• AUTO

    F1 Καναδά: Ο χορός της βροχής!

    16 LECLERC Charles (mco), Scuderia Ferrari SF-24, action during the Formula 1 AWS Grand Prix du Canada 2024, 9th round of the 2024 Formula One World Championship from June 07 to 09, 2024 on the Circuit Gilles Villeneuve, in Montréal, Canada – Photo Florent Gooden / DPPI


    Οι ελεύθερες δοκιμές επηρεάστηκαν από τη βροχή τόσο στην πρώτη όσο και τη δεύτερη περίοδο της F1 Καναδά .

    Η δράση στην πίστα του Ζιλ Βιλνέβ στο Μόντρεαλ, δημιούργησε περισσότερα ερωτήματα ενόψει του 53ου Grand Prix του Καναδά.

    Κύριος λόγος ήταν οι μεταβαλλόμενες καιρικές συνθήκες, με γρήγορες εναλλαγές από ήλιο σε βροχή και ακόμη και χαλάζι. Υπήρχαν περίπου τριάντα λεπτά στην αρχή της δεύτερης ελεύθερης περιόδου όπου χρησιμοποιήθηκαν τα σλικ ελαστικά αλλά πριν και μετά από αυτό, η βροχή μπήκε εμπόδιο. Ο ταχύτερος χρόνος συνολικά σημειώθηκε από τον Φερνάντο Αλονσο (Aston Martin) στο FP2 με χρόνο 1’15″810. Ο Λάντο Νόρις (McLaren) ήταν ταχύτερος στο FP1 με χρόνο 1’24″435.


    Η πίστα ήταν πολύ βρεγμένη στην αρχή της πρώτης περιόδου δοκιμών, σε τέτοιο βαθμό που το φως παρέμεινε κόκκινο για τα πρώτα 21 λεπτά της ώρας. Μόλις άναψε πράσινο, εννέα οδηγοί χρησιμοποίησαν ένα σετ βρόχινα ελαστικά χωρίς όμως να ολοκληρώσουν χρονομετρημένο γύρο. Απλά κινήθηκαν για να πάρουν δεδομένα οι μηχανικοί τους. Η αλλαγή σε ενδιάμεσα ελαστικά έφερε μερικούς οδηγούς να σημειώνουν χρόνου. Ωστόσο, μόνο προς το τέλος, μετά από μια διακοπή πέντε λεπτών που χρειάστηκε για να απομακρυνθεί η Sauber του Ζου, η οποία είχε συντριβεί στην καμπή 5 μπόρεσαν όλοι οι οδηγοί να βάλουν τη μαλακή γόμα C5 και να πάρουν μια αίσθηση της πίστας η οποία έχει στρωθεί εκ νέου με καινούργια άσφαλτο φέτος.

    55 SAINZ Carlos (spa), Scuderia Ferrari SF-24, action during the Formula 1 AWS Grand Prix du Canada 2024, 9th round of the 2024 Formula One World Championship from June 07 to 09, 2024 on the Circuit Gilles Villeneuve, in Montréal, Canada – Photo Xavi Bonilla / DPPI

    Στην αρχή της δεύτερης περιόδου η πίστα ήταν στεγνή παρόλο που η βροχή ήταν δυνατή πριν το ξεκίνημα της περιόδου. Στο ξεκίνημα του FP2 ψιχάλιζε. Όλοι οι οδηγοί το εκμεταλλεύτηκαν στο έπακρο για να καλύψουν κάποια χιλιόμετρα, οι περισσότεροι – 16 στους 20 – επέλεξαν τη μαλακή γόμα C5. Εξαίρεση αποτέλεσαν οι οδηγοί της Ferrari και της McLaren, οι οποίοι επικεντρώθηκαν στη μέση γόμα. Στη συνέχεια, μια ακόμη μπόρα σταμάτησε τη δράση στην πίστα, ενώ προς το τέλος της περιόδου όλοι οι οδηγοί, εκτός του Max Verstappen (Red Bull) που είχε κολλήσει στο γκαράζ με τεχνικό πρόβλημα στο ERS, επέστρεψαν στα ενδιάμεσα ελαστικά παρόλο που η πίστα στέγνωνε σε διάφορα σημεία.


    Είναι σαφές ότι η αβεβαιότητα γύρω από τον καιρό για το υπόλοιπο του σαββατοκύριακου θα αποτελέσει σημαντικό παράγοντα: Η Meteo France για τις κατατακτήριες δοκιμές δίνει πιθανότητα βροχής 80%. Προφανώς η κατάσταση μπορεί να αλλάξει γρήγορα στην κοίτη του Αγ. Λαυρεντίου που εκβάλει στο Βόρειο Ατλαντικό. Από τους οδηγούς o Λεκλέρκ ήταν πολύ ευχαριστημένος από την απόδοση της Ferrari: « Πήγαμε όσο καλύτερα μπορούμε σε αυτές τις συνθήκες. Είναι πολύ δύσκολο να ρυθμίσεις οτιδήποτε στο μονοθέσιο γιατί κάθε φορά που βγαίνεις στην πίστα, έχεις διαφορετική αίσθηση. Παρόλα αυτά, είμαι χαρούμενος γενικά γιατί είμαστε πολύ ανταγωνιστικοί σε όλες τις συνθήκες. Δεν ήμασταν στην κορυφή των χρόνων απλά επειδή δεν κάναμε χρόνο στη σωστή στιγμή με πιο στεγνή πίστα. Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης στο μονοθέσιο. Πρέπει ακόμα να κάνουμε κάποιες αλλαγές για αύριο που ελπίζουμε να μας φέρουν ξανά σε μια καλύτερη θέση».

    action, Pirelli, Circuit Gilles Villeneuve, GP2409a, F1, GP, Canada
    Fernando Alonso, Aston Martin AMR24

    Από την πλευρά του ο Αλόνσο που σημείωσε τον ταχύτερο χρόνο ήταν συγκρατημένα απαισιόδοξος: «Πολύ δύσκολη Παρασκευή για όλους λίγοι γύροι δεν κάναμε αρκετούς γύρους ούτε σε στεγνή πίστα, ούτε σε βρεγμένη, ήμασταν κάπου στη μέση. Αλλά μπορεί να είναι έτσι και στα προκριματικά και στον αγώνα, οπότε ίσως είναι χρήσιμες οι πληροφορίες. Πρέπει να αναλύσουμε λίγο τα δεδομένα και να είμαστε έτοιμοι αύριο. Η πίστα έχει καλή πρόσφυση, οπότε πιστεύω ότι ο νέος ασφαλτοτάπητας είναι καλός. Απλά πρέπει να δούμε σε πραγματικά βρεγμένες συνθήκες, αν υπάρχει υδρολίσθηση ή κάτι τέτοιο. Θα είναι ένα ενδιαφέρον Σαββατοκύριακο για τους θεατές, αλλά για εμάς θα είναι πονοκέφαλος ποιο ελαστικό να βάλουμε σε κάθε στιγμή. Ας δούμε αν θα το κάνουμε σωστά».

    Οι κατατακτήριες δοκιμές είναι προγραμματισμένες για απόψε στις 23:00 και θα μεταδοθούν απευθείας από ΑΝΤ1+.

    Οι χρόνοι στο FP2 ήταν:

    Διαβάστε επίσης

    ΕΚΤ: Γιατί δεν δεσμεύεται για το χρονοδιάγραμμα των επόμενων μειώσεων επιτοκίων



    ΣΧΟΛΙΑ