• ΑΓΟΡΕΣ

    Xρηματιστήριο: ΒοfA και Citigroup έδωσαν σήμα αγορών, μεταξύ 7,30-7,40 το placement στην ΕΤΕ έδειξε η μετοχή, έσπασε τον 200άρη η METLEN

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας - Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της METLEN

    Παύλος Μυλωνάς, CEO της Εθνικής Τράπεζας – Ευάγγελος Μυτιληναίος, Πρόεδρος και CEO της METLEN


    Iσχυρά αντανακλαστικά, ξεχασμένα εδώ και 1,5 μήνα, έδειξε χθες, Δευτέρα 23/9, η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.

    Ο τζίρος επανήλθε αισθητά πάνω από τα 106 εκατ. ευρώ, η παράλληλη εισαγωγή της Τράπεζας Κύπρου στο Χ.Α. ταυτόχρονα με την αγορά της Λευκωσίας και η πρόθεση του ΤΧΣ να προχωρήσει σε placement για το 10% της Εθνικής, σε συνδυασμό με το ότι δεν υπάρχουν πλέον στον ορίζοντα λήξεις παραγώγων ή rebalancing, όπως την περασμένη Παρασκευή, απελευθερώνουν τους επενδυτές, σχολιάζουν οι χρηματιστές.

    Με οδηγό χθες, όπως αναφέρουν πληροφορίες, την Bank of America και την Citigroup που συγκαταλέγει την ΔΕΗ στις επιλογές της με τιμή στόχο στα 14,7 ευρώ, η αγορά επανέρχεται στο προσκήνιο.

    Άλλωστε, όπως είπε ο πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου, κ. Τάκης Αράπογλου, κατά την τελετή έναρξης των συναλλαγών στο Χ.Α., «η τράπεζα επιστρέφει στο Χ.Α. γιατί στο Λονδίνο οι συναλλαγές ήταν χαμηλές για τη μετοχή», μια δήλωση που η αγορά εξέλαβε ότι ήθελε να πει πως επίκεινται flows από ξένους θεσμικούς, οι οποίοι χθες έκαν ιδιαίτερα αισθητή την παρουσία τους.

    Πάνω από 2 εκατ. κομμάτια είχαν αλλάξει χέρια χθες στην Εθνική, μισή ώρα πριν κλείσει η συνεδρίαση, με το χαρτί να απογειώνεται στη ζώνη των 7,47-7,51 ευρώ.

    Σύμφωνα με τους αναλυτές χωρίς να αποκλείεται κίνηση πιο ψηλά, άνω των 7,60, η τρέχουσα τιμή θα καθορίσει το discount που θα δοθεί στο placement, υπολογίζοντας το εύρος μεταξύ 7,30-7,40 ευρώ.

    Σημειώνεται ότι σήμερα ξεκινάει και ολοκληρώνεται την Πέμπτη το roadshow της Bank of America στο Λονδίνο για τον τραπεζικό κλάδο στην Ευρώπη.

    Από την άλλη, η κίνηση στην Εθνική ανέδειξε τον κλάδο, αλλά και τις φθηνές αποτιμήσεις στο σύνολο του ταμπλό. Μειώνονται τα επιτόκια σε ΗΠΑ και Ευρώπη, με τις εισηγμένες να βελτιώνουν το χρηματοοικονομικό κόστος και η αγορά δεν… κουνήθηκε, σχολίαζαν χρηματιστές.

    Η ΔΕΗ κοιτάζει πλέον τα 12 ευρώ και ο Μυτιληναίος σπάει τον 200άρη κινητό μέσο όρο, με πράξεις πάνω από 35 ευρώ.

    Για τη ΔΕΗ η Citigroup έγραφε χθες ότι ξεκίνησε την κάλυψη της μετοχής με τιμή-στόχο τα 14,70 ευρώ δίνοντας σύσταση αγοράς, με περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα της τάξεως του 30%.

    Η αμερικανική τράπεζα εξηγεί ότι η ιστορία μετασχηματισμού της ΔEΗ σε «πράσινο» όμιλο παραγωγής, προμήθειας και διανομής ηλεκτρικής ενέργειας είναι ελκυστική και στηρίζεται στην απαλλαγή του χαρτοφυλακίου παραγωγής από τη συμμετοχή του άνθρακα με οργανικές και ανόργανες επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, οδηγώντας σε ανώτερη ανάπτυξη από 12% ετησίως στα EBITDA, ακόμη και αν επιτευχθεί μέσω υψηλότερης μόχλευσης.

    Μάλιστα, σύμφωνα με τον αμερικανικό  οίκο, η ΔEΗ θα προσφέρει κορυφαία αύξηση κερδών στον κλάδο, καθώς ο οίκος προβλέπει EBITDA το 2026 ύψους 2,3 δισ. ευρώ (15% μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης), που υποστηρίζεται από τα νέα κέρδη από ΑΠΕ, την απομάκρυνση της ζημιογόνου λιγνιτικής δραστηριότητας και τη συνεχή επέκταση της διανομής λόγω της αύξησης της ρυθμιζόμενης αξίας και της αύξησης ρυθμιζόμενης απόδοσης στη Ρουμανία.

    Κατά τα άλλα, εξελίξεις θα πρέπει να αναμένονται στην Ιντραλότ με την Ιντρακόμ να αυξάνει τη θέση της σχεδόν στο 10% από περίπου 7,2%, μετά τη χθεσινή αγορά 14,1 εκατ. τεμαχίων στο 1,20 ευρώ.

    Οι εκτιμήσεις της αγοράς αναφέρουν ότι ανοίγει ο δρόμος για πώληση της εταιρείας το 2025 με τις μεγαλύτερες δυνατές υπεραξίας για τον Σωκράτη Κόκκαλη, ο οποίος το προηγούμενο διάστημα συνέχιζε να αγοράζει μετοχές (της Ιντραλότ).

    Εξελίξεις, τέλος, διαμορφώνονται και για την ξεχασμένη Frigoglass, αν και η διοίκηση της εταιρείας δεν θέλησε να δώσει λεπτομέρειες στο mononews.gr μετά την ανακοίνωση της Παρασκευής ότι εντάσσονται στο χαρτοφυλάκιό της δύο ισπανικές εταιρείες, οι Tricorporación, S.L. και World on – Premise España, S.L., ιδιοκτήτριες της ισπανικής εταιρείας Provisiona Iberia, S.L. και της πορτογαλικής εταιρείας Serlusa Refrigerantes, LDA αντίστοιχα.

    Σύμφωνα με την ανωτέρω νομικά δεσμευτική συμφωνία, η Provisiona και η Serlusa Refrigerantes, οι οποίες δραστηριοποιούνται με τη διακριτική επωνυμία «Interbeverage Services» στην αγορά της εμπορίας και συντήρησης επαγγελματικών ψυγείων, θα καταστούν 100% θυγατρικές της εταιρείας, ενώ οι Νέοι Μέτοχοι θα αποκτήσουν ποσοστό συμμετοχής στην εταιρεία που θα κυμαίνεται μεταξύ 25% και 29,5%.

    Η Frigoglass με περιουσιακό στοιχείο μόλις το 15% της παλιάς δραστηριότητας (το υπόλοιπο το κατέχουν οι ομολογιούχοι), φαίνεται να  αποκτά τζίρο!

    Διαβάστε επίσης:

    Alpha Finance για Τράπεζες: Εξαιρετικό σημείο εισόδου για τους επενδυτές η πρόσφατη υποχώρηση των τιμών

    Citi για ΔΕΗ: Αγοράστε τη μετοχή – Ξεκινά την κάλυψη με σύσταση αγορά και τιμή στόχο τα €14,70

    Intralot: Η Intracom αγόρασε 14,2 εκατ. μετοχές



    ΣΧΟΛΙΑ