• AUTO

    Ανανεωμένη BMW σειρά 3! (video)

    BMW


    Το παγκόσμιο best – seller της premium μεσαίας κατηγορίας ανανεώνεται στα σημεία.

    Στις εκτενείς τροποποιήσεις που πραγματοποιήθηκαν το 2022 σε επίπεδο σχεδίασης, συστημάτων κίνησης, ψηφιοποίησης και εξοπλισμού έρχεται να προστεθεί τώρα μία νέα σειρά μέτρων αναβάθμισης που προάγουν την ελκυστική εμφάνιση και τον πρωτοποριακό χαρακτήρα του αυτοκινήτου σε νέα επίπεδα.

    Οι νέες μπαταρίες υψηλής τάσης αυξάνουν την μέγιστη ηλεκτρική αυτονομία των plug-in-υβριδικών μοντέλων σε 101 χιλιόμετρα στον κύκλο WLTP.

    Η νέα ρύθμιση του πλαισίου ενισχύει περαιτέρω την ισορροπία μεταξύ της σπορ δύναμης και της άνεσης. Όσον αφορά την ψηφιοποίηση, το BMW Operating System 8.5 αποτελεί τη βάση για άκρως διαισθητικό και άνετο χειρισμό – μέσω του αναβαθμισμένου BMW iDrive με QuickSelect – και αυξάνει τις δυνατότητες πλοήγησης, μεταξύ άλλων με την προσθήκη της λειτουργίας Augmented View.

    Αυτές οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις συνοδεύονται από σχεδιαστικές τροποποιήσεις στο εξωτερικό και το εσωτερικό.

    Τα νέα εξωτερικά χρώματα και οι ζάντες ελαφρού κράματος τονίζουν τον αέρα σπορ κομψότητας που αποπνέουν τα μοντέλα Sedan και Touring.

    Στο εσωτερικό, τα νέας σχεδίασης τιμόνια και ο πίνακας οργάνων, καθώς και τα εξελιγμένα χαρακτηριστικά εξοπλισμού, όπως οι εφαρμογές γυαλιού Crafted Clarity, προσφέρουν οδηγική απόλαυση σε ένα περιβάλλον premium αισθητικής.


    Η νέα BMW Σειρά 3 Sedan και η νέα BMW Σειρά 3 Touring θα κυκλοφορήσουν στις παγκόσμιες αγορές, με σταδιακή έναρξη της παραγωγής τον Ιούλιο του 2024. Αμφότερα τα μοντέλα θα κατασκευάζονται στο εργοστάσιο του BMW Group στο Μόναχο.

    Η BMW Σειρά 3 Sedan θα παράγεται επίσης στο εργοστάσιο του BMW Group στο San Luis Potosí στο Μεξικό. Η νέα BMW Σειρά 3 Sedan για την κινεζική αγορά θα κατασκευάζεται στο εργοστάσιο Tiexi στη Shenyang, το οποίο διαχειρίζεται η κοινοπραξία BMW Brilliance Automotive (BBA).

    Οι σημαντικότερες αγορές για τη νέα BMW Σειρά 3 είναι εκείνες της Κίνας, της Γερμανίας, της Μεγάλης Βρετανίας και οι υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, καθώς και οι ΗΠΑ.

    Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για την έκδοση Sedan, ενώ το μοντέλο Touring γνωρίζει ιδιαίτερη ζήτηση στην Ευρώπη. Η ξεχωριστή σχεδίαση και η εγγενής πιο πρακτική φύση του το καθιστούν ιδιαίτερα δημοφιλές στην Ιαπωνία, τη Νότια Κορέα, την Ταϊβάν, το Χονγκ Κονγκ, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

     

    Ένα από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά στη γκάμα της BMW Σειράς 3 είναι η μεγάλη ποικιλία των προσφερόμενων κινητήριων μονάδων. Τόσο το Sedan όσο και το Touring μοντέλο διατίθενται με δυνατότητα επιλογής από τέσσερις κινητήρες βενζίνης και τέσσερις diesel. Και οι δύο παραλλαγές διαθέτουν δύο κορυφαία μοντέλα M Performance με εξακύλινδρους εν σειρά κινητήρες.

    Την ίδια στιγμή, οι plug-in υβριδικές εκδόσεις έχουν αποκτήσει πρόσφατα ιδιαίτερα μεγάλη δημοτικότητα – κάτι που πρόκειται να συνεχιστεί με τις τελευταίες αναβαθμίσεις στην τεχνολογία μπαταριών και στη φόρτιση υψηλής τάσης. Το δημοφιλέστερο σε πωλήσεις μοντέλο της Σειράς 3 είναι η BMW 320i Sedan.

    Περίπου τα τρία τέταρτα των μοντέλων Sedan που πωλούνται τροφοδοτούνται με βενζινοκινητήρα. Αντίθετα, περίπου το 40% των αυτοκινήτων BMW Σειράς 3 Touring διαθέτουν κινητήρα diesel, ενώ τα υπόλοιπα μοιράζονται εξίσου μεταξύ βενζινοκίνητων και plug-in υβριδικών εκδόσεων. Η ήπια υβριδική τεχνολογία 48V που χρησιμοποιείται σε ορισμένα μοντέλα καθιστά πιο άμεση την παροχή ισχύος βελτιώνοντας συγχρόνως την αποδοτικότητα.


    Οι διάφοροι κινητήρες που διατίθενται για την BMW Σειρά 3 αποδίδουν ισχύ από 110 kW/150 hp έως 210 kW/286 hp. Σε αυτούς προστίθενται ο εξακύλινδρος εν σειρά βενζινοκινητήρας των 275 kW/374 hp και ο straight-six diesel των 250 kW/340 hp που συναντάμε κάτω από το καπό των μοντέλων M Performance (βλ. ξεχωριστό κεφάλαιο).

    Τόσο ο εξακύλινδρος εν σειρά κινητήρας βενζίνης όσο και όλοι οι diesel διαθέτουν ήπια υβριδική τεχνολογία για πιο δυναμική απόδοση ισχύος και μεγαλύτερη αποδοτικότητα. Για το σκοπό αυτό, η μίζα/γεννήτρια των 48V τους παρέχει επιπλέον ισχύ 8 kW/11 hp. Τα plug-in υβριδικά μοντέλα της νέας BMW Σειράς 3 προάγουν την ηλεκτροκίνηση στο επόμενο επίπεδο. Η γκάμα περιλαμβάνει τώρα τα μοντέλα BMW 330e Sedan και BMW 330e Touring, τα οποία διατίθενται και τα δύο με την κλασική πισωκίνητη διάταξη ή με τετρακίνηση BMW xDrive.

    Η τεχνολογία κίνησής τους περιλαμβάνει έναν τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα και έναν ηλεκτροκινητήρα ενσωματωμένο στο οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic, οι οποίοι παράγουν συνδυασμένη ισχύ 215 kW/292 hp. Οι plug-in υβριδικοί εκπρόσωποι της νέας εκδοχής της BMW Σειράς 3 προσφέρουν ακόμη μεγαλύτερη αποδοτικότητα και αξιοσημείωτη ηλεκτρική αυτονομία.

    Αυτό κατέστη δυνατό χάρη στην επιλογή μιας νέας μπαταρίας υψηλής τάσης με ωφέλιμη χωρητικότητα 19,5 kWh. Αποτελώντας προϊόν της τεχνολογίας BMW eDrive πέμπτης γενιάς, προσφέρει πολύ μεγαλύτερη ενεργειακή πυκνότητα από την προκάτοχό της που τοποθετούνταν στα προηγούμενα plug-in υβριδικά μοντέλα της BMW Σειράς 3.

    Περισσότερο από ποτέ, η σπορ κομψότητα και το σύγχρονο στυλ αποτελούν τα βασικά σχεδιαστικά συστατικά της νέας BMW Σειράς 3 Sedan και της νέας BMW Σειράς 3 Touring. Στην τρέχουσα γενιά μοντέλων, ο προσανατολισμένος στην οδηγική απόλαυση χαρακτήρας τους εκφράζεται με καθαρές γραμμές και γενναιόδωρα σμιλεμένες επιφάνειες.

    Η εκλεπτυσμένη σχεδίαση της μάσκας νεφρών της BMW και των διπλών στρογγυλών προβολέων – που αμφότερα αποτελούν σήμα κατατεθέν της μάρκας – προσδίδουν στο μπροστινό μέρος μια αναγνωρίσιμη εμφάνιση. Οι εντυπωσιακοί εμπρός και πίσω προφυλακτήρες υπογραμμίζουν το δυναμικό προφίλ των αυτοκινήτων, το οποίο μπορεί να τονιστεί περαιτέρω με το προαιρετικού πακέτο M Sport ή το M Sport Pro.

    Η BMW Σειρά 3 διατίθεται τώρα και με νέα εξωτερικά χρώματα και ζάντες ελαφρού κράματος ως μία επιπλέον πινελιά εξατομίκευσης. Στο εσωτερικό, η προοδευτική αύρα του cockpit με το BMW Curved Display ενισχύεται περαιτέρω με νέας σχεδίασης τιμόνια, στιλιστικές αλλαγές στον πίνακα οργάνων και εκσυγχρονισμένα διακοσμητικά στοιχεία. Οι επιφάνειες των καθισμάτων στη νέα παραλλαγή M Performtex αποτελούν μέρος του πακέτου M Sport ή περιλαμβάνονται στον βασικό εξοπλισμό των μοντέλων M Performance.

    Η παλέτα των εξωτερικών χρωμάτων που διατίθενται για τη νέα BMW Σειρά 3 Sedan και τη νέα BMW Σειρά 3 Touring περιλαμβάνει δύο απλά και επτά μεταλλικά χρώματα, ενώ νέα είναι το μεταλλικά Arctic Race Blue και Fire Red.


    Στο εσωτερικό των μοντέλων Sedan και Touring χρησιμοποιούνται προηγμένα νέα χαρακτηριστικά που διαμορφώνουν μια καθαρή και απέριττη εμφάνιση. Τα νέας σχεδίασης τιμόνια ενισχύουν την ένταση της οδηγικής εμπειρίας.

    Ο προοδευτικός premium χαρακτήρας των μοντέλων αναδεικνύεται επίσης από υλικά υψηλής ποιότητας και νέες εσωτερικές επενδύσεις. Ο προαιρετικός πίνακας οργάνων Luxury με επένδυση Sensatec διαθέτει ακόμα πιο εκλεπτυσμένη υφή και διακοσμητικές ραφές που δημιουργούν χρωματική αντίθεση. Οι νέες BMW Σειρά 3 Sedan και BMW Σειρά 3 Touring διατίθενται με τιμόνια νέας γενιάς που ξεχωρίζουν για τη μοντέρνα και σπορ σχεδίασή τους.

    Ο βασικός εξοπλισμός και των δύο μοντέλων περιλαμβάνει ένα σπορ δερμάτινο τιμόνι νέας σχεδίασης με πολυγωνική στεφάνη και δύο μπράτσα. Το πακέτο M Sport περιλαμβάνει τώρα δερμάτινο τιμόνι M σε σχεδίαση τριών ακτίνων με επίπεδο κάτω τμήμα και διακριτική σήμανση για τη θέση της ευθείας. Και οι δύο εκδόσεις των νέων τιμονιών διαθέτουν φωτιζόμενα πλήκτρα πολλαπλών λειτουργιών και χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων.

    Τα paddles, τα οποία είναι πλέον στάνταρ, επιτρέπουν ιδιαίτερα γρήγορες χειροκίνητες αλλαγές ταχυτήτων και υπογραμμίζουν το έντονο σπορ προφίλ της νέας BMW Σειράς 3.

    Εναλλακτικά, αντί για τις μαύρες υφασμάτινες επενδύσεις καθισμάτων που είναι στάνταρ, η νέα BMW Σειρά 3 Sedan και η νέα BMW Σειρά 3 Touring μπορούν να παραγγελθούν με σπορ καθίσματα με διάτρητες επενδύσεις Sensatec στους χρωματισμούς Black, Tacora Red ή Cognac. Η προαιρετική δερμάτινη επένδυση Vernasca προσφέρεται τώρα σε τέσσερις χρωματικές παραλλαγές.

    Τα μοντέλα M Performance της νέας Σειράς 3 διατίθενται με κινητήρα βενζίνης και diesel, αμφότεροι με χωρητικότητα 3,0 λίτρων και τα γνώριμα χαρακτηριστικά απόδοσης M. Τα εξακύλινδρα εν σειρά κινητήρια σύνολα των μοντέλων M Performance συνεργάζονται με ένα οκτατάχυτο κιβώτιο Steptronic Sport με εξαιρετικά άμεση λειτουργία αλλαγής ταχυτήτων. Το σύστημα τετρακίνησης BMW xDrive είναι επίσης στάνταρ για την ενίσχυση της ευελιξίας και της πρόσφυσης.

    Ο εξακύλινδρος εν σειρά βενζινοκινητήρας των BMW M340i xDrive Sedan και BMW M340i xDrive Touring αποδίδει μέγιστη ισχύ 275 kW/374 hp και μέγιστη ροπή 500 Nm. Οι BMW M340d xDrive Sedan και BMW M340d xDrive Touring, από την άλλη, εφοδιάζονται με ένα straight-six πετρελαιοκινητήρα που αποδίδει 250 kW/340 hp και μέγιστη ροπή 700 Nm.

    Η ανάρτηση M Sport με σπορ σύστημα διεύθυνσης με μεταβλητό λόγο υποπολλαπλασιασμού, το διαφορικό M Sport και τα φρένα M Sport περιλαμβάνονται επίσης στον βασικό εξοπλισμό για να προσφέρουν έναν συνδυασμό δυναμικής απόδοσης κατά τον διαμήκη και εγκάρσιο άξονα, ακρίβειας και ενθουσιασμού πίσω από το τιμόνι για το οποίο φημίζονται τα μοντέλα M.


    Το σύστημα πλοήγησης BMW Maps που αποτελεί μέρος του BMW Live Cockpit Plus (στάνταρ εξοπλισμός) στη γκάμα της νέας BMW Σειράς 3 διευκολύνει την εισαγωγή προορισμών και προσφέρει πρόσθετες πληροφορίες κατά την οδήγηση. Περαιτέρω νέα χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν καλύτερη χρηστικότητα των φίλτρων, μια πιο επίπεδη δομή μενού με κουμπιά αφής που εμφανίζονται απευθείας στην προβολή του χάρτη και προληπτικές προτάσεις διαδρομής.

    Το προαιρετικό BMW Live Cockpit Professional προσθέτει όχι μόνο το BMW Head-Up Display, αλλά και τη λειτουργία Augmented View. Αυτή συμπληρώνει την απεικόνιση χάρτη του συστήματος πλοήγησης, προβάλλοντας μια ζωντανή ροή βίντεο της εικόνας του οδηγού στην οθόνη πληροφοριών ή στην οθόνη ελέγχου και συμπληρώνοντάς την με πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο.

    Σε πολύπλοκες διασταυρώσεις, για παράδειγμα, ένα κινούμενο βέλος κατεύθυνσης ενσωματώνεται στην εικόνα βίντεο για να βοηθήσει τον οδηγό να πάρει την καλύτερη στροφή για την προγραμματισμένη διαδρομή.

    Διαβάστε επίσης:

    Ιδού το νέο Toyota Yaris Cross

    Τελείωσε η κυριαρχία του Φερστάπεν;

    Σπάνιες Lamborghini στη Villa d’Este!



    ΣΧΟΛΙΑ