• AUTO

    F1 Ισπανία: Τα μοιραία λάθη!


    H McLaren είχε το ταχύτερο μονοθέσιο, η Ferrari τη δυναμική, αλλά δεν κατάφεραν να πάρουν το αποτέλεσμα.

    Για έναν ακόμη αγώνα ο Φερστάπεν κέρδισε χωρίς να έχει το ταχύτερο μονοθέσιο. Κέρδισε γιατί έχει την ψυχολογία, δεν κάνει λάθη και την κρίσιμη στιγμή κυριαρχεί έναντι των αντιπάλων του. Ο Ολλανδός που εκκινούσε 2ος στον αγώνα κατόρθωσε παρά το στρίμωγμα από το Νόρις να παραμείνει εκεί και να περάσει το Ράσελ που από 4ος πετάχτηκε πρώτος στο 2ο γύρο. Μετά από αυτό οδήγησε αλάνθαστα, προφυλάσσοντας τα ελαστικά του και ακολουθώντας μια σωστή στρατηγική. Έτσι κατόρθωσε να πάρει την καρό σημαία σ’ έναν αγώνα όπου η Red Bull ξεκάθαρα δεν είχε την ταχύτητα

    Στον χθεσινό αγώνα δεν υπήρξαν εγκαταλείψεις ούτε διακοπές. Οι 11 από τους 20 οδηγούς συμπλήρωσαν 66 γύρους ενώ οι υπόλοιποι 9 τερμάτισαν ένα γύρο πίσω. Οι 19 οδηγοί χρησιμοποίησαν στην εκκίνηση τα μαλακά ελαστικά C3, εκτός από τον Άλμπον, ο οποίος ξεκίνησε από τη λωρίδα των pit στον αγώνα του με την Williams και επέλεξε τη μέση γόμα (C2). Οι αλλαγές ελαστικών ξεκίνησαν από τον 9ο γύρο με τον Τσουνόντα, αλλά οι πρωτοπόροι περίμεναν μέχρι τον 15ο γύρο (Σάινθ και Ράσελ) για να περάσουν σε μέση γόμα. Αντίθετα οι Νόρις και Λεκλέρκ επιμήκυναν το πρώτο μέρος όσο το δυνατόν περισσότερο, μέχρι τον 23ο γύρο για τον πρώτο και τον 24ο για τον δεύτερο.

    Αυτό αποδείχτηκε μοιραίο λάθος και για τους δυο. Ο Νόρις έχασε πάνω από 5 sec έναντι του Φερστάπεν επιμένοντας με το φθαρμένο ελαστικό. Αν είχε αλλάξει νωρίτερα, αν είχε επιχειρήσει να μπει πριν το Φερστάπεν στα πιτ, πιθανόν θα είχε πάρει την πρωτοπορία. Ο Λεκλέρκ από την πλευρά του αναγκάστηκε ν’ ακολουθήσει αυτή τη λάθος τακτική σε μια απέλπιδα προσπάθεια ν’ απομακρυνθεί από το Σάινθ. Στο 3ο μέρος, τα σκληρά ελαστικά μπήκαν επίσης στο παιχνίδι, χρησιμοποιούμενα από κάποιους οδηγούς. Ωστόσο, μεταξύ των πρωτοπόρων, τα μαλακά ελαστικά κυριάρχησαν για το τρίτο και τελευταίο μέρος του αγώνα: Επιλέχθηκαν από τους Φερστάπεν, Χάμιλτον, Λεκλέρκ και το δίδυμο της McLaren. Μόνο οι Σάινθ και Ράσελ επέλεξαν τα σκληρά ελαστικά, αυτό αποδείχτηκε λάθος στην πράξη καθώς ήταν πιο αργά. Μόνο δύο οδηγοί, οι Πέρεζ και  Τσουνόντα, έκαναν τρεις στάσεις, ενώ 12 οδηγοί χρησιμοποίησαν και τις τρεις διαθέσιμες γόμες.

    Οι Ferrari που εκκινούσαν από την 3η σειρά με το Λεκλέρκ (5ος) να χάνει μια ευκαιρία στην εκκίνηση να στρίψει 2ος, είχαν επαφή στον τρίτο γύρο. Ο Λεκλέρκ ήταν μπροστά από το Σάινθ που προσπάθησε να τον περάσει στη στροφή 1. Οι δύο οδηγοί ακούμπησαν ελαφρά πριν ο Ισπανός βγει εκτός πίστας, παίρνοντας παράλληλα και την θέση. Προφανώς η ευθύνη ανήκει εξ ολοκλήρου στο Φρέντ Βασέρ που αρνείται να ξεκαθαρίσει τα πράγματα ανάμεσα στους δυο οδηγούς της ομάδας του. Μιλώντας για το συμβάν ο Λεκλέρκ είπε: «Η ομάδα μας είχε πει πριν τον αγώνα να διατηρήσουμε τα ελαστικά στην αρχή ακριβώς αυτό έκανα. Ξέραμε και οι δύο ότι έπρεπε να τα διατηρήσουμε, ο Κάρλος δεν το έκανε με προσπέρασε και πήρε τη στροφή σαν να μην ήμουν εκεί. Είναι λίγο κρίμα, αλλά ούτως ή άλλως θα μιλήσουμε εσωτερικά, δεν είναι μεγάλη υπόθεση, καταλαβαίνω ότι είναι ο εντός έδρας αγώνας του και μια πολύ σημαντική στιγμή στην καριέρα του και ήθελε να κάνει κάτι θεαματικό, πιθανώς δεν ήμουν το σωστό άτομο για να το κάνει αυτό. Νομίζω ότι θα δει την εικόνα και θα καταλάβει ότι ήμουν στην μέσα πλευρά και ότι δεν μπορούσε να στρίψει εκείνη τη στιγμή».

    Αν δεν υπήρχε η επαφή και ο Λεκλέρκ δεν είχε χάσει χρόνο αλλάζοντας στρατηγική για να αποφύγει το Σάινθ πιθανόν θα μπορούσε να διεκδικήσει την 3η θέση στο βάθρο. Ο Σάινθ που γνωρίζει από την αρχή της χρονιάς ότι δεν θα αγωνίζεται το 2025 για τη Ferrari και δεν έχει βρει το επόμενο βήμα στην καριέρα του, με τις επιλογές να μειώνονται καθημερινά, τόνισε: «Πολλές φορές παραπονιέται μετά από έναν αγώνα για κάτι. Προφανώς χωρίς να το σκεφτεί. Ήμουν σε θέση να περάσω, ήμασταν με νέο μαλακό ελαστικό, η Mercedes είχε μεταχειρισμένο μαλακό ελαστικό. Έπρεπε να επιτεθούμε στους πρώτους γύρους και να προσπαθήσουμε να τους περάσουμε. Πέρασα τον Τσαρλς, δεν ξέρω αν έκανε λάθος ή δεν μπορούσε περισσότερο. Μετά κόντεψα να προσπεράσω το Λιούις, τον περάσαμε μπαίνοντας στα πιτ, σχεδόν περάσαμε και το Ράσελ στα πιτ στοπ, οπότε μετά είχα επιλογές. Έβαλα τη σκληρή γόμα, δεν απέδωσε».

    Με όλα αυτά τα καμώματα ο Λεκλέρκ έχασε τη 2η θέση στο πρωτάθλημα οδηγών, ο Νόρις είναι 2 βαθμούς μπροστά του. Ο Φερστάπεν έχει πλέον διαφορά 69 βαθμών από το Νόρις και 71 από το Λεκλέρκ. Επόμενος αγώνας το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 29-30/6 από το Red Bull Ring στην Αυστρία.

    Διαβάστε επίσης

    F1 Ισπανία: Οριακή νίκη Φερστάπεν!



    ΣΧΟΛΙΑ