• AUTO

    F1 Las Vegas: Οι Ferrari έκαναν το 1 – 2!


    O Λεκλέρκ πήρε την 5η του φετινή pole, μπροστά από το Σάινθ που έχει ποινή 10 θέσεων. Έτσι από τη δεύτερη θέση θα εκκινήσει ο Φερστάπεν.

    Η μάχη των κατατακτήριων δοκιμών ξεκίνησε τα μεσάνυχτα στο Vegas με τη θερμοκρασία αέρα στους 15 βαθμούς Κελσίου και τη θερμοκρασία οδοστρώματος στους 17 βαθμούς ενώ η υγρασία ήταν στο 60%. Καθώς ομάδες και οδηγοί ακόμη βρίσκονται σε φάση εκμάθησης της διαδρομής και των ιδιαιτεροτήτων της, υπήρχαν αρκετές εκπλήξεις αλλά και θεαματικές βελτιώσεις σε χρόνους. Είναι ενδεικτικό ότι η pole έφτασε στο 1:32.7 τη στιγμή που η χθεσινή καλύτερη επίδοση ήταν στο 1:35.2. Η διαφορά των 2.5 sec οφείλεται στη βελτίωση κρατήματος του οδοστρώματος αλλά και στη βελτιστοποίηση του σεταρίσματος των μονοθεσίων. Επίσης οι οδηγοί βρήκαν τα πατήματά τους, πιέζοντας οριακά σε πολλά σημεία.

    Είδαμε μονοθέσια να ακουμπούν τους τοίχους, να χτυπούν τα κερμπ, να μπλοκάρουν τους τροχούς, να υπερβάλλουν στις ζώνες φρεναρίσματος. Ήταν μια μάχη ζωντανή γεμάτη ανατροπές και εκπλήξεις. Η μεγαλύτερη αρνητική έκπληξη ήταν ο αποκλεισμός των δυο McLaren από το Q1. Η βρετανική ομάδα που πρωταγωνίστησε στους τελευταίους αγώνες, δεν βολεύεται στη συγκεκριμένη πίστα γιατί απαιτείται ελάχιστη κλίση στις αεροτομές και δεν υπάρχουν γρήγορες καμπές όπου παίζει ρόλο η αεροδυναμική απόδοση. Αντίθετα μονοθέσια με μειωμένη αεροδυναμική απόδοση όπως η Ηaas η Alfa Romeo και η Williams βρέθηκαν ψηλά χάρη στην τελική ταχύτητα που άγγιξε τα 350km/h. Απόψε στο Vegas σημειώθηκαν οι υψηλότερες τελικές ταχύτητες της χρονιάς. Εκτός των McLaren από το Q1 αποκλείστηκαν οι Ζου, Οκόν και Τσουνόντα.

    Το ξεκίνημα του Q2 βρήκε τους οδηγούς να προβληματίζονται με την θερμοκρασία των ελαστικών. Αρκετοί χρειάστηκε να κάνουν και δεύτερο γύρο για να φέρουν τη πιο μαλακή γόμα C5 (ήταν η μόνη που χρησιμοποιήθηκε) στη βέλτιστη θερμοκρασία λειτουργίας. Η δεύτερη μεγάλη αρνητική έκπληξη της ημέρας ήταν ο αποκλεισμός του Λιούις Χάμιλτον από τη δεκάδα. Ο Βρετανός πρωταθλητής ακούστηκε να λέει στην ενδοεπικοινωνία: «Δεν μπορούσα να πάω πιο γρήγορα». Ο Σέρτζιο Πέρεζ ακόμη μια φορά αποκλείστηκε από τη δεκάδα και οι Χούλκενμπεργκ, Στρολ, Ρικιάρντο συμπλήρωσαν τις τελευταίες 3 θέσεις της 15αδας.

    Στο Q3 ο Λεκλέρκ δεν επέτρεψε σε κανέναν να αμφισβητήσει την ταχύτητα της Ferrari. Ο Μονεγάσκος πήρε την 23η pole της καριέρας του με διαφορά μόλις 44 χιλιοστά του δευτερολέπτου από τον Σάινθ με την άλλη Ferrari. Ο Σάινθ όμως έχει ποινή 10 θέσεων και θα εκκινήσει αύριο 12ος δίπλα στον Πέρεζ. Πίσω από τις Ferrari βρέθηκε ο Φερστάπεν που για πρώτη φορά φέτος υστερεί σε ταχύτητα 4 δέκατα από την pole. Θετική έκπληξη η παρουσία των δυο Williams στη δεκάδα για το Σάρτζαντ η 7η θέση είναι η καλύτερη της καριέρας του.

    Η τελική κατάταξη ήταν:

    Μετά το τέλος του αγώνα ο Λεκλέρκ πήρε το τρόπαιο της pole από τον ηθοποιό και οδηγό αγώνων Πάτρικ Ντέμπσι και δήλωσε: «Είμαι φυσικά χαρούμενος. Πρώτος στο Λας Βέγκας, προφανώς είναι ένα απίστευτο γεγονός και το να ξεκινάς αύριο από την pole είναι υπέροχο. Είμαι λίγο απογοητευμένος με τους γύρους μου στο Q3, δεν έκανα αρκετά καλή δουλειά, αλλά ήταν αρκετή για την πρώτη θέση, αυτό είναι το μόνο που χρειαζόμαστε. Τώρα επικεντρωνόμαστε στον αγώνα. Συνήθως εκεί μας λείπει απόδοση, οπότε ελπίζω να τα συγκεντρώσουμε όλα και να κερδίσουμε εδώ. Μου αρέσει αυτή η πόλη. Ήρθα εδώ μια φορά στο Βέγκας στο παρελθόν και ήταν για πάρτι, τόσο πολύ διαφορετική προσέγγιση από αυτό που κάνω αυτό το Σαββατοκύριακο! Ελπίζω να δουλέψουμε αρκετά σκληρά για να κερδίσουμε αύριο και μετά να κάνουμε ένα καλό πάρτι για να γιορτάσουμε αυτή τη νίκη».

    Ο αγώνας εκκινεί στις 22:00 το βράδυ του Σαββάτου (08:00 Κυριακή πρωί για την Ελλάδα) και θα μεταδοθεί απευθείας από τον ΑΝΤ1+. O αγώνας θα μεταδοθεί σε μαγνητοσκόπηση στις 15:00 το μεσημέρι στον ΑΝΤ1.

    Διαβάστε επίσης

    Ο Πάπας κινείται ηλεκτρικά!

    Σε ρυθμό Λας Βέγκας η Alfa Romeo!

    F1 Λας Βέγκας: Ταχύτερες οι Ferrari στα ελεύθερα!



    ΣΧΟΛΙΑ