ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
![](https://www.mononews.gr/wp-content/uploads/2024/10/241023172957_xrimatistirio-550x413.jpg)
Xρηματιστήριο: Τι κρύβεται πίσω από τις εντολές πώλησης σε Εurobank, Alpha, Πειραιώς, Μυτιληναίος, Εθνική, ΕΛΠΕ, Μότορ Όιλ, Jumbo
Τέλος στα σενάρια εξόδου εταιρειών από το Χρηματιστήριο, με δικαίωμα επιλογής ωστόσο, μετάταξης στην Εναλλακτική Αγορά έρχεται να δώσει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που παρουσίασε χθες ο κ. Κωστής Χατζηδάκης και συνέταξε η ικανότατη Θεώνη Αλμπάνη, γενική γραμματέας χρηματοπιστωτικού τομέα και ιδιωτικού χρέους.
Για το αν θα παραμένει μία εταιρεία που έχει διασπορά μικρότερη του 25% στην Κύρια Αγορά του Χ.Α. είναι δικαίωμά της να επιλέξει: Ή θα αυξήσει τη διασπορά των μετοχών της ή θα έχει το δικαίωμα να «υποβιβαστεί» στην Εναλλακτική Αγορά.
Αυτό που ήταν γνωστό μέχρι χθες ήθελε το Χ.Α. δικαιωματικά να πετάει τις εταιρείες εκτός χρηματιστηρίου.
Μάλιστα, παλαιότερα η διοίκηση του Χ.Α. έκανε λόγο για νομοθετική ρύθμιση, που θα προέβλεπε την μετάταξη από την Κύρια στην Εν.Α. και θα της έλυνε τα χέρια προκειμένου να αποφευχθεί έξοδος εταιρειών από το ταμπλό της Λεωφόρου Αθηνών, η οποία βεβαίως παρουσιάστηκε χθες και συντόμως θα πάρει την άγουσα προς ψήφιση από τη Βουλή.
Ήδη, διάφορες εταιρείες στο Χ.Α. έχουν αρχίσει να λαμβάνουν μέτρα για την αύξηση της διασποράς τους, ακόμα κι αν λειτουργούν εκ του… ασφαλούς, μεταβιβάζοντας οι βασικοί μέτοχοι συμμετοχές σε συγγενικά ή φιλικά πρόσωπα (Eβροφάρμα, Λούλης, Μπλε Κέδρος, Φ. Νάκας).
Κάποιες άλλες, όπως η Austriacard και η AS Company ή η Attica Group επιλέγουν μέσω placements και διάθεσης των μετοχών τους στους επενδυτές να αυξήσουν το free float.
Πλέον στο νομοσχέδιο θα διατυπώνεται ότι αν μία εταιρεία δεν πάρει απόφαση για μετάταξη στην Εν. Α., θα μπορεί να το πράττει το Χ.Α.
Δηλαδή, θα αποφασίζει το Χρηματιστήριο.
Κατά τα άλλα, μάλλον φτωχά μπορούν να θεωρηθούν τα μέτρα για την προσέλκυση… Ελλήνων επενδυτών.
Ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι η κυβέρνηση έπραξε ότι μπορούσε στο μέτρο που επιτρέπουν οι δημοσιονομικοί κανόνες.
Είναι οξύμωρο δε, σχολίαζαν παράγοντες της αγοράς να ανοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή νέων εταιρειών στο Χρηματιστήριο και στην Εναλλακτική Αγορά και να μην υπάρχει πρόνοια για την προσέλκυση επενδυτών.
Αυτό ουσιαστικά που δίνει η κυβέρνηση στους ιδιώτες επενδυτές είναι η μείωση από 15% σε 5% του φορολογικού συντελεστή σε τόκους εταιρικών ομολόγων.
Να υπενθυμιστεί ότι οι ξένοι δεν φορολογούνται καν για τους τόκους από τα εταιρικά ομόλογα.
Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί ότι έτσι προσεγγίζεται ένα ομοιόμορφο καθεστώς φορολογικής μεταχείρισης των ημεδαπών και αλλοδαπών επενδυτών για το εισόδημα από τόκους, ανεξαρτήτως του τόπου χρηματιστηριακής διαπραγμάτευσης των εν λόγω ομολογιών (Ελλάδα, Ευρωπαϊκή Ένωση, χώρες εκτός Ε.Ε.).
Η κυβέρνηση δίνει κίνητρα για τις επενδύσεις στο Χρηματιστήριο και συγκεκριμένα στην Εναλλακτική Αγορά από τους επενδυτικούς αγγέλους (angel investors).
Σύμφωνα με τα κίνητρα αυτά, ποσό ίσο με το 50% της εισφοράς τους εκπίπτει από το φορολογητέο εισόδημα, μέχρι τις 300.000 ευρώ.
Κίνητρα δίνονται και για την εισαγωγή μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο Χρηματιστήριο Αθηνών.
Οι επιλέξιμες δαπάνες για την εισαγωγή προσαυξημένες κατά 100% (με ανώτατο όριο προσαύξησης τις 200.000 ευρώ) θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά το χρόνο πραγματοποίησής τους, για διάρκεια 3 ετών.
Κατά τα άλλα, αίσθηση προκαλεί το μέτρο για κατάσχεση των κερδών όσων δεν έχουν άδεια συναλλαγών σε κρυπτονομίσματα.
Αλλα και η εισαγωγή του θεσμού του mystery shopping.
Cryptos
Ως αρμόδιες εποπτικές αρχές κατά περίπτωση αναλαμβάνουν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ή η Τράπεζα της Ελλάδος για τα κρυπτονομίσματα και τα κρυπτοστοιχεία, συμπεριλαμβανομένων και εκείνων που είναι συνδεδεμένα με συνάλλαγμα ή άλλο περιουσιακό στοιχείο.
Εντάσσεται ποινική διάταξη για παροχή υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων χωρίς την προβλεπόμενη άδεια: φυλάκιση τουλάχιστον 1 έτους ή χρηματική ποινή ή και τα δύο.
Προβλέπεται πρόστιμο μέχρι 700 χιλιάδες ευρώ για φυσικά πρόσωπα και μέχρι 5 εκατ. ευρώ για εταιρείες (π.χ. πλατφόρμες).
Το ενδιαφέρον στη παρούσα διάταξη είναι ότι θα αποστερούνται τα κέρδη που αποκομίστηκαν ή των ζημιών που αποφεύχθηκαν λόγω της παράβασης, στον βαθμό που αυτά μπορούν να προσδιοριστούν!
Mystery Shopping
Παρέχεται η δυνατότητα στους εποπτικούς μηχανισμούς (Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και Τράπεζα της Ελλάδος) να διενεργούν ελέγχους στους εποπτευόμενους φορείς με μυστικούς πελάτες («mystery shopping»).
Στο πλαίσιο της διαδικασίας αυτής, που θα λειτουργεί συμπληρωματικά στα ήδη υπάρχοντα εποπτικά εργαλεία, ειδικά εκπαιδευμένα στελέχη της Επ. Κεφαλαιαγοράς και της ΤτΕ λειτουργώντας ως πελάτες θα ελέγχουν επιτόπου την συμπεριφορά των εταιρειών που παρέχουν επενδυτικές υπηρεσίες, των τραπεζών και των ασφαλιστικών εταιρειών ως προς την τήρηση της νομοθεσίας.
Θα ελέγχουν για παράδειγμα την ορθή ενημέρωση των συναλλασσόμενων, το επίπεδο των παρεχόμενων υπηρεσιών, την ύπαρξη κατάλληλα εκπαιδευμένου προσωπικού, τη συμμόρφωση με τις απαιτήσεις της νομοθεσίας, την τήρηση των προβλεπόμενων διαδικασιών κ.α..
Σημειώνεται ότι η διαδικασία του mystery shopping εφαρμόζεται ήδη σε άλλες χώρες – μέλη της ΕΕ (π.χ. Βέλγιο, Γερμανία, Γαλλία) καθώς και από την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (EBA), την Ευρωπαϊκή Αρχή Κινητών Αξιών και Αγορών (ESMA) και την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA).
Διαβάστε επίσης
AXIA για Τράπεζα Πειραιώς: Καλά συγχρονισμένη στρατηγική κίνηση η εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής
Goldman Sachs για ελληνικές τράπεζες: Νέες συστάσεις, τιμές στόχοι και εκτιμήσεις
Χατζηδάκης: Τρία φοροκίνητρα για την ενίσχυση της Κεφαλαιαγοράς – Τι αλλάζει
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χριστοδουλίδης για εκλογή Τασούλα: Η παρουσία του στα πολιτικά δρώμενα της Ελλάδας διασφαλίζει τα εχέγγυα επιτυχίας
- Enaon EDA: Σε νέα ενεργειακή εποχή η Φλώρινα, συνδέθηκε με το δίκτυο του φυσικού αερίου
- Δολοφονία 58χρονου: Προφυλακιστέα η 34χρονη που σκότωσε και έθαψε τον σύντροφό της
- Βλεφαροπλαστική: Πώς ανανεώνει το πρόσωπο
![](https://www.mononews.gr/wp-content/themes/mononews2025/assets/icons/google-news-icon.png)