Υπάρχουν προβλήματα σε πολλά επίπεδα, τα οποία κατά την προσωπική μου εκτίμηση δε θα λυθούν ούτε εύκολα, ούτε γρήγορα.

Θεωρώ δεδομένο ότι το 2022 θα έχουμε νέα ομάδα πρωταθλήτρια στους κατασκευαστές. Δε ξέρω αν θα είναι η Ferrari ή η Red Bull αυτό σε μεγάλο βαθμό θα εξαρτηθεί από το πότε θα δώσουν στο Σάινθ τη φανέλα με το Νο 2. Η Mercedes όμως μετά από 8 σερί πρωταθλήματα είναι εκτός παιχνιδιού. Για να μην παρεξηγηθώ αναφέρομαι στη διατήρηση του τίτλου. Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι οι Χάμιλτον – Ράσελ θα διεκδικήσουν νίκες φέτος. Αμφιβάλλω όμως ότι αυτό θα συμβεί σύντομα. Όπως γνωρίζετε το πρωτάθλημα έχει 23 αγώνες (σ.σ: είναι δεδομένο ότι το Κατάρ θα αντικαταστήσει τη Ρωσία) και κάθε GP μετρά εξίσου στην συγκομιδή βαθμών.

1

Ποιος θα το πίστευε ότι ο Μάγκνουσεν οδηγώντας τη Haas θα πίεζε και θα περνούσε τον Χάμιλτον με τη Mercedes στα ίσα;
Ποιος θα το πίστευε ότι ο Μάγκνουσεν οδηγώντας τη Haas θα πίεζε και θα περνούσε τον Χάμιλτον με τη Mercedes στα ίσα;

Από τη Mercedes παραδέχονται ότι υστερούν σε ρυθμό, πράγματι αυτό αντικατοπτρίζεται στους χρόνους: Σε ρυθμό κατατακτήριων δοκιμών είναι 8-9 δέκατα πίσω από την pole και σε ρυθμό αγώνα υστερούν 6-7 δέκατα από τους πρώτους. Αυτό από μόνο του δεικνύει πως το επιπλέον βάρος καυσίμου εν μέρει αμβλύνει το πρόβλημα.

Μιλώντας σχετικά ο επικεφαλής μηχανικός στην πίστα Άντριου Σόλβιν αποκάλυψε: «Το μονοθέσιο ήταν καλύτερο στον αγώνα απ’ ότι στις δοκιμές».

Το επιπλέον βάρος καυσίμου σχεδόν 100kg αλλάζει τη θέση του Κέντρου Βάρους, προφανώς την πλησιάζει σ’ αυτή του Κέντρου Αεροδυναμικών Πιέσεων. Σ’ ένα ιδανικό κόσμο αυτά τα δυο κέντρα ταυτίζονται.

Όσο μεγαλώνει η απόσταση μεταξύ τους τόσο χειροτερεύει η συμπεριφορά του μονοθεσίου. Εύκολα εξάγεται ότι το πρόβλημα της Mercedes βρίσκεται στο αεροδυναμικό ζύγισμα δηλαδή στην κατανομή των αεροδυναμικών πιέσεων ανάμεσα στους δυο άξονες.

Φέτος για να διευκολυνθεί η μάχη στα προσπεράσματα μειώθηκε η επίδραση της εμπρός αεροτομής στην συνολική απόδοση του σχήματος. Πέρα όμως από την όποια απόδοσή της, η εμπρός αεροτομή διαμορφώνει και τη ροή αέρα προς τα πίσω.

Φέτος οι κανονισμοί θέλουν το σώμα του μονοθεσίου να παράγει το 70% της κάθετης δύναμης με τη βοήθεια και των καναλιών Βεντούρι που βρίσκονται στο πάτωμα. Η διαμόρφωση του σχήματος εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις διαστάσεις του σασί.  Όπως και η τελική κατανομή βάρους. Στη Mercedes διαμαρτύρονται για τις αναπηδήσεις (porpoising) και αποδίδουν εκεί την υστέρηση. Δεν μας λένε όμως τι τις προκαλεί. Οι περισσότεροι αντίπαλοί τους έλυσαν ή άμβλυναν το πρόβλημα. Είναι ξεκαθάρο πως αυτό δεν μπορεί να γίνει στην W13, έτσι τίθεται το ερώτημα ποια κρίσιμη θεμελιώδη διάσταση δεν είναι σωστή;

Οι αναπηδήσεις προέρχονται από το στολάρισμα του πατώματος που ακουμπά στο έδαφος. Το ακούμπημα στο έδαφος οφείλεται στην πίεση που δέχεται η ανάρτηση λόγω απότομης αύξησης του αεροδυναμικού φορτίου που προκαλείται από την αύξηση της ταχύτητας του μονοθεσίου. Λογικό θα ήταν μειώσουν τις κλίσεις στις αεροτομές για να μειώσουν το φορτίο. Έτσι θα κέρδιζαν και σε τελική ταχύτητα. Αντ’ αυτού υψώνουν την απόσταση του πατώματος από το έδαφος και αυξάνουν την κλίση στις αεροτομές για να αντισταθμίσουν τις απώλειες.  Απ’ αυτό συνάγεται ότι το πρόβλημα δεν είναι στα φτερά αλλά στο σχήμα του σώματος. Εδώ φαίνεται πλήρως το θέμα του αεροδυναμικού ζυγίσματος. Είναι σαφές πως κάποια διάσταση περιορίζει σχεδιαστικά τους αεροδυναμιστές. Όλες οι ομάδες που έχουν υβριδική μηχανή Mercedes (McLaren, Aston Martin, Williams) είναι αντίστοιχα πεσμένες σε ρυθμό. Στην εργοστασιακή ομάδα προσπαθούν να αντιμετωπίσουν το θέμα σχεδιάζοντας νέο πάτωμα.

Μέχρι τότε προσπάθησαν με την κυματοειδή μορφή που έδωσαν στο πλάι του πατώματος να επηρεάσουν την ομοιομορφία και την ταχύτητα ροής αέρα στο σημείο αυτό από κάτω ώστε να αποφύγουν την απότομη αύξηση της αναρρόφησης (suction) που προκαλεί το ακούμπημα – στολάρισμα – αναπήδηση. Επίσης δοκιμάζουν διαφορετικά σεταρίσματα, τους βγήκε του Ράσελ και όχι του Χάμιλτον στη Σαουδική Αραβία.

Θα λυθεί το πρόβλημα με το νέο πάτωμα; Δεν ξέρω, είναι δύσκολη άσκηση καθότι το πάτωμα είναι μέρος του συνόλου. Πρέπει να λυθεί το πρόβλημα χωρίς να δημιουργηθούν άλλα. Αν το θέμα βρίσκεται στο σασί για παράδειγμα πάει η χρονιά. Έστω ότι θα λυθεί, πότε θα γίνει αυτό; Αν φτάσουμε στη Βαρκελώνη (22/5) στον 6ο αγώνα της χρονιάς, το πρωτάθλημα θα έχει ξεμακρύνει. Έστω ότι λύθηκε πόσο θα μειώσει τη διαφορά; Είναι δεδομένο πως εντωμεταξύ Red Bull και Ferrari δε θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια να περιμένουν τη Mercedes να βελτιωθεί. Κάποιοι στέκονται στη χρήση βιοκαυσίμων κατά 10% και ότι αυτό κόστισε σε απόδοση της υβριδικής . Πέραν ότι αφορά όλους τους κατασκευαστές και απλά αυξήθηκε από 5% σε 10% ρίξτε μια ματιά στις τελικές ταχύτητες του τελευταίου αγώνα: Φερστάπεν (334km/h) και Χάμιλτον (332km/h) φιγουράρουν στις δυο πρώτες θέσεις. Στα 320km/h ο Λεκλέρκ, το ίδιο και οι Πέρεζ, Σάινθ, στα 326km/h ο Στρολ. Είναι ξεκάθαρα θέμα ρυθμίσεων όχι δύναμης.

Στο δια ταύτα δεν ξέρω αν οι ασημί θα το βρουν και στο παιχνίδι θα μπουν, αλλά τίτλο δεν προλαβαίνουν να διεκδικήσουν ούτε η ομάδα ούτε ο Λιούις. Μπορεί να διαψευσθώ αλλά αυτή είναι η εκτίμησή μου σήμερα.

Διαβάστε επίσης:

Πάμε μια βόλτα;

Λάσπωσέ το!