• AUTO

    F1 για Όσκαρ!

    HUNGARORING, HUNGARY – JULY 21: Oscar Piastri, McLaren F1 Team, 1st position, lifts the winners trophy during the Hungarian GP at Hungaroring on Sunday July 21, 2024 in Budapest, Hungary. (Photo by Glenn Dunbar / LAT Images)


    Ο Πιάστρι έγινε χτες ο 115ος νικητής στην ιστορία του σπορ, ο μόνος που έχει γεννηθεί τον 21ο αιώνα.

    Ο Όσκαρ Πιάστρι που κέρδισε χτες στην Ουγγαρία για πρώτη φορά στην καριέρα του στη F1, είναι γεννημένος στις 3 Απριλίου 2002 στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Ξεκίνησε την αγωνιστική του πορεία στα καρτ το 2014, κερδίζοντας διάφορα πρωταθλήματα στην Αυστραλία και την Ευρώπη. Το 2016, πέρασε στη Formula 4, όπου τερμάτισε στην 3η θέση στο πρωτάθλημα της Αυστραλίας.

    Το 2018, κέρδισε το πρωτάθλημα Formula 3 της Ασίας. Το 2019, ο Πιάστρι έκανε το ντεμπούτο του με μονοθέσια στην Formula 4, όπου τερμάτισε 3ος στο πρωτάθλημα ADAC Formula 4. Το 2020, πέρασε στη Formula 3, τερματίζοντας 6ος στο πρωτάθλημα της FIA. έκανε το ντεμπούτο του στη Formula 2 με την ομάδα Arden Motorsport, τερματίζοντας στην 6η θέση στο πρωτάθλημα. Το 2021, μεταπήδησε στην Prema Racing, με την οποία κέρδισε τον τίτλο της Formula 2.

    Ελάχιστοι οδηγοί έχουν πάρει τίτλο στην πρώτη τους χρονιά (Ρόσμπεργκ, Χάμιλτον, Χούλκενμπεργκ, Λεκλέρκ) στη Formula 2. Το 2022, συνεργάστηκε με την Αlpine F1 Team ως δοκιμαστής και εφεδρικός οδηγός. Εν τέλει μετά από ένταση στη σχέση του με την Alpine μεταπήδησε στη McLaren πέρυσι δίπλα στο Νόρις. Πήρε την πρώτη του νίκη για λογαριασμό της Βρετανικής ομάδας, σε αγώνα Sprint, πέρυσι στο Κατάρ.

    HUNGARORING, HUNGARY – JULY 21: Oscar Piastri, McLaren F1 Team, 1st position, arrives on the podium during the Hungarian GP at Hungaroring on Sunday July 21, 2024 in Budapest, Hungary. (Photo by Glenn Dunbar / LAT Images)

    Το παλμαρέ του Πιάστρι:

    • Πρωταθλητής FIA Formula 2 Championship 2021

    • 6 νίκες και 10 παρουσίες στο βάθρο στο FIA Formula 2 Championship 2021

    • 6ος στο πρωτάθλημα FIA Formula 3 Championship το 2020

    • 3ος στο πρωτάθλημα ADAC Formula 4 το 2019

    HUNGARORING, HUNGARY – JULY 21: Oscar Piastri, McLaren MCL38, Lando Norris, McLaren MCL38, and Max Verstappen, Red Bull Racing RB20, race for the lead during the Hungarian GP at Hungaroring on Sunday July 21, 2024 in Budapest, Hungary. (Photo by Andy Hone / LAT Images)

    Ο Πιάστρι χτες εκκινούσε 2ος στην Ουγγαρία, έστριψε 1ος και έχασε το προβάδισμα λόγω στρατηγικής όταν η McLaren έβαλε στη 2η σειρά πιτ στοπ πρώτον για αλλαγή το Νόρις. Η ομάδα έδωσε εντολές και η σειρά αποκαταστάθηκε με το Νόρις να δυσανασχετεί.

    Ο Πιάστρι που είναι τέρας ψυχραιμίας πήρε τη νίκη και στις δηλώσεις του ήταν μετρημένος θυμίζοντας το Ράικονεν. Ο 23χρονος Αυστραλός δήλωσε: «Είναι πολύ, πολύ ξεχωριστό, να στέκομαι στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου της F1, είναι πραγματικά η μέρα που ονειρευόμουν από παιδί.

    Προφανώς ήταν λίγο περίπλοκο στο τέλος, αλλά βρέθηκα στη σωστή θέση στην εκκίνηση και ευχαριστώ την ομάδα για την καταπληκτική προσπάθεια και το καταπληκτικό μονοθέσιο. Είναι τρομερά διασκεδαστικό να αγωνίζεσαι για τη McLaren, οπότε δεν μπορώ να τους ευχαριστήσω αρκετά που μου έδωσαν την ευκαιρία να είμαι στη F1 και να μπορέσω να κερδίσω μαζί τους, είναι μια απίστευτη αίσθηση, είμαι στη F1 μόνο 18 μήνες. Βρέθηκα στη σωστή θέση στην εκκίνηση και με τη διαφορετική στρατηγική που είχα – ναι, ο ρυθμός μου πιθανότατα δεν ήταν τόσο γρήγορος όσο θα ήθελα στο τελευταίο μέρος, αλλά ήμουν ακόμα στη σωστή θέση για να τα καταφέρω, έγινε σωστή εκτέλεση από την ομάδα.

    Το μονοθέσιο είναι εκπληκτικό τώρα, είναι γρήγορο σε κάθε περίπτωση. Νομίζω ότι είχαμε τον αγώνα υπό έλεγχο και είναι μια καταπληκτική αίσθηση να μπορείς να διαχειριστείς τον αγώνα με δύο μονοθέσια και να εξασφαλίσεις ένα διπλό βάθρο. Έχουμε αποδείξει φέτος ότι μπορούμε να είμαστε γρήγοροι σε οποιαδήποτε πίστα, σε οποιαδήποτε συνθήκη – είμαστε πάντα μπροστά. Στο Σπα δεν ήμασταν δυνατοί στο παρελθόν, αλλά είμαι σίγουρος ότι θα είμαστε δυνατοί φέτος».

    HUNGARORING, HUNGARY – JULY 19: Oscar Piastri, McLaren MCL38 during the Hungarian GP at Hungaroring on Friday July 19, 2024 in Budapest, Hungary. (Photo by Andy Hone / LAT Images)

    Η McLaren, συγκέντρωσε 43 βαθμούς από την Βουδαπέστη, ενώ η Red Bull μπόρεσε να συγκεντρώσει μόνο 16, με αποτέλεσμα να ξεπεράσει τη Ferrari στην 2η θέση της βαθμολογίας, πλέον βρίσκεται μόλις 51 βαθμούς πίσω από τη Red Bull. Επόμενος αγώνας αυτή την Κυριακή 28/7 στο Βέλγιο (απευθείας ΑΝΤ1, ΑΝΤ1+ στις 16:00).

    2024 Hungarian Grand Prix, Sunday- Sebastian Kawka

    Διαβάστε επίσης:

    H υβριδική τεχνολογία του MG3 Hybrid+!

    F1 Ουγγαρία: Ο Πιάστρι έγραψε ιστορία!

    F1 Ουγγαρία: Ο Νόρις στην pole!



    ΣΧΟΛΙΑ