• AUTO

    F1 Καναδά: Ο Ράσελ στην pole!

    Canadian Grand Prix, Saturday – LAT Images


    Ο Βρετανός σημείωσε τη κρίσιμη στιγμή ίδιο χρόνο με το Φερστάπεν, αλλά νωρίτερα οπότε πήρε την pole.

    Ο Ράσελ θα ξεκινήσει τον Καναδικό Γκραν Πρι από την pole position. Είναι η δεύτερη φορά στην καριέρα του μετά το Ουγγρικό GP του 2022 που παίρνει την pole. Ο Βρετανός οδηγός της Mercedes ήταν ταχύτερος όλων χάρη στον χρόνο του στο Q2 (1:11.742), αλλά στο Q3 που καθορίζει τις πρώτες δέκα θέσεις της εκκίνησης, σημείωσε χρόνο 1:12.000. Την ίδια επίδοση ισοφάρισε αργότερα ο Φερστάπεν , ο Ράσελ καταλαμβάνει την πρώτη θέση εκκίνησης επειδή ήταν αυτός που σημείωσε πρώτος το χρόνο. Είναι έκπληξη αυτή η επίδοση της Mercedes πόσο μάλλον που ο Χάμιλτον περιορίστηκε στην 7η θέση. Τρίτος τερμάτισε ο Νόρις, μόλις 21 χιλιοστά του δευτερολέπτου πιο αργός από το δίδυμο της πρώτης σειράς. Η προηγούμενη φορά που βρέθηκε στην pole η Mercedes ήταν στην Ουγγαρία πέρυσι με το Χάμιλτον. Η pole του Ράσελ ήταν η 138η pole για την ομάδα και η έκτη της εδώ στο Μόντρεαλ.

    Canadian Grand Prix, Saturday – Jiri Krenek

    Το βραβείο Pirelli Pole Position Award απονεμήθηκε στο Ράσελ από τη Λίζα Κόσι Αμερικανίδα ηθοποιό που πρωταγωνιστεί αυτή την περίοδο στην ταινία “A family affair” του Netflix, μαζί με την Νικόλ Κίντμαν και τον Ζακ Έφρον. Έχοντας γίνει γνωστή ως Youtuber, η Λίζα μπήκε στη λίστα του Forbes 2019 με τους 30 πιο υποσχόμενους ανθρώπους κάτω των 30 στο Hollywood και επίσης χαρακτηρίστηκε από το περιοδικό Time ως ένας από τους 25 πιο επιδραστικούς ανθρώπους στο διαδίκτυο.

    MONTREAL, QUEBEC – JUNE 08: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB20 hits the Wall of Champions during final practice ahead of the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 08, 2024 in Montreal, Quebec. (Photo by Rudy Carezzevoli/Getty Images)

    Οι κατατακτήριες δοκιμές ξεκίνησαν σε στεγνή πίστα και παρόλο που υπήρξαν μερικές σταγόνες βροχής στο δεύτερο σκέλος, δεν ήταν αρκετές για να απαιτηθεί η χρήση ελαστικών βροχής. Η απειλή της δυνατής βροχής εξασθένησε όσο πλησίαζε η ώρα της δράσης εν τέλει δεν προκάλεσε προβλήματα κατά τη διάρκεια της διαδικασίας. Η αβεβαιότητα για τον καιρό οδήγησε τις ομάδες και τους οδηγούς να προσπαθήσουν να αξιοποιήσουν στο έπακρο κάθε σκέλος των κατατακτήριων, κάνοντας μεγαλύτερες διαδρομές από ό,τι θα έκαναν σε κανονικές συνθήκες. Με βάση τις αναλύσεις που γίνονται μετά το FP3 η νέα άσφαλτος φθείρει τα ελαστικά περισσότερο. Θεωρητικά θα χρειαστούν δυο αλλαγές κατά τη διάρκεια του αγώνα, με τη στρατηγική μέσης/σκληρής γόμας να είναι οριακή. Βέβαια είναι υψηλή και η πιθανότητα εμφάνισης του αυτοκινήτου ασφαλείας που μπορεί ν’ αλλάξει τα δεδομένα.

    Canadian Grand Prix, Saturday – LAT Images

    Μετά το τέλος των δοκιμών ο Ράσελ τόνισε: «Ω Θεέ μου, απίστευτο! Νιώθω τόσο καλά, νιώθω τόσο καλά! Τόση σκληρή δουλειά έχει γίνει στο εργοστάσιο για αυτό. Το είπαμε στο Μονακό, ότι αυτό είναι η αρχή για μας, και πιστεύω ότι είναι. Μου έχει λείψει αυτό το συναίσθημα. Κάθε φορά που ερχόμαστε στο Μόντρεαλ υπάρχει τόσο καλή ενέργεια από όλους τους οπαδούς. Είμαι ενθουσιασμένος το πρώτο βήμα έγινε, αλλά τώρα έχουμε τα μάτια μας στη νίκη. Το μονοθέσιο ήταν φοβερό. Από τότε που φέραμε κάποιες αναβαθμίσεις στο Μονακό, είμαστε πραγματικά στη μάχη, οπότε παλεύουμε για τη νίκη». Αξίζει να τονιστεί πως τόσο ο Ράσελ (1:11.742) όσο και ο Χάμιλτον σημείωσαν στο Q2 επίδοση καλύτερη της pole (1:11.979). Ήταν οι μόνοι οδηγοί που έσπασαν το 1:12. Την ίδια στιγμή οι τελικές τους ταχύτητες διαφέρουν σημαντικά ο Ράσελ έφτανε τα 330km/h στο τέλος της ευθείας, ο Χάμιλτον τα 325km/h.

    MONTREAL, QUEBEC – JUNE 08: Pole position qualifier George Russell of Great Britain and Mercedes and Second placed qualifier Max Verstappen of the Netherlands and Oracle Red Bull Racing celebrate in parc ferme during qualifying ahead of the F1 Grand Prix of Canada at Circuit Gilles Villeneuve on June 08, 2024 in Montreal, Quebec. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

    Από την πλευρά ο Φερστάπεν που έχει τελική ταχύτητα 327.5km/h τόνισε μετά τις δοκιμές: “Νομίζω ότι συνολικά είχα ακόμα μια καλή κατάταξη. Όλο το Σαββατοκύριακο ήταν ακόμα λίγο δύσκολο για εμάς, αλλά να είμαι στην 2η θέση, το δέχομαι. Νομίζω ότι θα είναι ένας αρκετά ενδιαφέρον αγώνας με τα λάστιχα αύριο, πώς θα αντέξουν. Ερωτηματικό η βροχή, οπότε ελπίζουμε να είναι πολύ συναρπαστικός». Ο έτερος οδηγός της Red Bull, Σέρτζιο Πέρεζ δεν κατάφερε να περάσει στο Q2, εκκινεί 16ος. Απογοήτευση και στο στρατόπεδο της Ferrari, τα κόκκινα μονοθέσια δεν κατάφεραν να προκριθούν στο Q3 παρά την αισιοδοξία των οδηγών την Παρασκευή. Ο Λεκλέρκ διαμαρτύρονταν για το ρυθμό του μονοθεσίου, τονίζοντας ότι είναι αργός.

    Αντίθετα ο Νόρις που κατετάγη 3ος με διαφορά μόλις 21 χιλιοστά είναι πολύ αισιόδοξος για τον αγώνα: «Είμαι πάρα πολύ χαρούμενος. Θέλω να πω, συγχαρητήρια στον κύριο Ράσελ. Ήταν γρήγορος όλο το Σαββατοκύριακο, οπότε συγχαρητήρια σε αυτόν και τη Mercedes. Είμαι χαρούμενος με την τρίτη θέση.

    Όταν είναι τόσο κοντά, πάντα σκέφτεσαι, μπορούσα λίγο παραπάνω; Η τρίτη θέση είναι καλή είμαι χαρούμενος και ενθουσιασμένος για αύριο. Αν μπορώ να κάνω δύο προσπεράσεις αύριο; Εύκολα; Όχι, ανυπομονώ όμως να δω τι μπορούμε να κάνουμε.

    Το μονοθέσιο είναι καλό στους τελευταίους αγώνες έχουμε μια καλή πορεία, αλλά βρίσκονται δύο πολύ γρήγοροι οδηγοί μπροστά, πολλοί γρήγοροι οδηγοί πίσω, οπότε ελπίζω να δώσουμε μια καλή παράσταση αύριο».

     

    Η σειρά εκκίνησης του αγώνα είναι:

    Ο αγώνας εκκινεί στις 21:00 απόψε και θα μεταδοθεί απευθείας από το ΑΝΤ1+.

    Διαβάστε επίσης

    Ψήφισε στην Εκάλη ο Στέφανος Κασσελάκης: Προτρέπω τους πολίτες να πάρουν τη ζωή στα χέρια τους



    ΣΧΟΛΙΑ