Επιλέξαμε τη Stelvio για το συγκεκριμένο εγχείρημα γιατί είναι ένα εξαιρετικά οδηγοκεντρικό 4κινητο SUV με την πληροφορία να φτάνει ανόθευτη στα χέρια του οδηγού, οπότε ακόμη και μια μικρή μεταβολή γίνεται αμέσως αισθητή.
Η Stelvio με χειμερινά ελαστικά προφανώς δεν είχε την ίδια σπορ αίσθηση οδήγησης. Αυτό οφείλεται στη χάραξη του πέλματός τους, είναι ένας συμβιβασμός που κάνεις προσδοκώντας καλύτερη πρόσφυση σε μεικτές συνθήκες.
Τα χειμερινά ελαστικά έχουν πιο μαλακές γόμες απ’ αυτές που έχουν τα κανονικά ελαστικά που χρησιμοποιούνται στην Ελλάδα. Τα κανονικά ελαστικά που φορούν τα αυτοκίνητά μας, υπολειτουργούν κάτω από τους 7 βαθμούς Κελσίου γιατί δεν φτάνουν σε θερμοκρασία λειτουργίας. Αντίθετα τα χειμερινά ελαστικά λόγω της πιο μαλακής γόμας, ζεσταίνονται εύκολα και λειτουργούν άψογα ακόμη και στους -17 βαθμούς Κελσίου. Πάνω όμως από τους 7 βαθμούς Κελσίου αρχίζουν να υπερθερμαίνονται και να υπολειτουργούν. Όσο ανεβαίνει η θερμοκρασία τόσο χειροτερεύουν τα πράγματα.
Ένα ελαστικό που έχει υπερθερμανθεί, δεν συμπεριφέρεται σωστά, αυξάνεται η απόσταση φρεναρίσματος και μειώνεται δραματικά το κράτημά του στις στροφές.
Επιπλέον αν επιμείνεις για μεγάλο χρονικό διάστημα σε πολύ υψηλή ταχύτητα και η θερμοκρασία περιβάλλοντος είναι πάνω από τους 10 βαθμούς Κελσίου τότε δεν αποκλείεται η υπερθέρμανση να προκαλέσει και καταστροφική αστοχία του ελαστικού. Γι΄ αυτό και τα χειμερινά ελαστικά έχουν χαμηλότερα όρια ασφαλείας για την τελική τους ταχύτητα. Αυτό είναι πιθανό να συνέβη στην περίπτωση του ατυχήματος που είχε γνωστός επιχειρηματίας την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς το Range Rover του, φορούσε χειμερινά ελαστικά.
Ένα άλλο σημαντικό μειονέκτημα των χειμερινών ελαστικών που έχουν διαφορετική χάραξη με εγκάρσια τριχοειδή ώστε να δημιουργούν πρόσφυση, είναι η αυξημένη αντίσταση κύλισης που προκαλεί αντίστοιχη αύξηση της κατανάλωσης. Αν το δεις επί του συνόλου των αυτοκινήτων πρόκειται για οικολογικό εφιάλτη, τη στιγμή που η κατεύθυνση είναι ξεκάθαρα, μείωση του ενεργειακού αποτυπώματος. Τα χειμερινά ελαστικά το αυξάνουν.
Ζητήσαμε τη γνώμη του επικεφαλής της Pirelli, στην Ελλάδα, Γιώργου Τόκα: «Τα χειμερινά ελαστικά είναι ακατάλληλα για το λεκανοπέδιο. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατ’ εξαίρεση σε ορεινές περιοχές της χώρας. Αποτελούν κίνδυνο στο φρενάρισμα τις ζεστές μέρες».
Αντίστοιχη ήταν και η τοποθέτηση του Γιώργου Κουταλιέρη Marketing / PR /BA/ B2B Sales, EMA A.E όσον αφορά στα ελαστικά Continental: «Δεν ενδείκνυνται για την Ελλάδα, πράγματι επηρεάζονται αρνητικά σε θερμοκρασίες πάνω από 7 βαθμούς Κελσίου αλλά δεν πιστεύω ότι φτάνουν στο σημείο να γίνουν επικίνδυνα».
Προφανώς στις εταιρείες ελαστικών θα ανοίξουν σαμπάνιες αν η κυβέρνηση αποφασίσει αύριο να επιβάλλει τα χειμερινά ελαστικά στην Ελλάδα. Οπότε έχει μεγαλύτερη αξία αυτό που λένε τα στελέχη τους. Υπάρχει μια στρεβλή νοοτροπία ότι τα χειμερινά ελαστικά θ’ αυξήσουν τα έξοδα. Δεν ισχύει, απλά μοιράζεις τα διανυθέντα χιλιόμετρα σε δυο σετ. Αυξάνεται όμως η πολυπλοκότητα καθώς απαιτείται χώρος με κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης (χαμηλή θερμοκρασία, μηδενική υγρασία) για το σετ που δε χρησιμοποιείς.
Για όλους τους παραπάνω λόγους η συζήτηση για επιβολή χειμερινών ελαστικών στην Ελλάδα είναι άτοπη. Δεν έχει νόημα η επιβολή τους γιατί η μέση θερμοκρασία στη χώρα μας το χειμώνα είναι πάνω από 7 βαθμούς Κελσίου.
Η Ευρωπαϊκή εμπειρία δείχνει πως αρκεί να υποχρεώσεις τους οδηγούς να μεριμνήσουν για την επάρκεια πρόσφυσης του οχήματός τους. Αν θα βάλουν χειμερινά ελαστικά, αλυσίδες, κουβέρτες, καρφιά ή ότι άλλο, είναι δικό τους θέμα. Αρκεί ο νόμος να προβλέπει σοβαρές κυρώσεις για όσους δεν μερίμνησαν και γι’αυτό, γλίστρησαν ή σταμάτησαν παρακωλύοντας την κυκλοφορία. Αυτή είναι κατά την άποψή μου, η λύση στο χάος που δημιουργήθηκε στις 30/12 στη Μαλακάσα.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ
- Γάζα: Σε ισχύ η εκεχειρία από αύριο στις 08:30 το πρωί, λέει το Κατάρ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση