• AUTO

    F1 Βρετανία: Η μητέρα των μαχών!

    F1 Βρετανία


    Στο παλιό στρατιωτικό αεροδρόμιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στο ιστορικό Σίλβερστον, Νόρις και Φερστάπεν θα λύσουν τις διαφορές τους.

    Η Formula 1 συνεχίζεται χωρίς διακοπή και χωρίς ανάσα με τρία Grand Prix μέσα στον Ιούλιο (Ουγγαρία 21/7, Βέλγιο 28/7), αρχής γενομένης αυτό το Σαββατοκύριακο με το Βρετανικό (7/7) που διεξάγεται στην ιστορική πίστα του Σίλβερστον ένα παλιό αεροδρόμιο του B’ Παγκοσμίου Πολέμου.

    Το Grand Prix της Μεγάλης Βρετανίας είναι ο 12ος γύρος από τους 24 του φετινού πρωταθλήματος, φτάσαμε στο μέσον του.

    Στους 11 προηγούμενους αγώνες είχαμε 5 διαφορετικούς νικητές: Ο πρωτοπόρος της βαθμολογίας του πρωταθλήματος Μαξ Φερστάπεν έχει κερδίσει σε 7 αγώνες και προηγείται με 237 βαθμούς.

    Ο Λάντο Νόρις που έχει κερδίσει σ’ έναν αγώνα (Μαϊάμι) ακολουθεί με 156 βαθμούς, ο Λεκλέρκ έχει 150 βαθμούς (νίκη Μονακό) και ο Σάινθ 135 βαθμούς (νίκη Αυστραλία).

    Στην Αυστρία την προηγούμενη Κυριακή (30/6) η μάχη για τη νίκη ανάμεσα στο Φερστάπεν και το Νόρις κατέληξε σε σύγκρουση από την οποία ωφελήθηκε ο Ράσελ.

    Ο Βρετανός πήρε τη 2η νίκη της καριέρας του με την αναβαθμισμένη Mercedes και πάει μ’ άλλον αέρα στο αγώνα της πατρίδας του εκεί απ’ όπου ξεκίνησαν όλα πριν από 74 χρόνια.

    Το 1942, δημιουργήθηκε ένας αεροδρόμιο της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας στο Νορθάμπτονσαϊρ όπου στις 13 Μαΐου 1950 οργανώθηκε ο πρώτος από τους 1112 αγώνες που έχουν λάβει χώρα μέχρι σήμερα. Νικητής τότε ήταν ο Ασκάρι οδηγώντας μια Alfa Romeo εφοδιασμένη με ελαστικά Pirelli.

    Με μήκος 5.891 μέτρα, η πίστα είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στο ημερολόγιο μετά από το Σπα (7.004km), τη Τζέντα (6.175 m), το Λας Βέγκας (6.120m) και το Μπακού (6.003m).

    Διαθέτει 18 στροφές και είναι από τις πιο συναρπαστικές αλλά και τις πιο απαιτητικές για το συνδυασμό μονοθεσίου ελαστικών. Σε μια ακτίνα 100km από την σύγχρονη πίστα του Σίλβερστον έχουν την έδρα τους οι περισσότερες ομάδες: Aston Martin, Mercedes, Red Bull, Alpine, Haas, McLaren, Williams.

    Αναμφίβολα είναι η περιοχή που χτυπά η καρδιά της F1. Ως πίστα το Σίλβερστον είναι το απόλυτο τεστ αεροδυναμικής απόδοσης. Δεν έχει μεγάλες ευθείες, δεν έχει αργές στροφές, δεν έχει σημεία ακραίου φρεναρίσματος.

    F1

    Η διαδρομή είναι μια συνεχή αλληλουχία γρήγορων στροφών που φέρνουν στα όρια τους, μηχανές και ανθρώπους.

    Ειδικά η τριπλέτα στροφών Μπέκετς, Μάγκοτς, Τσάπελ, δεν έχει όμοιό της στη F1. Ο αγώνας διαρκεί 52 γύρους και η Pirelli έχει στη διάθεση όλων των ομάδων τις πιο σκληρές γόμες της γκάμας της: C1, C2, C3 καθώς οι πιέσεις στα ελαστικά είναι πολύ μεγάλες. Πέρυσι στο Σίλβερστον κέρδισε η Red Bull με το Φερστάπεν πρόπερσι η Ferrari με τον Κάρλος Σάινθ.

    Η πρόβλεψη του καιρού κάνει λόγο για βροχή την Παρασκευή στις ελεύθερες δοκιμές και βελτίωση του καιρού το Σάββατο στις κατατακτήριες δοκιμές με μικρή πιθανότητα βροχής την Κυριακή.

    Οι θερμοκρασίες θα είναι χαμηλές για την εποχή κάτω από 20 βαθμούς Κελσίου. Ο μπροστινός άξονας δέχεται τη μεγαλύτερη καταπόνηση και η επικράτηση των δεξιών στροφών σημαίνει ότι το αριστερό μπροστινό είναι το ελαστικό που φθείρεται περισσότερο.

    Ο καιρός στην Αγγλία το καλοκαίρι μπορεί πάντα να είναι πολύ μεταβλητός, ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να ληφθεί υπόψη, ειδικά επειδή οι συνθήκες μπορούν να αλλάξουν πολύ γρήγορα.

    Πέρυσι, ολόκληρος ο αγώνας διεξήχθη σε στεγνό οδόστρωμα, με τη μαλακή γόμα (C3) να είναι ένας κάπως απρόσμενος πρωταγωνιστής, με μόνο δύο ομάδες να μην το χρησιμοποιούν.

    Η συντριπτική πλειοψηφία των οδηγών επέλεξε στρατηγική μιας στάσης, ακόμη και αν στο παρελθόν, οι δύο στάσεις ήταν δημοφιλής επιλογή.

    Σε αυτόν τον αγώνα πέρυσι, η Pirelli εισήγαγε μια νέα κατασκευή ελαστικών για να αντιμετωπίσει την αύξηση των φορτίων που παρατηρήθηκε στους πρώτους αγώνες της σεζόν, καθώς αυτές οι δυνάμεις ξεπέρασαν τους μέσους όρους που προέκυψαν από τις προσομοιώσεις που παρείχαν οι ομάδες.

    Χωρίς να αλλάξει σε καμία περίπτωση τις επιδόσεις των ελαστικών, η κατασκευή αποδείχθηκε χρήσιμη και θα χρησιμοποιηθεί μέχρι το τέλος της σεζόν του 2024, παρά την αύξηση περίπου 10% στα φορτία που δημιουργούν τα φετινά μονοθέσια σε σύγκριση με τα νούμερα που είδαμε στο τέλος της περασμένης σεζόν.

    Το Σίλβερστον φιλοξενεί φέτος το 75ο Βρετανικό Grand Prix, το 58ο που θα διεξαχθεί σε αυτή την πίστα. Ο αγώνας έχει διεξαχθεί επίσης δώδεκα φορές στο Μπράντς Χατς και πέντε στο Εντρέ. Η πιο επιτυχημένη ομάδα σε αυτό το Grand Prix είναι η Scuderia Ferrari με 18 νίκες στο ενεργητικό της. Ακολουθούν η McLaren με 14 και η Williams με 10.

    Με 16 pole positions, η Ferrari βρίσκεται επίσης στην κορυφή αυτής της λίστας, όπως και στις ταχύτερες επιδόσεις (20) και στα βάθρα (59). Ο πιο επιτυχημένος Βρετανός οδηγός είναι ο Χάμιλτον, ο οποίος έχει κερδίσει οκτώ από τους εντός έδρας αγώνες του, ενώ ακολουθούν οι Κλάρκ και Προστ με πέντε νίκες ο καθένας.

    Ο Χάμιλτον έχει σημειώσει και τις περισσότερες pole positions (7) έχει ανέβει τις περισσότερες φορές στο βάθρο (13), ενώ ο συμπατριώτης του Νάιτζελ Μάνσελ βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για τους ταχύτερους γύρους σε αυτόν τον αγώνα με επτά.

    GP Bρετανίας, απευθείας μεταδόσεις

    Η απεσταλμένη του ΑΝΤ1 στο Σίλβερστον, Μαρία Θωμά θα μεταφέρει το κλίμα από τα πάντοκ. Ο Σαρλ Λεκλέρκ μιλά στην κάμερα του ΑΝΤ1 σε μια διαφορετική συνέντευξη. Στην παρουσίαση της εκπομπής θα βρίσκονται οι Τάκης Πουρναράκης και Πάνος Σεϊτανίδης.

    Στις περιγραφές οι Γιώργος Ανανίδας, Κώστας Λεώνης, Τάκης Πουρναράκης, Πάνος Σεϊτανίδης. Η Μαρία Ανδρεάδη παρέα με την Ολίβια Σεϊτανίδη θα περιγράψουν το F1 Kids μια μετάδοση με διαφορετικά γραφικά που γίνεται και από παιδιά και απευθύνεται σε παιδιά.

    f1 Βρετανία

    Διαβάστε επίσης:

    Στην Ελλάδα το νέο Skoda Kodiaq!



    ΣΧΟΛΙΑ