Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
AUTO

ΕΚΟ Acropolis Rally: Αγώνας Τριών Αστέρων

Ο Εθνικός μας αγώνας, διατήρησε την υψηλότερη διάκριση «Τριών Αστέρων» στο Σύστημα Περιβαλλοντικής Πιστοποίησης της FIA

Για ακόμα μια χρονιά η διεξαγωγή του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις αποτέλεσε την ευκαιρία ή και το πεδίο επικοινωνίας και εφαρμογής πρακτικών με στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και τη ροή του αγώνα με τις μικρότερες δυνατές συνέπειες στο χώρο που τον φιλοξενεί.

Αναγνωρίζοντας την αναστάτωση που μπορεί να προκαλέσει στο φυσικό χώρο ένας αγώνας με κινητικότητα ανάλογη αυτής που συνεπάγεται το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις, η διοργάνωση «κάλεσε» με κάθε διαθέσιμο μέσο τους θεατές να συμβάλλουν στη διαφύλαξη της ισορροπίας στη φύση, κάτι που ανάλογα, από πλευράς συμμετεχόντων επιχειρείται με την υιοθέτηση υβριδικών κινητήρων στα αυτοκίνητα της κατηγορίας Rally1 και τη χρήση καυσίμου προερχόμενου από μη ορυκτό άνθρακα.

Στο ίδιο πλαίσιο, μεγάλο μέρος των αναγκών του αγώνα εξυπηρετήθηκε με εξηλεκτρισμένα οχήματα της Toyota Ελλάς (Mobility Partner του ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις για 4η χρονιά), διασφαλίζοντας την ελάχιστη δυνατή επιβάρυνση στο περιβάλλον μέσω της μείωσης των εκπομπών CO2. Επιπλέον, η Toyota Ελλάς συμμετείχε σε πρωτοβουλίες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, όπως το Clean Mountain Race, προτρέποντας τους θεατές να διατηρήσουν καθαρές τις περιοχές γύρω από τις διαδρομές του αγώνα. Για το συγκεκριμένο σκοπό, τόσο ένα Toyota Hilux, όσο και εθελοντές, «σάρωναν» τα σημεία προσέλευσης θεατών βοηθώντας στην απομάκρυνση απορριμμάτων.

Σε άλλες πρακτικές, οι ενεργειακές ανάγκες του EKO Service Park στη Λαμία (περίπου μία μεγαβατώρα-MWh) καλύφθηκαν με ρεύμα που παρήχθη από ανανεώσιμες πηγές, έπειτα από σύμβαση που υπέγραψε ο Δήμος Λαμιέων με τη ΔΕΗ. Ανάλογα, για την αυλαία της τρίτης ημέρας του αγώνα, στη νυχτερινή ΕΚΟ Super Special Stage οι ενεργειακές ανάγκες καλύφθηκαν από τα εγκατεστημένα στον Σ.Ε.Α. Σείριος φωτοβολταϊκά στέγαστρα, συνολικής ισχύος 500 kW και τους υβριδικούς μετατροπείς ενέργειας.  Όλα τα παραπάνω είχαν ως αποτέλεσμα ο αγώνας, για τη συνολική προσέγγιση δράσεων και πρακτικών με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος να διατηρήσει την πιστοποίηση «Τριών Αστέρων», την ανώτερη δηλαδή διάκριση από το Σύστημα Περιβαλλοντικής Πιστοποίησης της FIA.

Το ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις έλαβε για πρώτη φορά την ανώτερη πιστοποίηση της Ομοσπονδίας το 2022, χάρη στη συστηματική προσπάθεια για βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματός του, με άξονες την ευαισθητοποίηση όλων των συμμετεχόντων και την όσο το δυνατόν μικρότερη επίπτωση στο φυσικό περιβάλλον.

Η φετινή εκ νέου διάκριση, που απονεμήθηκε έπειτα από επί τόπου έλεγχο και εξακρίβωση, αποτελεί την επιβεβαίωση της διαρκούς προσπάθειας για την αξιοποίηση της απήχησης του αγώνα επ’ ωφέλειά του κοινωνικού συνόλου.

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΟ Ράλλυ Ακρόπολις 2024: Παγκόσμια απήχηση στα ΜΜΕ!

EKO Rally Acropolis: Σε πλήρη εξέλιξη!

Η Toyota επιστρέφει στη Formula 1!