Μετά τις σχετικές ανακοινώσεις υποχρεωτικά τις επόμενες μέρες τα αυτοκίνητα φέρουν πρόσθετο σύστημα πρόσφυσης έτοιμο προς χρήση.

Όπως ίσως γνωρίζετε υποχρεωτικό είναι το πρόσθετο σύστημα πρόσφυσης (αντιολισθητικές αλυσίδες, ή χιονοκουβέρτες ή χειμερινά ελαστικά) από τη στιγμή που εκδόθηκαν αποφάσεις από τις αρμόδιες Αρχές (Αστυνομικές Διευθύνσεις, Διευθύνσεις Τροχαίας, Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας), που προβλέπουν μεικτές καιρικές συνθήκες με χιόνια και πάγο.

Από σήμερα επιβάλλεται οι οδηγοί να έχουν στα οχήματα που οδηγούν κατάλληλα αντιολισθητικά μέσα αλλιώς επιβάλλεται πρόστιμο. Εδώ αρχικά γελάει και μετά κλαίει κάθε πικραμένος. Όχι για το νόμο που είναι στη σωστή κατεύθυνση αλλά για την εφαρμογή του που είναι αδύνατη.

Στο Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών κατανοούν πλήρως ότι οι οδηγοί είναι ανεκπαίδευτοι. Στην συντριπτική τους πλειονότητα δε γνωρίζουν ούτε πως, ούτε που μπαίνουν οι αντιολισθητικές αλυσίδες. Ούτε θέλουν να μάθουν.

Ως υποχρεούνταν ο νομοθέτης κατέστησε υποχρεωτικό μάθημα για τους υποψήφιους οδηγούς την τοποθέτηση αλυσίδων (δεν εξετάζονται όμως!) και έχουν αρχίσει και σεμινάρια επιμόρφωσης κατά τόπους.

Όμως όλα αυτά είναι φωνή βοώντος εν τη ερήμω. Εξ ου και σήμερα τα καταστήματα που διαθέτουν αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες πολιορκούνται από «ανησυχούντες» νομοταγείς πολίτες: «Το φθηνότερο που έχεις φίλε, δεν έχει σημασία αν ταιριάζει στα λάστιχά μου, σάμπως πρόκειται να το χρησιμοποιήσω;».

Είμαστε για δέσιμο με χοντρές αλυσίδες.

Στα χρόνια που οδηγώ, παρακολουθώντας το ρεπορτάζ του αυτοκινήτου ανά τον πλανήτη έχω διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα σε χιόνι (φρέσκο ή παγωμένο) πάγο, λάσπες, άμμο και άλλα. Ούτε ένα από αυτά τα χιλιόμετρα δεν έγινε με χρήση αντιολισθητικής αλυσίδας. Θέλω να τονίσω πως οι αλυσίδες ενδημούν στη λεκάνη της Μεσογείου.

Πιο βόρεια δεν υπάρχουν πουθενά, όλοι χρησιμοποιούν χειμερινά ελαστικά. Τα οποία δεν είναι κατάλληλα για τη χώρα μας τουλάχιστον για την Αττική και τα πεδινά μέρη. Αν μένεις στο Μαίναλο ή στο Σμόλικα μια χαρά κάνουν.

Εδώ μπορείτε να διαβάσετε με λεπτομέρειες γιατί δεν ενδείκνυνται τα χειμερινά ελαστικά στη χώρα μας. Βασικός λόγος είναι ότι έχουν μαλακές γόμες και δουλεύουν σε χαμηλές θερμοκρασίες με ανώτατο όριο τους 7 βαθμούς Κελσίου.

Από ‘κει και πάνω υπερθερμαίνονται υπολειτουργούν και γλιστράνε σε στροφές ή φρενάρισμα.

Το αντίθετο συμβαίνει με τα ελαστικά που φοράμε όλο το χρόνο. Σε θερμοκρασίες όπως αυτές που κυριαρχούν αυτές τις μέρες υπολειτουργούν. Μια κάποια λύση είναι τα ελαστικά All Season που τα κάνουν όλα μέτρια.

Εδώ όσα επίκαιρα καταγράψαμε πέρυσι με αφορμή την κακοκαιρία Ελπίδα

Αφού δεν έχω κατάλληλα ελαστικά υποχρεούμαι από τη στιγμή που ανακοινώθηκε από την Τροχαία η σχετική υποχρέωση να έχω επιπλέον σύστημα πρόσφυσης στο όχημά μου και να ξέρω να το χρησιμοποιήσω. Αλυσίδες ή χιονοκουβέρτες;

Κατά την άποψή μου χιονοκουβέρτες. Κοστίζουν λιγότερο, τοποθετούνται εύκολα, βγαίνουν εύκολα, κι αν σκιστούν αγοράζεις άλλες. Για μικρές αποστάσεις και αναμενόμενες καταστάσεις κάνουν μια χαρά τη δουλειά τους.

Τώρα αν θες νύχτα με φεγγάρι να κατεβείς από τον Παρνασσό με μείον 15 βαθμούς Κελσίου χρειάζονται χιονολάστιχα με καρφιά ή αλυσίδες.

Θέλω να τονίσω πως άλλο η πρόβα να βάλω την αλυσίδα σ’ ένα λάστιχο με λιακάδα στην αυλή μου και άλλο να προσπαθώ στους – 5 βαθμούς Κελσίου με το χιόνι να σκεπάζει μέρος του ελαστικού.

Τέλος νιώθω την ανάγκη να επισημάνω τα εξής: Βάζουμε πάντα αλυσίδες στον άξονα κίνησης. Στα προσθιοκίνητα εμπρός, στα πισωκίνητα πίσω, στα τετρακίνητα εμπρός για να έχουμε τιμόνι.

Σταματάμε πάντα με ασφάλεια και βάζουμε το σύστημα πρόσφυσης προτού γλιστρήσουμε!

Όχι αφού γλιστρήσουμε στη μέση του δρόμου ταλαιπωρώντας όλους τους υπόλοιπους.

Εκεί που ελοχεύει ο κίνδυνος γλιστρήματος νομοτελειακά θα γλιστρήσει κάποιος και θα πέσει πάνω μας. Εδώ μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα. Όπως και εδώ. Αλλά και εδώ.

Δεν κουράζομαι ποτέ να γράφω γι’ αυτό το θέμα, όπως και για οτιδήποτε αφορά στην οδική ασφάλεια.

Οι κατά τόπους Δήμοι έχουν ήδη ενεργοποιηθεί, δείτε σχετική ανακοίνωση του Δήμου Παπάγου Χολαργού:

Σύμφωνα με προβλέψεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, επιδείνωση θα παρουσιάσει ο καιρός από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, με χιονόπτωση στην Αττική. Το προσωπικό του Δήμου έχει τεθεί σε επιφυλακή και θα είναι σε συνεχή επικοινωνία τόσο με το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και την Περιφέρεια Αττικής, όσο και με όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες (Ελληνική Αστυνομία, Τοπικό Αστυνομικό Τμήμα, Πυροσβεστική), για όσο διάστημα διαρκέσουν τα έντονα καιρικά φαινόμενα. Το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου θα συνεδριάσει εκτάκτως το Τοπικό Επιχειρησιακό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας, ενώ παράλληλα ο Δήμος έχει προχωρήσει σε προληπτικές ενέργειες και συγκεκριμένα:

1. Έχει σταλεί έγκαιρα και συγκεκριμένα από τον Οκτώβριο του 2022.επιστολή στον ΔΕΔΔΗΕ για κλάδεμα δέντρων που ακουμπούν ή είναι κοντά σε καλώδια ρεύματος (επισυνάπτεται η επιστολή).

2. Έχουν μισθωθεί από τον Δήμο ειδικό όχημα/αλατιέρα/εκχιονιστικό, καθώς και μηχανήματα έργου, προκειμένου να ενισχυθεί ο στόλος οχημάτων πολιτικής προστασίας που αποτελείται από:

• 1 όχημα / αλατιέρα (MATECO)

• 1 όχημα / αλατιέρα (FIAT)

• 2 JCB / εκχιονιστικά

• 4 μηχανήματα έργου

• 1 όχημα της ΔΑΠΑΧΟ, στο οποίο τοποθετήθηκε πρόσφατα από τον Δήμο εκχιονιστική λεπίδα

• 2 ανοιχτά φορτηγά για ρίψη άλατος

3. Έχει γίνει έγκαιρα προμήθεια αλατιού και όσοι κάτοικοι του Δήμου μας επιθυμούν, μπορούν να προμηθεύονται σακούλες με αλάτι, το Σάββατο 4 και την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2023, από 08:00 έως 13:00 από τα ακόλουθα σημεία:

• Εργοτάξιο Παπάγου, οδός Κύπρου και Ασπασίας

• Εργοτάξιο Χολαργού, τέρμα οδού Σύρου

4. Το Δημαρχείο Παπάγου – Χολαργού, “Κτίριο Δημάρχου Χαράλαμπου Σκούρτη”, θα λειτουργεί ως θερμαινόμενος χώρος από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου από τις 08:00 και για όσο η θερμοκρασία είναι χαμηλή.

5. Το τηλεφωνικό κέντρο του Δημαρχείου θα λειτουργεί από την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου και ώρα 08:00 και για όλο το 24ωρο.

Τηλέφωνα επικοινωνίας σε περίπτωση ανάγκης:

☎️ Δημαρχείο Παπάγου – Χολαργού 213.200.2800-801-891 και 15800

☎️ Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας – Βασίλης Σιαμάνης – 6932 463737

☎️ Διευθυντής Καθαριότητας και Ανακύκλωσης – Παναγιώτης Αυγουστάκης – 6974 505753

6. Σχετικά με τη λειτουργία των σχολείων και των παιδικών σταθμών, θα ακολουθήσει νέα ανακοίνωση από τον Δήμο.

Συνιστούμε στους πολίτες μας να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

• Να ενημερωθούν για τον καιρό (www.emy.gr) και για την κατάσταση του οδικού δικτύου

• Να έχουν στο όχημά τους αντιολισθητικές αλυσίδες και το ρεζερβουάρ γεμάτο καύσιμα.

• Να μετακινούνται, εφόσον είναι αναγκαίο, κατά προτίμηση στη διάρκεια της ημέρας, προτιμώντας τους κεντρικούς δρόμους.

• Να ενημερώνουν τους οικείους τους για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσουν.

• Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

• Να μην παρκάρουν σε σημεία που μπορεί να εμποδίζεται ο εκχιονισμός των δρόμων, σε περίπτωση που χρειαστεί να γίνει.

Αν μετακινούνται πεζή :

• Να ντύνονται με πολλά στρώματα από ελαφριά ρούχα αντί για ένα βαρύ ρούχο και να φορούν κατάλληλα παπούτσια ώστε να αποφύγουν τραυματισμούς λόγω της ολισθηρότητας.

• Να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις κατά την διάρκεια αιχμής των φαινομένων.

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και τη βατότητα του οδικού δικτύου, οι πολίτες μπορούν να επισκεφτούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr, ενώ για γενικές πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας την ιστοσελίδα της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.