Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Bloomberg

Xρυσός: Προβλέψεις της αγοράς για άνοδο 10% το 2025 και νέο ρεκόρ

Τράπεζα της Ελλάδος χρυσός

Ο χρυσός αναμένεται να σκαρφαλώσει σε επίπεδα ρεκόρ το επόμενο έτος, σύμφωνα με έρευνα του κλάδου του χρυσού σε μεγάλη ετήσια συνάντηση.

Οι εκπρόσωποι στην εκδήλωση London Bullion Market Association στο Μαϊάμι αναμένουν ότι το πολύτιμο μέταλλο θα φτάσει στα 2.917,40 δολάρια η ουγγιά μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου του επόμενου έτους, περίπου 10% πάνω από τα τρέχοντα επίπεδα.

Ο αριθμός βασίζεται σε έναν μέσο όρο προβλέψεων από traders, διυλιστήρια και μεταλλωρύχους, οι οποίοι ρωτήθηκαν μέσα σε ένα εύρος δύο ημερών από την LBMA κατά τη διάρκεια του συνεδρίου.

Ο χρυσός είναι ένα από τα εμπορεύματα με τις ισχυρότερες επιδόσεις το 2024, σημειώνοντας διαδοχικά ρεκόρ χάρη στην ελκυστικότητά του ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο, τον ρόλο του ως μέσο διαφοροποίησης για τη διασφάλιση του πλούτου και τις αγορές από τις κεντρικές τράπεζες.

Το τελευταίο του υψηλό ήταν πάνω από τα 2.685 δολάρια τον περασμένο μήνα, λαμβάνοντας ώθηση από τη στροφή της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ στις μειώσεις επιτοκίων.

Ο χρυσός που δεν έχει αποδόσεις, τείνει να αποδίδει καλύτερα σε ένα περιβάλλον χαμηλότερων επιτοκίων.

Οι επενδυτές στρέφουν όλο και περισσότερο την προσοχή τους στις προεδρικές εκλογές στις ΗΠΑ που θα διεξαχθούν σε λίγες μόλις εβδομάδες.

Σε συνέντευξή του, ο Ρεπουμπλικανός υποψήφιος Ντόναλντ Τραμπ υπερασπίστηκε τα σχέδια για δραματική αύξηση των δασμών, υποσχέθηκε πιο άμεση διαβούλευση με τη Fed και απέρριψε τις ανησυχίες για το ομοσπονδιακό έλλειμμα.

Η spot τιμή του χρυσού ενισχύονταν νωρίτερα κατά 0,5%, στα 2.674,79 δολάρια. Ανοδικά κινούνταν επίσης το ασήμι, το παλλάδιο και η πλατίνα.

Το ασήμι θα κερδίσει πάνω από 40% το επόμενο έτος και θα φτάσει τα 45 δολάρια ανά ουγγιά, σύμφωνα με την έρευνα.

Διαβάστε επίσης:

Χρυσή λίρα: Τα… 31 διαδοχικά, ιστορικά ρεκόρ στην τιμή της μέσα στο 2024 και η αποχή των Ελλήνων αγοραστών

Costco: Τεράστια ζήτηση για τις μικρές ράβδους χρυσού παρά το ξέφρενο ράλι – «Εξαφανίζονται» από τα καταστήματα

Το ράλι του «βασιλιά» των μετάλλων: Έσπασε το «φράγμα» των 11 δισ. ευρώ η αξία του χρυσού της Ελλάδας