Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Xρηματιστήριο: Τι κρύβεται πίσω από τις εντολές πώλησης σε Εurobank, Alpha, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Εθνική, ΕΛΠΕ, Μότορ Όιλ, Jumbo

Φωκίων Καραβίας, Βασίλης Ψάλτης, Χρήστος Μεγάλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Παύλος Μυλωνάς, Ανδρέας Σιαμισίης, Γιάννης Βαρδινογιάννης, Απόστολος Βακάκης

Φωκίων Καραβίας, Βασίλης Ψάλτης, Χρήστος Μεγάλου, Ευάγγελος Μυτιληναίος, Παύλος Μυλωνάς, Ανδρέας Σιαμισίης, Γιάννης Βαρδινογιάννης, Απόστολος Βακάκης

Εurobank, Alpha, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Εθνική, ΕΛΠΕ, Μότορ Όιλ και Jumbo ήταν μερικές μόλις από τις μετοχές της μεγάλης κεφαλαιοποίησης, που οι ξένοι επενδυτές πυροβολούν το τελευταίο διάστημα, αλλοιώνοντας την τεχνική τους τάση.

Ο λόγος των ρευστοποιήσεων συνδέεται με την περίοδο, όπως σχολιάζουν χρηματιστές που είναι σε θέση να ερμηνεύουν τη συμπεριφορά των ξένων επενδυτών, καθώς ενόψει τέλους του έτους προχωρούν στο κλείσιμο των θέσεών τους. Προχωρούν δηλαδή σε κινήσεις που παραδοσιακά λαμβάνουν χώρα τον Οκτώβριο, αναδιαρθρώνοντας την στρατηγική τους για το επόμενο διάστημα και, κυρίως, για τον επόμενο χρόνο.

Πρόκειται για index funds, δηλαδή χαρτοφυλάκια του εξωτερικού που ακολουθούν μετοχές που βρίσκονται μέσα σε δείκτες, συμπεριλαμβανομένων δε θέσεων που έχουν χτίσει το προηγούμενο διάστημα και σε μια σειρά από άλλες μετοχές, όπως η Cener και η Τιτάν.

Στο στόχαστρο βρίσκονται κυρίως οι μετοχές που απαρτίζουν τον ελληνικό MSCI, όπου σύντομα θα πρέπει να αναμένονται νέα σχετικά με τις αλλαγές που θα ισχύσουν από τον Δεκέμβριο.

Ταυτόχρονα, δεν θα πρέπει να αγνοηθεί το ενδεχόμενο νέας… ταλαιπωρίας της αγοράς ενόψει της αναβάθμισής της σε ώριμη αγορά.

Για να γίνει αυτό όμως, όπως εξηγούν χρηματιστές, θα πρέπει ο οίκος ο οποίος δεν έχει δώσει επενδυτική βαθμίδα στη χώρα, η Moody’s, να το πράξει.

Μπορεί να έχει δώσει θετικό outlook, αλλά δεν έχει δώσει ακόμα το investment grade.

Φαινομενικά, αυτό θα μπορούσε να γίνει μέχρι τον Μάρτιο.

Αν γίνει αυτό, πηγές στο Χ.Α. δεν έκρυβαν την αισιοδοξία τους, μέχρι τον Σεπτέμβριο (ενδεχομένως και στην αξιολόγηση του Μαρτίου) να προχωρήσει σε αναβάθμιση της αγοράς ο FTSE.

Πάντως, ο λόγος που η S&P δεν αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο πριν από μία εβδομάδα είναι γιατί η Moody’s δεν έχει κάνει κίνηση.

Οι προκλήσεις αυτές αλλάζουν και την ποιότητα των κεφαλαίων που πρόκειται να εισέλθουν στην Ελληνική αγορά το επόμενο διάστημα έως 12 μήνες.

Τα επιθετικοτερα hedge funds θα πωλούν αδιακρίτως, παραχωρώντας τη θέση τους σε άλλα long only funds, που έχουν ορίζοντα τοποθετήσεων πέραν των τριών ετών (π.χ. Norges bank).

Kατά τα άλλα, χρηματιστές παρατηρούσαν χθες ότι έβγαιναν σποραδικές εντολές αγορών, στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης θέσεων εκ μέρους των ξένων επενδυτών.

Το μότο όσο πιο φθηνά, τόσο πιο καλά, φαίνεται να ήταν το επενδυτικό κίνητρο χθες, όπως αναφέρουν χρηματιστές. Διαφορετικά, δεν μπορεί να ερμηνευθεί αλλιώς ο μεγάλος όγκος στην Άλφα και η εντολές που απορροφούσαν την προσφορά στο 1,43, επίπεδα που παραπέμπουν ένα χρόνο πίσω!

Κάτω από τα 7 ευρώ η απορρόφηση της προσφοράς στα ΕΛΠΕ, στο 1,88 ευρώ για την μετοχή της Eurobank που πριν από δέκα μέρες βρισκόταν πάνω από 2,12 ευρώ, η ΕΤΕ από τα 7,55 που έγινε το placement έβγαζε σήματα αγοράς στη ζώνη των 7,30 ευρώ, η Πειραιώς έχασε και τα 3,70 ευρώ, η Motor Oil βρέθηκε αντιμέτωπη με το φάσμα νέων χαμηλών στην περιοχή των 20,46 (20,36 τα χαμηλά φέτος) και ο Μυτιληναίος έδωσε σήματα για αγορές στα 32,88 ευρώ.

To ρόλο τους επίσης, έπαιξαν και τα πρόσφατα placements,βγάζοντας πωλήσεις και εν συνεχεία αγορές σε καλύτερες αποτιμήσεις.

Για αγορές, τέλος, μιλούν οι χρηματιστές χθες σε ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.

Διαβάστε επίσης

Alpha Finance για Metlen: Πολύ ισχυρές προοπτικές για τα θεμελιώδη – Τιμή στόχος στα €47,70 με σύσταση αγοράς

AXIA: Exclusive Financial Advisor της Quest Holdings στη συμφωνία της GLS

Euroxx: Πέρασε νέο πακέτο 500.000 μετοχών – Ποιος πούλησε