Η τιμή του χρυσού σταθεροποιήθηκε πάνω από τα 2.400 δολάρια ανά ουγγιά μετά το άλμα που σημείωσε την Πέμπτη, καθώς ο χαμηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός στις ΗΠΑ ενίσχυσε τις προβλέψεις ότι η Fed θα αρχίσει σύντομα να μειώνει τα επιτόκια.

Το πολύτιμο μέταλλο εκτινάχθηκε κατά 1,9% την Πέμπτη, καταγράφοντας την μεγαλύτερη άνοδο από τον Μάρτιο, αφού οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πιο αργή αύξηση του δομικού πληθωρισμού -που εξαιρεί την ενέργεια και τα τρόφιμα- από το 2021.

Μετά την ανακοίνωση των στοιχείων οι traders στοιχηματίζουν στην μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο για πρώτη φορά εδώ και μήνες, ενώ αναμένουν τουλάχιστον δύο μειώσεις κατά 1/4 της μονάδας εντός τους 2024.

Το χαμηλότερο κόστος δανεισμού ωφελεί συνήθως τις ράβδους χρυσού, οι οποίες δεν αποφέρουν τόκο.

Ο χρυσός, που πλησιάζει τώρα στο ιστορικό υψηλό των 2.450,07 δολαρίων που είχε καταγράψει τον Μάιο, έχει σημειώσει άνοδο 17% φέτος, παρά τις δυσκολίες, όπως τα υψηλά επιτόκια και ο επίμονος πληθωρισμός.

Το ισχυρό αγοραστικό ενδιαφέρον από τις κεντρικές τράπεζες, η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια εν μέσω γεωπολιτικών εντάσεων και οι αγορές από Κινέζους καταναλωτές έχουν στηρίξει την τιμή του χρυσού.

Με τις αγορές να θεωρούν πλέον την προοπτική μιας στροφής της Fed στην πολιτική των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο ως εξαιρετικά πιθανή, οι επενδυτές ήταν πρόθυμοι να αυξήσουν την έκθεσή τους στον χρυσό, ανέφεραν σε σημείωμα οι αναλυτές της ANZ Group Holdings Ltd., Brian Martin και Daniel Hynes.

Η τιμή του χρυσού ήταν μειωμένη κατά 0,1% στα 2.412,47 δολάρια νωρίτερα στη Σιγκαπούρη.

Ο δείκτης Bloomberg Dollar Spot Index παρέμεινε σχεδόν σταθερός, αφού υποχώρησε κατά 0,5% την προηγούμενη συνεδρίαση. Tο ασήμι υποχώρησε, μετά την άνοδο κατά 2,1% την Πέμπτη. Το παλλάδιο επίσης υποχώρησε και η πλατίνα παρέμεινε σταθερή.

Διαβάστε επίσης:

Πετρέλαιο: Δεύτερη ημέρα κερδών μετά τα θετικά στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ

Ebury για πληθωρισμό ΗΠΑ: Ανοίγει ο δρόμος για μείωση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο

Πολ Κρούγκμαν: Σε ένα πράγμα έπεσα έξω με την Ελλάδα – Τι αναφέρει στον Economist ο νομπελίστας