• AUTO

    F1: Ιδού η νέα Ferrari F1-75 (video)

    Η νέα Ferrari F1-75

    Η νέα Ferrari F1-75


    Οι Λεκλέρκ, Σάινθ μαζί με τον αγωνιστικό διευθυντή της ομάδας, Ματία Μπινότο παρουσίασαν το νέο μονοθέσιο της Scuderia.

    Η Ferrari γιορτάζει φέτος 75 χρόνια από την ίδρυσή της (1947) και το λογότυπο φιγουράρει πίσω από την εισαγωγή αέρα της υβριδικής μηχανής. Εξ’ ου και το όνομα F1 – 75. Το νέο μονοθέσιο θα οδηγούν οι Λεκλέρκ και Σάινθ, φέρει υβριδική μηχανή Ferrari και ελαστικά Pirelli. Η F1-75 παρουσιάστηκε διαδικτυακά στο Gestione Sportiva στο Μαρανέλο.

    Το μονοθέσιο είναι το 68ο  που κατασκευάζει η εταιρεία για να αγωνιστεί στη F1 από το 1950 έως σήμερα. Διαθέτει μια ολοκαίνουργια απόχρωση του κόκκινου, ειδικά σχεδιασμένη από το Ferrari Style Centre. Έχει μια εντελώς νέα εμφάνιση, ως αποτέλεσμα της δουλειάς των μηχανικών του Maranello πάνω στους νέους τεχνικούς κανονισμούς που τίθενται σε ισχύ φέτος. Η σχεδιαστική προσέγγιση είναι αντισυμβατική.

    Ανάμεσα στα στοιχεία που ξεχωρίζουν είναι η διαμόρφωση του ρύγχους της εμπρός αεροτομής αλλά και το στενό πίσω μέρος, αποτέλεσμα της πολύ καλής εκμετάλλευσης του χώρου. Στόχος να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή αεροδυναμική απόδοση. Φέτος επίσης επιστρέφει μετά από 40 χρόνια απουσίας η αξιοποίηση του φαινομένου Venturi στο πάτωμα του μονοθεσίου ενώ τα ελαστικά Pirelli έχουν αυξηθεί σε μέγεθος στις 18 ίντσες, από τη φετινή σεζόν.

    O επικεφαλής της ομάδας Mattia Binotto τόνισε:

    «Η F1-75 είναι η έκφραση του ταλέντου, της δέσμευσης και του πάθους του καθενός από εμάς. Είναι το τελικό αποτέλεσμα δουλειάς μιας ομάδας που, όπως ποτέ άλλοτε, έχει αντιμετωπίσει το έργο με νέο πνεύμα και προσέγγιση, πιέζοντας στο μέγιστο όσον αφορά στην καινοτομία κάθε στοιχείου, κάθε λεπτομέρειας, κάθε λύσης. Η προσπάθεια να είμαστε καινοτόμοι μας έδωσε μια απίστευτη ώθηση στην καθημερινή μας εργασία, στο δρόμο για την κατασκευή αυτού του μονοθεσίου. Είμαι περήφανος για τη δουλειά που έχει γίνει στο σχεδιασμό της F1-75. Γνωρίζουμε ότι οι προσδοκίες είναι υψηλές και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τους αντιπάλους μας. Θα ήθελα η F1-75 να είναι το μονοθέσιο που θα επιτρέψει στους οπαδούς μας να είναι και πάλι περήφανοι για τη Ferrari».

    Ο Enrico Cardile, υπεύθυνος για το σασί συμπλήρωσε:

    «Η αεροδυναμική είναι σίγουρα η νούμερο ένα προτεραιότητά μας. Προσεγγίσαμε με ανοιχτό μυαλό τους νέους κανονισμούς ανατρέποντας τις τάσεις των τελευταίων ετών. Αυτό επεκτάθηκε και στην ανάπτυξη της ανάρτησης: οι νέοι κανόνες επέβαλαν μια γενική επανεξέταση, με στόχο να μας δώσουν την ευελιξία να διαχειριστούμε μια ολοκαίνουργια φιλοσοφία μονοθεσίου και ελαστικών. Μπήκαν τόσες πολλές νέες μεταβλητές στο παιχνίδι, είναι μια προκλητική και συναρπαστική άσκηση».

    Ο Enrico Gualtieri υπεύθυνος για την υβριδική μηχανή τόνισε:

    «Όλα τα στοιχεία έχουν επαναξιολογηθεί: ορισμένα έχουν βελτιστοποιηθεί, ενώ άλλα είναι νέα. Ξεκινήσαμε με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση της από την κύρια ιδέα της αναζήτησης της μέγιστης απόδοσης στη διαδικασία μετασχηματισμού ενέργειας, από χημική σε κινητική στον στροφαλοφόρο άξονα. Όλα τα άλλα έχουν σχεδιαστεί γύρω απ’ αυτόν το στόχο. Δουλεύοντας με εξίσου πρακτικό τρόπο, διαμορφώσαμε την υβριδική μηχανή ώστε να χωράει καλύτερα στο σασί που απαιτούν οι νέοι τεχνικοί κανονισμοί».

    Ο επικεφαλής σχεδιασμού Fabio Montecchi ξεκαθάρισε:

    «Δώσαμε πολύ περισσότερο χρόνο από το συνηθισμένο για τη φάση του σχεδιασμού, εξετάζοντας σε βάθος όλες τις αλλαγές των κανόνων για να αξιοποιήσουμε κάθε δυνατότητα απόδοσης, εξερευνώντας μεγάλο αριθμό λύσεων μέσω μελετών, προσομοιώσεων και στατικών δοκιμών. Χωρίς διαθέσιμα σημεία αναφοράς από τις προηγούμενες σεζόν, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι η δημιουργικότητα και το ταλέντο κάθε σχεδιαστή, η ακρίβεια των εργαλείων ανάλυσής μας, η διαύγεια και το θάρρος να επιλέξουμε την πιο πολλά υποσχόμενη λύση, ακόμα κι αν δεν είναι η πιο συμβατική, πιστεύουμε ότι έχουμε κάνει καλή δουλειά. Ένας ακόμη βασικός παράγοντας είναι η ενοποίηση και ο διάλογος μεταξύ των διαφορετικών ομάδων: μια ομάδα ασχολείται με την απόδοση, μια άλλη με το σχεδιασμό, με την παραγωγή, τις προμήθειες, τον ποιοτικό έλεγχο, τη συναρμολόγηση, τις δοκιμές, τη διαχείριση των δραστηριοτήτων πίστας και τέλος οι ίδιοι οι οδηγοί, με τα σχόλιά τους».

    Προφανώς τώρα στη Ferrari θα περιμένουν τα σχόλια των Λεκλέρκ, Σάινθ στις δοκιμές εξέλιξης στη Βαρκελώνη (23-25/2).

    Τεχνικά χαρακτηριστικά Ferrari F1 75

    Υβριδική μηχανή: 066/7
    Κυβισμός: 1600 cc
    Όριο στροφών:  15,000rpm
    Υπερτροφοδότηση: Μονό turbo
    Ροή καυσίμου: 100 kg/hr max
    Αρχιτεκτονική κινητήρα: V6 με περιεχόμενη γωνία 90°
    Διάμετρος κυλίνδρου: 80 mm
    Διαδρομή πιστονιού: 53 mm
    Βαλβίδες: 4 ανά κύλινδρο
    Ψεκασμός: 500 bar – άμεσος

    Σύστημα ανάκτησης ενέργειας (ERS)

    Μπαταρίες ιόντων λιθίου με ελάχιστο βάρος 20kg
    Χωρητικότητα 4 MJ
    Ισχύς MGU-K: 120 kW (161 hp)
    Max MGU-K RPM 50,000
    Max MGU-H RPM 125,000

    Μονοθέσιο

    Βάρος (με υγρά και οδηγό): 795 kg
    Σασί κυψελοειδούς διατομής από ανθρακόνημα. Προστατευτικό halo γύρω από το κόκπιτ. Πίσω διαφορικό με υδραυλικό μετατροπέα ροπής

    Δίσκοι φρένων από ανθρακόνημα της Brembo. Ηλεκτρονικό brake-by-wire στα πίσω φρένα.
    Κιβώτιο στο διαμήκη άξονα με 8 σχέσεις +όπισθεν.

    Ανάρτηση push-rod εμπρός, pull-rod πίσω
    Τροχοί 18″ Pirelli.

    Διαβάστε επίσης:



    ΣΧΟΛΙΑ