Eπαναφορά μεν, αμφίβολο αν θα είναι ολική δε, επιχειρείται στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά που επιμένει εδώ και δύο μέρες να κινείται κόντρα στο διεθνές αρνητικό κλίμα.

Ο γενικός δείκτης του Χ.Α. δείχνει να ξεφεύγει από την ευαίσθητη ως προς την τάση περιοχή των 800 μονάδων επιχειρώντας κίνηση διάσπασης των 820 μονάδων, επίπεδα που δεν ξεπέρασε με την πρώτη, στις 20/7, αλλά διέσπασε χθες.

Οι λόγοι που η αγορά «αυτονομείται» σε σχέση με το εξωτερικό, σύμφωνα με όσα μεταφέρουν οι ξένοι traders στους Έλληνες διαχειριστές, είναι διάφοροι και σημαντικοί:

– Σε μία Ευρώπη που ταλανίζεται από την ενεργειακή κρίση πριν καν έρθει ο χειμώνας, κάνουν τον γύρο του κόσμου φωτογραφίες από το ελληνικό καλοκαίρι και την, όπως όλα δείχνουν, επίτευξη, αλλά και υπέρβαση του στόχου για έσοδα ρεκόρ, όπως το 2019 918 δισ. ευρώ). Μάλιστα, οι ξενοδόχοι κάνουν λόγο για τουριστικά έσοδα φέτος περί τα 20 δισ. ευρώ, ενώ οι διαπραγματεύσεις με τους tour operators δείχνουν ότι και το 2023 θα είναι μία εξίσου εντυπωσιακή χρονιά.

– Αυτό και μόνο είναι ικανό να συντηρήσει ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης όταν όλοι συζητούν στην Ευρώπη ότι από το δ’ 3μηνο, μπορεί να υπάρξει ύφεση. Οι στόχοι της ανάπτυξης για φέτος, όπως διατυπώνονται από ξένους οίκους κάνουν λόγο για μέσο όρο ανάπτυξης 3,5 – 3,8%.

– Η S&P αποσαφήνισε ότι οι Ελληνικές τράπεζες δεν κινδυνεύουν και μάλιστα έδωσε θετικό outlook από σταθερό πριν.

– Η πολιτική σταθερότητα. Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ακόμα και η Γαλλία αντιμετωπίζουν σφοδρές πολιτικές εξελίξεις. Η Ιταλία οδηγείται σε εκλογές ανοίγοντας ένα δίμηνο πολιτικής αντιπαράθεσης εν μέσω ενεργειακής θύελλας και πληθωρισμού. Ήδη το Ιταλικό 10ετές ξέφυγε πάνω από το ελληνικό στο 3,68% έναντι 3,60%. Υπό παραίτηση βρίσκεται η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον στο Λονδίνο, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν δυσκολεύεται να συγκροτήσει κυβέρνηση.

Υπό αυτά τα δεδομένα, το Χ.Α. δείχνει να φαντάζει ως ένας ασφαλής επενδυτικός προορισμός.

Μόλις χθες, έγινε πιο εμφανές ότι δρούσαν δύο «είδη» επενδυτών. Εκείνοι που ανήσυχοι ότι το κλίμα αλλάζει, έκλειναν ανοιχτές θέσεις τους, κάτι που φάνηκε στην Alpha ΑΛΦΑ 0% 1,68, την Πειραιώς ΠΕΙΡ 0,27% 3,74, την Eurobank ΕΥΡΩΒ 0% 2,10 και την Eθνική ΕΤΕ 0% 7,87 αλλάζοντας χέρια 9,2 εκατ τεμάχια, 2,08, 4,1 εκατ. και 1,62 εκατ. τεμάχια αντίστοιχα.

Το ίδιο συνέβη όμως και στη ΔΕΗ ΔΕΗ 0% 11,75 στην οποία όμως, όπως αναφέρουν πληροφορίες, εκδηλώνονται και αγορές από ήδη υφιστάμενους μετόχους – funds που συμμετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου του περασμένου Δεκεμβρίου κρατώντας στη συνέχεια τις μετοχές τους (π.χ. CVC), μειώνοντας κατ’ αυτό τον τρόπο τη μέση τιμή κτήσης. Παρόμοιες κινήσεις φαίνεται ότι εκδηλώθηκαν και στον Μυτιληναίο ΜΥΤΙΛ 0% 36,70.

Ταυτόχρονα, κλείνουν ανοιχτές αφού την ερχόμενη εβδομάδα ανακοινώνονται τα αποτελέσματα δευτέρου τριμήνου ισχυρών εταιρειών της μεγάλης κεφαλαιοποίησης. Χαρακτηριστικά, τη Δευτέρα 25 Ιουλίου, δημοσιεύει αποτελέσματα εξαμήνου η ΕΧΑΕ ΕΧΑΕ 0% 4,87 στις 28 Ιουλίου δημοσιεύουν η Τιτάν TITC -0,16% 30,90 η Μυτιληναίος και από τις μικρότερες εταιρείες η Alpha Trust Ανδρομέδα.

Υπενθυμίζεται πως η Μυτιληναίος έχει δώσει εκτίμηση για κέρδη πάνω από 260 εκατ. ευρώ το 2022.

Στις 29 Ιουλίου, δημοσιεύει η Eurobank, η Εθνική Τράπεζα και από τις μικρότερες εταιρείες η Μοτοδυναμική και στις 2 Αυγούστου η Alpha Bank.

Στις 3 Αυγούστου δημοσιεύει η Πειραιώς και στις 4 Αυγούστου ο ΟΤΕ.

Τα αποτελέσματα των τραπεζών θα δώσουν μία εικόνα για το αν οι εκτιμήσεις των αναλυτών στο σύνολο της χρήσης βρίσκονται σε καλό δρόμο.

Υ.Γ.: Την ίδια ώρα η αγορά συνεχίζει να ψάχνεται για τα πέντε απανωτά +19% στην Κρέκα…

Διαβάστε επίσης

Χρηματιστήριο: Κλείνουν ανοιχτές θέσεις σε τράπεζες και ΔΕΗ, κόντρα στο διεθνές κλίμα o δείκτης

Χρηματιστήριο: ΟΠΑΠ και ΕΤΕ οδηγούν τον δείκτη προς τις 820 – Το ιταλικό 10ετές ξεπέρασε σε απόδοση το ελληνικό