• AUTO

    F1 Αυστρία: Zητείται ταυρομάχος

    SPIELBERG, AUSTRIA – JULY 10: Spectators on track during the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 10, 2022 in Spielberg, Austria. (Photo by Bryn Lennon/Getty Images) // Getty Images / Red Bull Content Pool // SI202207100336 // Usage for editorial use only //


    Το 11ο GP του πρωταθλήματος θα διεξαχθεί αυτό το Σαββατοκύριακο στο οροπέδιο των Στυριακών Άλπεων, στο Red Bull Ring.

    Το δεύτερο σκέλος του πρώτου σερί τριών αγώνων της σεζόν, το Grand Prix της Αυστρίας, διεξάγεται στο Σπήλμπεργκ. Το πρωτάθλημα συνεχίζεται αυτή την Κυριακή 30/6 με το Αυστριακό GP και ακολουθούν άλλοι τρεις αγώνες τον Ιούλιο: Αγγλία 7/7, Ουγγαρία 21/7, Βέλγιο 28/7.

    Ο 11ος αγώνας της χρονιάς διεξάγεται σε μια μοναδική τοποθεσία, το Σπήλμπεργκ, σ’ ένα καταπράσινο οροπέδιο, των Στυριακών Άλπεων. Παρά το μικρό μήκος της διαδρομής, υπάρχει ένταση σε όλη τη διάρκειά της. Τρεις μεγάλες ευθείες κυριαρχούν στο πρώτο μέρος του γύρου. Μετά έχουμε μια αλληλουχία μέτριων και γρήγορων στροφών.

    Λόγω των υψομετρικών διαφορών υπάρχουν τυφλά σημεία στην είσοδο των στροφών αλλά και κλίσεις στην διάρκειά τους. Αρκετά ασυνήθιστα χαρακτηριστικά κάνουν αυτή την πίστα μοναδική στο ημερολόγιο του πρωταθλήματος.

    Πρώτα απ’ όλα, διαθέτει τον μικρότερο αριθμό στροφών (10) και τον συντομότερο χρόνο γύρου, παρόλο που το μήκος των 4,318 χιλιομέτρων την καθιστά την πέμπτη μικρότερη πίστα.

    Η πίστα που ανήκει στην Red Bull είναι δεύτερη στη λίστα των πιστών με τη μεγαλύτερη διαφορά υψομέτρου, με διαφορά 63,5 μέτρων μεταξύ του ψηλότερου και του χαμηλότερου σημείου της, δεύτερη μόνο το Σπα των 102,2 μέτρων.

    Το οροπέδιο των Στυριακών Άλπεων είναι διαχρονικά η μοναδική έδρα της Formula 1 στην Αυστρία, με 37 αγώνες να έχουν διεξαχθεί στην πίστα που τώρα ονομάζεται Red Bull Ring. Ένας αγώνας το 1964, είχε διεξαχθεί σε πίστα που δημιουργήθηκε στο στρατιωτικό αεροδρόμιο του Zeltweg, σε μερικές εκατοντάδες μέτρα απόσταση.

    Ο αγώνας της Κυριακής θα είναι το 37ο Grand Prix της Αυστρίας και οι αγώνες έχουν διεξαχθεί σε τρεις χρονικές περιόδους. Μετά τον πρώτο αγώνα στο Zeltweg, οι επόμενοι διεξήχθησαν σε αυτό που τότε ήταν γνωστό ως Österreichring από το 1970 έως το 1987, μετονομάστηκε σε A1-Ring από το 1997 έως το 2003 και τέλος είναι γνωστό με την ονομασία Red Bull Ring από το 2014 έως σήμερα. Τα έτη 2020 και 2021, η πίστα φιλοξένησε επίσης το Grand Prix της Στυρίας.

    SPIELBERG, AUSTRIA – JULY 02: Max Verstappen of the Netherlands driving the (1) Oracle Red Bull Racing RB19 on track during the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 02, 2023 in Spielberg, Austria. (Photo by Clive Rose/Getty Images)

    Παρ’ όλο που δεν έχει κλείσει ακόμα τα 27 του χρόνια, ο Φερστάπεν είναι ήδη ο οδηγός με τις περισσότερες νίκες (4) σε αυτόν τον αγώνα, στις οποίες μπορεί να προστεθεί και μια ακόμη νίκη σε ένα Grand Prix Στυρίας.

    Είκοσι πέντε οδηγοί έχουν ανέβει στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου της Αυστρίας τουλάχιστον μία φορά και από αυτούς, οι 11 έχουν στεφθεί παγκόσμιοι πρωταθλητές τουλάχιστον μία φορά: εκτός από το Φερστάπεν είναι και οι Προστ, Τζόουνς, Χάκινεν, M.Σουμάχερ, Ν.Ρόσμπεργκ, Φιτιπάλντι, Λάουντα, Μάνσελ, Βιλνέβ και Χάμιλτον.

    Από τις ομάδες, η Ferrari και η McLaren προηγούνται με έξι νίκες η καθεμία. Η Mercedes μπορεί να φτάσει σ’ αυτό τον αριθμό νικών φέτος, χάρη στη νίκη του Χάμιλτον στο Grand Prix Στυρίας του 2020.

    Großer Preis von Österreich 2023 – Streckenkarte

    Αυτό το Σαββατοκύριακο, το Red Bull Ring φιλοξενεί το τρίτο Σαββατοκύριακο με διαμόρφωση Sprint της σεζόν. Έτσι θα υπάρχει μόνο μια περίοδος ελεύθερων δοκιμών την Παρασκευή (13:30 απευθείας ΑΝΤ1+) και το ίδιο απόγευμα θα διεξαχθούν οι κατατακτήριες δοκιμές (17:30 απευθείας ΑΝΤ1+) που θα καθορίσουν τη σειρά εκκίνησης του αγώνα Sprint.

    Το Σάββατο θα διεξαχθεί νωρίς ο αγώνας Sprint διάρκειας 24 γύρων (13:00 απευθείας ΑΝΤ1+) και το απόγευμα θα γίνουν οι κατατακτήριες δοκιμές για τον κυρίως αγώνα (17:00 απευθείας ΑΝΤ1+). H Κυριακή είναι αφιερωμένη στον αγώνα που εκκινεί στις 16:00. Η πρόβλεψη του καιρού δίνει πιθανότητα βροχής τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο αλλά και την Κυριακή με τη θερμοκρασία γύρω στους 30 βαθμούς Κελσίου.

    Μέχρι σήμερα, έχουν διεξαχθεί 14 αγώνες σπριντ και, όπως ήταν αναμενόμενο, ο Φερστάπεν έχει κερδίσει τα περισσότερα, εννέα από αυτά. Ο Μπότας έχει κερδίσει δύο, ενώ οι Πέρεζ, Ράσελ και Πιάστρι έχουν από μία νίκη σε αγώνα Sprint.
    Όπως συνηθίζεται για αυτόν τον αγώνα, η Pirelli έχει επιλέξει τις τρεις πιο μαλακές γόμες της γκάμας του 2024, συγκεκριμένα τη C3 ως σκληρή, τη C4 ως μέση και τη C5 ως μαλακή. Η επιφάνεια οδοστρώματος του Σπήλμπεργκ είναι αρκετά παλιά και επομένως πολύ τραχιά. Οι πλευρικές δυνάμεις που ασκούνται στα ελαστικά είναι σαφώς χαμηλότερες από τον μέσο όρο της σεζόν, με αποτέλεσμα πολύ περιορισμένη φθορά συνολικά.

    Η πρόσφυση στις αργές στροφές και η σταθερότητα στο φρενάρισμα είναι βασικοί παράγοντες για να είσαι ανταγωνιστικός σε αυτή την πίστα. Είναι σημαντικό να διαχειριστείς τα ελαστικά με τέτοιο τρόπο ώστε να αποφευχθεί η υπερθέρμανση, ειδικά αν λειτουργούν σε υψηλές θερμοκρασίες: οι οδηγοί που δεν καταφέρνουν να κρατήσουν τα ελαστικά στο ιδανικό παράθυρο λειτουργίας μπορεί να βρεθούν σε δυσχερή θέση να αποκρούσουν επιθέσεις από άλλα μονοθέσια, ειδικά στο πρώτο και στο τελευταίο μέρος της πίστας.

    Επομένως, ένας σημαντικός παράγοντας είναι η θερμοκρασία περιβάλλοντος σε μια πίστα όπου ο καιρός είναι συχνά αρκετά μεταβλητός. Στους δυο τελευταίους αγώνες εκεί η στρατηγική των δύο pit stop αποδείχθηκε η ταχύτερη, χρησιμοποιώντας τη μέση και σκληρή γόμα. Πέρυσι κανένας οδηγός δεν ρίσκαρε με τη μαλακή γόμα στον αγώνα.

    CIRCUIT DE BARCELONA-CATALUNYA, SPAIN – JUNE 23: Lando Norris, McLaren F1 Team, 2nd position, the Red Bull trophy delegate, Max Verstappen, Red Bull Racing, 1st position, and Sir Lewis Hamilton, Mercedes-AMG F1 Team, 3rd position, on the podium during the Spanish GP at Circuit de Barcelona-Catalunya on Sunday June 23, 2024 in Barcelona, Spain. (Photo by Steven Tee / LAT Images)

    Ο Μαξ Φερστάπεν έχει κερδίσει στους τελευταίους αγώνες σε Ισπανία, Καναδά και απολαμβάνει μια διαφορά 69 βαθμών από το δεύτερο Λάντο Νόρις. Οι Red Bull έχουν κερδίσει σε επτά από τους δέκα αγώνες φέτος και στην έδρα τους θέλουν να συνεχίσουν το σερί.

    Πέρυσι είχε κερδίσει εκεί ο Φερστάπεν και πρόπερσι είχε κερδίσει ο Λεκλέρκ με τη Ferrari που της ταιριάζουν τα χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης διαδρομής. Ο απεσταλμένος του ΑΝΤ1 στο Red Bull Ring Πάνος Σείτανίδης θα μεταφέρει το κλίμα από τα πάντοκ.

    Στην εκπομπή «Formula 1 Show», που ξεκινά, μία ώρα πριν τον αγώνα, την Κυριακή 2 Ιουλίου στις 15:00, θα πλαισιώνουν τον Τάκη Πουρναράκη oι Μαρία Θωμά και Κώστας Λεώνης. Από τη θέση του οδηγού θα σχολιάζει τις προσπάθειες των συναθλητών του ο Σταμάτης Κατσίμης.

    Στις μεταδόσεις των αγώνων θα βρίσκονται οι Γιώργος Ανανίδας, Κώστας Λεώνης και Τάκης Πουρναράκης.

    SPIELBERG, AUSTRIA – JULY 01: Sergio Perez of Mexico driving the (11) Oracle Red Bull Racing RB19 on track during the Sprint ahead of the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 01, 2023 in Spielberg, Austria. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

    ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ ΟΙ ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ 11ου GRAND PRIX ΣΕ ΑΝΤ1 ΚΑΙ ΑΝΤ1+

    SPIELBERG, AUSTRIA – JULY 02: Red Bull Racing fans enjoy the atmosphere prior to the F1 Grand Prix of Austria at Red Bull Ring on July 02, 2023 in Spielberg, Austria. (Photo by Mark Thompson/Getty Images)

    Διαβάστε επίσης:

    Rivian: Άλμα για τη μετοχή καθώς η Volkswagen επενδύει 5 δισ. δολάρια στην εταιρεία

    Οδηγούμε το υβριδικό Peugeot 3008

    ΕΚΟ Ράλι Ακρόπολις 2024: Με την ίδια ομάδα αγωνίζονται οι Αθανασούλας, Κεχαγιάς, Αμούτζας



    ΣΧΟΛΙΑ