• AUTO

    F1 Αυστρία: Ο Φερστάπεν στην pole!


    Ο Ολλανδός πρωταθλητής, Μαξ Φερστάπεν ήταν σαρωτικός σήμερα το απόγευμα στη μάχη με το χρονόμετρο εκθέτοντας τους αντιπάλους του.

    Άλλη μια pole position για το Φερστάπεν που συμπληρώνει το τέλειο αγωνιστικό τριήμερο: ταχύτερος στις ελεύθερες δοκιμές, ταχύτερος στις κατατακτήριες δοκιμές του Sprint, πρώτος στον αγώνα Sprint και ταχύτερος στις κατατακτήριες δοκιμές για το Grand Prix της αυριανής ημέρας.

    Είναι η έβδομη φορά που ο Ολλανδός βρίσκεται στη pole σ’αυτή την πίστα και η 5η συνεχόμενη: Ήταν ταχύτερος στο Στυριακό Grand Prix του 2021, στα Αυστριακά Grand Prix του 2021 και 2023, καθώς και στα Sprint Qualifying των δύο τελευταίων ετών. Ο τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής έχει πλέον 40 pole position ενώ η Red Bull Racing μετράει 103.

    Η πρώτη σειρά της αφετηρίας για αύριο είναι ίδια με αυτή του σημερινού αγώνα Sprint.

    Ο Φερστάπεν, με καλύτερο χρόνο τον 1’04”314, θα έχει και πάλι δίπλα του το Νόρις της McLaren (1’04”718), ενώ στη δεύτερη σειρά βρίσκεται η Mercedes του Ράσελ (1’04”840) και η Ferrari του Σάινθ (1’04”851).

    Δεν έχει ξανασυμβεί στην ιστορία της F1 οι 20 οδηγοί να βρίσκονται στα 8 δέκατα, αυτό συνέβη στο Q1.

    Στις κατατακτήριες, προφανώς, όλοι έτρεξαν με τα μαλακά ελαστικά με συνδυασμό νέων και μεταχειρισμένων σετ, ανάλογα με τη διαθεσιμότητα και την πρόοδό τους στις περιόδους.

    Η γόμα C5 επιβεβαίωσε την εξαιρετική της απόδοση σε έναν γρήγορο γύρο στην πίστα του Σπήλμπεργκ, ακόμη και με πολύ υψηλές θερμοκρασίες πίστας.

    Το βραβείο Pirelli Pole Position απονεμήθηκε στο Φερστάπεν από τον Τζέισον Οπενχάιμ. Πρόεδρος και ιδρυτής του Oppenheim Group, ο Τζέισον ηγείται μιας ομάδας που εκπροσωπεί αγοραστές και πωλητές ακινήτων υψηλής αξίας σε όλη τη Νότια Καλιφόρνια και έχει γίνει αστέρας του Netflix ως πρωταγωνιστής των σειρών Selling Sunset και Selling the OC, οι οποίες απέσπασαν τρεις υποψηφιότητες για Emmy Award.

    Μιλώντας σχετικά ο αγωνιστικός διευθυντής της Pirelli, Μάριο Ίσολα τόνισε:

    «Άλλη μια pole για το Φερστάπεν, ο οποίος πραγματικά φαντάζει αήττητος εδώ, ειδικά σε έναν γρήγορο γύρο, αφού αυτή είναι η έβδομη συνεχόμενη φορά που είναι ο ταχύτερος στις κατατακτήριες στο Red Bull Ring.

    Οι σημερινές υψηλές θερμοκρασίες, με το οδόστρωμα γύρω στους 50°C, ήταν μια επιπλέον δυσκολία που έπρεπε να αντιμετωπιστεί, αλλά τουλάχιστον έδωσε στις ομάδες την ευκαιρία να δοκιμάσουν το μεσαίο ελαστικό σε αυτές τις συνθήκες, παρέχοντας σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την αντοχή του.

    Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, θα απαιτηθούν δύο pit stop, με συνδυασμό της σκληρής γόμας C3 και της μέσης γόμας C4.

    Στρατηγική τριών pit stop θα μπορούσε να λειτουργήσει εάν υπάρξει Safety Car στο δεύτερο μισό του αγώνα ή εάν η πτώση απόδοσης των ελαστικών είναι μεγαλύτερη από την αναμενόμενη. Σε αυτή την περίπτωση, ακόμα και η μαλακή γόμα θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί, αν και όχι σε μεγάλο βαθμό».

    Μελετώντας την ανάλυση αντιπαραβολής των χρόνων ανάμεσα στο 2023 και στο 2024, διαπιστώνει κανείς ότι υπάρχουν δυο ομάδες, οι Aston Martin και Ferrari που είναι σημαντικά πιο αργές από πέρυσι. Απρόσμενο και απογοητευτικό μετά από ένα χρόνο εξέλιξη.

    Η τελική κατάταξη ήταν:

    Ο αγώνας είναι προγραμματισμένος για αύριο στις 16:00 ώρα Ελλάδος και θα μεταδοθεί απευθείας από το ΑΝΤ1+.

    Διαβάστε επίσης:

    F1 Αυστρία Sprint: Νίκη Φερστάπεν!



    ΣΧΟΛΙΑ