πεις εμένα που θα πάω με το τρακτέρ μου;».

    Υπάρχει τεράστιο θέμα με την κίνηση γεωργικών μηχανημάτων και φορτηγών στο επαρχιακό δίκτυο και εντός των χωριών. Για παράδειγμα ο νόμος ορίζει πως όταν ένα γεωργικό μηχάνημα καταλαμβάνει περισσότερο από το μισό της οδού, επιτρέπεται να κινείται επ’ αυτής μόνο(!) με συνοδεία και τα προβλεπόμενα μέτρα ασφαλείας από την τοπική αστυνομική αρχή. Έχετε δει εσείς ποτέ, να συνοδεύει στα στενά του χωριού, περιπολικό, το τρακτέρ με την καρότσα φορτωμένη καρπό, άχυρα ή ξύλα;

    Αντίστοιχα είναι εξαιρετικά απίθανο να δείτε περιπολικό να σταματά βαρυφορτωμένο όχημα που μεταφέρει όπως στην περίπτωσή μας τριφύλλι από το χωράφι στη στάνη.

    Όπως μπορείτε να δείτε και στο βίντεο είμαστε στην επαρχιακή οδό Ιτέας – Ναυπάκτου στο ύψος της Ερατεινής και μπροστά μας κινείται ακατάλληλα φορτωμένο φορτηγό. Θυμίζουμε πως η κείμενη νομοθεσία ορίζει απόσταση οροφής φορτίου από το έδαφος τα 4,2m. Στην περίπτωσή μας είναι πάνω από 5m. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχει ανέβει το κέντρο βάρος του οχήματος και να έχει επηρεαστεί η ευστάθειά του.

    Ο οδηγός δυσκολεύεται να διατηρήσει την πορεία του με αποτέλεσμα να πατά στο αντίθετο ρεύμα. Το φορτηγό όπως μπορείτε να δείτε από τις κλίσεις που παίρνει στις στροφές, χωρίς να κινείται με μεγάλη ταχύτητα, είναι στο όριο της ανατροπής. Η οποία μπορεί να έρθει ακόμη και από μια λακκούβα. Αν μάλιστα έρθει σε δεξιά στροφή αλίμονο σε όποιον βρεθεί στην πορεία του.

    Χρειάζεται άμεσα νομοθέτηση και αυστηροποίηση του πλαισίου κίνησης των γεωργικών μηχανημάτων στις επαρχιακές οδούς. Φυσικά απαιτείται και η αντίστοιχη πολιτική βούληση για να εφαρμοστεί ο νόμος. Άντε να δω πως θα πει ο αστυνομικός στον αγρότη ότι δεν μπορεί να μπει με το φορτωμένο τρακτέρ στα στενά του οικισμού. Μεγάλο γλέντι…



    ΣΧΟΛΙΑ