Μαζικοί όγκοι νερού ενώνονται για να σχηματίσουν κύματα που δεν μοιάζουν με κανένα άλλο στον κόσμο.
Υπάρχει ένα φυσικό φαινόμενο στα ανοικτά των ακτών του Ναζαρέ. Πρόκειται για ένα μικρό Πορτογαλικό ψαροχώρι στον Ατλαντικό Ωκεανό. Μαζικοί όγκοι νερού ενώνονται για να σχηματίσουν κύματα που δεν μοιάζουν με κανένα άλλο στον κόσμο. Αν παρατηρήσεις προσεκτικά, μπορείς να δεις πραγματικούς ανθρώπους να κατεβαίνουν με μεγάλες ταχύτητες αυτά τα τεράστια κύματα. Ο Sebastian Steudtner περνάει τους χειμώνες του στη Ναζαρέ τα τελευταία δέκα χρόνια. Ο στόχος του: το μεγαλύτερο κύμα. Το σερφάρισμα στο μεγάλο κύμα είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά αθλήματα ακροβασίας, που προσελκύει τολμηρούς από όλο τον κόσμο στις δυτικές ακτές της Πορτογαλίας. Ένας από αυτούς είναι ο Γερμανός Sebastian Steudtner, ο οποίος περνάει τους χειμερινούς μήνες εδώ τα τελευταία δέκα χρόνια, πάντα αναζητώντας το τέλειο κύμα. Το μεγαλύτερο κύμα του μέχρι σήμερα ήταν τον Μάρτιο του 2024 – ένα τέρας βάρους εκατοντάδων χιλιάδων τόνων και ύψους 28,57 μέτρων, όσο ένα κτίριο δέκα ορόφων. Κανείς δεν είχε καταφέρει ποτέ να καβαλήσει ένα τόσο ψηλό κύμα. Ένα επίτευγμα που θεωρούνταν ανέφικτο για έναν απλό θνητό. Αλλά ο Steudtner ονειρευόταν περισσότερα. Πολύ περισσότερα. “Θέλω να κάνω σερφ στο μεγαλύτερο κύμα που μπορούμε να βρούμε”, λέει ο 39χρονος με λαμπερά μάτια.
Όταν ο Steudtner φτάνει στο χωριό με την Porsche Taycan GTS του, οι κάτοικοι τον υποδέχονται με χαρά. Όλοι τον γνωρίζουν στο Ναζαρέ, όπου έχει χτίσει το δεύτερο σπίτι του. Είναι μια ανεμοδαρμένη μέρα με ένα παχύ στρώμα ομίχλης από πάνω. Τα λίγα κύματα, που δεν ξεπερνούν τα πέντε μέτρα, κυλούν απαλά προς την Praia do Norte. Αυτή είναι η μεγάλη αμμώδης παραλία στη βόρεια πλευρά των γκρεμών. Λίγοι περίεργοι επισκέπτες έχουν μόλις ανακαλύψει το πιο δημοφιλές σημείο θέασης της περιοχής. Δεδομένου ότι δεν προβλέπονται μεγαλύτερα κύματα για τις επόμενες ημέρες, οι παραλίες είναι έρημες. Το Ναζαρέ είναι διάσημη για το φυσικό της φαινόμενο από τότε που μια μικρή ομάδα πρωτοπόρων του σερφ ανακάλυψε το σημείο το 2011 και οι φωτογραφίες των τεράστιων πορτογαλικών κυμάτων έκαναν τον γύρο του κόσμου κάθε χρόνο από τότε. Ο Sebastian Steudtner ήταν ήδη ένας από αυτούς τότε. Αλλά οι προσκυνητές έρχονται εδώ από τον Μεσαίωνα για να θαυμάσουν το άγαλμα της Μαρίας στην εκκλησία της Παναγίας της Ναζαρέ. Μέχρι τον 19ο αιώνα, το ξύλινο γλυπτό είχε μετατρέψει τη Ναζαρέ σε σημαντικό τόπο προσκυνήματος. Το σέρφινγκ δεν ήταν μια προφανής επιλογή για τον Steudtner, που μεγάλωσε στη Νυρεμβέργη, περίπου 500 χιλιόμετρα από τη θάλασσα. Αλλά όταν πάτησε για πρώτη φορά σε σανίδα σερφ στο εννέα του, ανέπτυξε ένα τολμηρό σχέδιο να ασχοληθεί επαγγελματικά με το άθλημα. Και το όνειρό του άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά όταν διάβασε για μια σχολή σερφ για παιδιά στη Χαβάη σε ένα περιοδικό στα 13 του.
Η επιτυχία ήρθε γρήγορα – ο Steudtner έγινε windsurfer, βρήκε χορηγούς και προκρίθηκε για το Παγκόσμιο Κύπελλο τον πρώτο χρόνο. Αλλά μετά ήρθε η επανάσταση του. Στο Ναζαρέ, ο ήλιος αρχίζει να ξεπροβάλλει μέσα από την αραιή ομίχλη, προσφέροντας θέα στις κόκκινες στέγες της πόλης από ψηλά στο Miradouro do Suberco. Όταν εδώ στην ακτή έχει αέρα και μερικές φορές μπορείς να βρεις ήλιο και λαμπερό μπλε ουρανό. Το Ναζαρέ είναι μια τοποθεσία ακροτήτων – τόσο στη στεριά όσο και στο νερό. Η πόλη χωρίζεται σε δύο τμήματα, με το Sítio, το ιστορικό κέντρο, να βρίσκεται ψηλά στους γκρεμούς, και το σύγχρονο κέντρο της πόλης να είναι σκαρφαλωμένο χαμηλά στη νότια πλευρά, όπου ζει σήμερα το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού. Τα δύο τμήματα της πόλης συνδέονται με τον «ανελκυστήρα Nazaré», έναν τελεφερίκ που διανύει απόσταση 318 μέτρων, με κλίση 42% και μεταφέρει επιβάτες στο βουνό από το 1889. Όποιος αναζητά λίγη άσκηση μπορεί να πάρει τις σκάλες.
Κατεβαίνουμε στην πόλη με το Taycan GTS μαζί με τον Steudtner. «Για μένα είναι το τέλειο όχημα», λέει καθώς κατεβαίνουμε. «Μπορώ να φορτώσω 3 σανίδες και δύο φίλους χωρίς πρόβλημα και να πάω στην επόμενη παραλία. Δεν έχει νόημα να μιλήσουμε καν για τη δυναμική του». Κινούμαστε σε πολύχρωμα σοκάκια, θαυμάζουμε τα σπίτια για τα οποία είναι γνωστή η Πορτογαλία και απολαμβάνουμε «galão» και «pastéis» de nata – εσπρέσο με αφρόγαλα και πουτίγκες – στο Café Augusta, μια γευστική απόλαυση σε κάθε ταξίδι στην Πορτογαλία. Οι απότομοι δρόμοι θυμίζουν την πρωτεύουσα, τη Λισαβόνα, και όλοι οδηγούν στην Praia da Nazaré. Ζαχαροπλαστεία, καφέ, μαγαζιά με σουβενίρ και ξενοδοχεία βρίσκονται κατά μήκος της παραλιακής, που έχει μήκος σχεδόν ενάμιση χιλιόμετρο και προσφέρει θέα σε αυτό που μπορεί να είναι ο πιο διάσημος φάρος της Ευρώπης.
Φτάνουμε στο λιμάνι των ψαράδων στο νότιο άκρο της παραλιακής το απόγευμα. Εκεί θα βρείτε σχολές σερφ που προσφέρουν μαθήματα και ενοικιάζουν όλο τον εξοπλισμό, την εταιρεία Atlantic Safaris που προσφέρει θαλάσσιες εκδρομές για παρατήρηση δελφινιών και παλιά ιστιοφόρα που ανεβοκατεβαίνουν στη θέση ελλιμενισμού. Εδώ είναι επίσης η βάση του Steudtner – όπου αποθηκεύει τα τζετ σκι του και ετοιμάζεται. Εδώ ξεκινούν οι γρήγορες δραστηριότητές του. Από τον Οκτώβριο μέχρι τον Μάρτιο εμφανίζονται μόνο λίγα τεράστια κύματα. Όταν έρθει η ώρα, οι θαρραλέοι σέρφερ φορούν τις στολές τους για προστασία από τα παγωμένα νερά, θερμοκρασίας 15 βαθμών Κελσίου και έπειτα βουτούν στον Ατλαντικό. «Σε ημέρες με μεγάλα κύματα, μπορεί να υπάρχουν 15 σέρφερ ταυτόχρονα στη θάλασσα», λέει ο Steudtner. Δεν υπάρχουν πολλοί άλλοι άνθρωποι στον κόσμο που έχουν τα προσόντα για να αντιμετωπίσουν αυτά τα γκρι, υδάτινα τέρατα που ξεπερνούν τα 20 μέτρα ύψος. Το πιστοποιητικό του παγκοσμίου ρεκόρ του Steudtner φυλάσσεται στο σπίτι του σε ένα απλό μέρος ανάμεσα σε βιβλία και προσωπικές φωτογραφίες.
Εκτιμάται ότι τα κύματα στη Nazaré μπορούν να φτάσουν σε ύψος έως και 50 μέτρα. Ούτε καν ο επαγγελματίας σέρφερ μπορεί να πει ακριβώς πόσο μεγάλα γίνονται – τα κύματα έχουν μετρηθεί με ακρίβεια, αλλά χρησιμοποιώντας φωτογραφίες, μια επίπονη διαδικασία. Χρειάστηκαν δύο χρόνια για να επιβεβαιωθεί το παγκόσμιο ρεκόρ του 2020. «Αλλά τώρα αρχίζουμε να μετράμε το ύψος επιστημονικά», εξηγεί. Πρόσφατα, ένα drone μέτρησης που ανέπτυξε η Porsche Engineering πετούσε πάνω από τον Ατλαντικό σε ημέρες με μεγαλύτερα κύματα – και παρέχει ακριβή αποτελέσματα μετά από 30 λεπτά. Ο Steudtner συνεχίζει να αναζητά το επόμενο ρεκόρ κύματος. Πριν από περίπου τρία χρόνια, ξεκίνησε το πρώτο κοινό έργο με την Porsche Engineering: Mission Wave Alpha. Για να αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερα κύματα, πρέπει να επιτύχει ταχύτητα πάνω από 80 χλμ/ώρα στη σανίδα του, που είναι η ταχύτητα που είχε όταν έκανε το παγκόσμιο ρεκόρ του. Χρησιμοποιήθηκαν επιστημονικές μέθοδοι για τη βελτιστοποίηση της συμπεριφοράς της σανίδας σερφ στο νερό, γνωστής ως υδροδυναμική, καθώς και της αεροδυναμικής της σανίδας και του σέρφερ. Με τον βελτιστοποιημένο εξοπλισμό και τη τελειοποιημένη στάση του, ο Steudtner θα μπορούσε ενδεχομένως να φτάσει ταχύτητες έως και 100 χλμ/ώρα. Το όνομα της νέας σανίδας είναι «Caçador RS», που σημαίνει «κυνηγός» στα Πορτογαλικά.
Διαβάστε επίσης:
Epsilon Net: Στο 97,75% το ποσοστό της Ginger Digital
Ιράν: Νέα απειλή στο Ισραήλ – «Στρατηγικό λάθος που θα του κοστίσει ακριβά» η δολοφονία Χανίγια
Δημήτρης Μάντζος: «Άλλο είναι η κριτική στη Δικαιοσύνη και άλλο ο σεβασμός»