H Μαρία Τσεσμελή μάς μιλά για τα μέτρα ασφαλείας στο συγκεκριμένο αγώνα όπου συμμετείχε και ο 11χρονος γιος της.
Η πρόεδρος της Αθλητικής Μοτοσυκλετιστικής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Μαρία Τσεσμελή βρίσκονταν στον κυριακάτικο αγώνα Motocross, όπου έγινε το ατύχημα. Βρίσκονταν εκεί όχι με το θεσμικό της ρόλο αλλά ως μητέρα αγωνιζόμενου, συμμετείχε στον αγώνα και ο 11χρονος γιός της. Σας προλαβαίνω, η Διεθνής Ομοσπονδία (FIM) επιτρέπει συμμετοχή στους αγώνες από 8 ετών. Ο συγκεκριμένος αγώνας γίνονταν στο πλαίσιο του Πανελληνίου Πρωταθλήματος σε πιστοποιημένη από το κράτος αθλητική εγκατάσταση. Μιλήσαμε με την κ. Τσεσμελή στη ραδιοφωνική μας εκπομπής Alpha Speed, στον Α989. Εδώ μπορείτε να ακούσετε τη συνέντευξη.
Ήσασταν παρούσα στον αγώνα;
Ναι γιατί πέρα από πρόεδρος της Ομοσπονδίας είμαι και μητέρα ανήλικου αθλητή που αγωνίζονταν στο συγκεκριμένο αγώνα στην ΜΧ65 (65 κυβικά εκατοστά). Μιλάμε για ένα οργανωμένο και ασφαλές περιβάλλον. Ο μηχανοκίνητος αθλητισμός έχει την επικινδυνότητά του. Δεν είδα τι έγινε, το συγκεκριμένο σημείο είναι χώρος για τους μηχανικούς, εγώ δεν είχα δουλειά εκεί. Παρότι πρόεδρος της Ομοσπονδίας, πρέπει να ακολουθώ να σέβομαι τις υποδείξεις των οργανωτών.
Τι ακριβώς ακούσατε πως συνέβη, γλίστρησε η μηχανή στη λάσπη;
Οι αγώνες motocross γίνονται ανεξαρτήτως καιρικών συνθηκών. Δε σημαίνει τίποτα ότι είχε λάσπη, είναι σύνηθες γεγονός. Δεν το έχω δει με τα μάτια μου.
Υπήρχαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας;
Η αθλητική εγκατάσταση είναι αδειοδοτημένη από την Ομοσπονδία και την τοπική Περιφέρεια (Κεντρικής Μακεδονίας) και είναι εποπτευόμενη από τη ΓΓΑ. Δεν είναι ένα χωράφι που βάζουμε ένα συρματόπλεγμα και πάμε να τρέξουμε. Δε γίνονται αγώνες έτσι. Είναι ένας οριοθετημένος χώρος με όλες τις υποδομές που χρειάζονται, ελέγχεται από την επιτροπή Motocross ότι ο αγωνιστικός χώρος πληροί τους κανονισμούς. Η Περιφέρεια εκδίδει τη σχετική άδεια είναι εγκατάσταση πλήρως αδειοδοτημένη και νόμιμη. Μια προέκταση αυτού που λέω είναι ότι πρόκειται για αγώνα του Πανελληνίου Πρωταθλήματος (5ος) και ταυτόχρονα για το Βαλκανικό Εθνών. Ετήσιος θεσμός με αθλητές από όλα τα Βαλκάνια που αγωνίζονταν εκείνη τη μέρα.
Τι θα διορθώνατε με την ύστερη γνώση;
Δεν μπορώ να σας πω σε πρώτη φάση τι θα διόρθωνα. Δεν έχω δει κάτι με τα μάτια μου. Συγκεντρώνονται οι καταθέσεις, οι μαρτυρίες είμαστε σε επικοινωνία με τους οργανωτές και την επιτροπή Motocross, κάθε είδους ατύχημα είναι μια αφορμή για μας, ώστε να γίνουμε καλύτεροι, ασφαλέστεροι.
Δεν αρκεί να έχεις δει την εικόνα…
Σαφέστατα πρέπει να εξετάσεις όλες τις πλευρές που εμπλέκονται. Σας τονίζω πως στο συγκεκριμένο αγώνα πριν το ατύχημα, έτρεχε ο γιός μου στην κατηγορία ΜΧ65, με τις ίδιες συνθήκες. Δυστυχώς άκουσα πολλά που δεν ευσταθούν και μου αποσπά την προσοχή απ’ το γεγονός ότι δυο δικά μας παιδιά, της οικογένειας του μηχανοκίνητου αθλητισμού, εμπλεκόμενοι στον αγώνα, αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται. Όλες μας οι προσευχές και όλη μας η προσοχή είναι στραμμένη εκεί.
Οι πληροφορίες μας είναι ότι ο 27χρονος είναι σε δύσκολη κατάσταση…
Ναι το επιβεβαιώνω, η ελπίδα μας όμως είναι πως θα βελτιωθεί. Σας ευχαριστώ που μου δώσατε την ευκαιρία να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα γιατί ακούστηκαν πολλά και είναι άδικο για τις οικογένειες που έχουν τώρα τα παιδιά τους σ’ αυτή την κατάσταση.
Διαβάστε επίσης:
Γιαννιτσά: Ατύχημα με δύο τραυματίες σε αγώνες Motocross