ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Ένας-ένας οι ξένοι οίκοι, στο λυκόφως του 2020, ανακαλύπτουν το Χρηματιστήριο Αθηνών, θεωρώντας πλέον ότι αποτελεί επενδυτική ευκαιρία.
Το κίνητρο των τοποθετήσεων, όμως, όπως σχολιάζουν Έλληνες χρηματιστές, αφενός έχει να κάνει με τα κεφάλαια που αναμένεται να εισρεύσουν στη χώρα από το ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης (σ.σ. 32 δισ. ευρώ συνολικά μέχρι το 2027), με την αρχή να γίνεται την επόμενη χρονιά με περίπου 5,5 δισ. ευρώ, αφετέρου με τις μεταρρυθμίσεις που έχει προωθήσει εν μέσω πανδημίας η κυβέρνηση.
Όπως εξηγούν Έλληνες διαχειριστές στο Λονδίνο, οι ξένοι θεσμικοί βλέπουν τους βασικούς δείκτες και τις προοπτικές της χώρας. Αυτή τη στιγμή, το ελληνικό 10ετές κινείται στα όρια των ιστορικών του χαμηλών, στην περιοχή του 0,6%, γεγονός που οδηγεί την κυβέρνηση στο να τρίβει τα χέρια της για τις βελτιωμένες συνθήκες δανεισμού της χώρας την επόμενη χρονιά.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η Ελλάδα θα βγει στις αγορές την επόμενη χρονιά, διεκδικώντας τουλάχιστον 11-12 δισ. ευρώ, κάτι που αναφέρεται εμμέσως στον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε από την Βουλή, που κάνει λόγο για επίπεδα δανεισμού στα ίδια επίπεδα με το 2020.
Με τον φθηνό από τις αγορές δανεισμό, η κυβέρνηση καταφέρνει να ισορροπήσει τυχόν απώλειες από δαπάνες που θα χρειαστεί να κάνει στο πλαίσιο της πανδημίας, βάζοντας χέρι στο μαξιλάρι ρευστότητας, στα περίπου 33 δισ. ευρώ σήμερα.
Θεωρείται κάτι περισσότερο από βέβαιο ότι η κυβέρνηση, αν το κλίμα εξακολουθεί να είναι θετικό για τη χώρα και κυρίως δεν υπάρχουν απρόοπτα από την πανδημία, θα τολμήσει την πρώτη έξοδο της χρονιάς στις αγορές μέσα στον Ιανουάριο, ακόμα και με την έκδοση 10ετούς.
Η ένταξη της Ελλάδας στο QE και η προοπτική αγοράς ελληνικών ομολόγων μέχρι τον Μάρτιο του 2022 περισσότερων από 30 δισ. ευρώ συνολικά, δημιουργεί την απαραίτητη ασπίδα και συνάμα θωράκιση της οικονομίας, σχολιάζουν παράγοντες της αγοράς.
Κάτι που κάνει το play στο Χρηματιστήριο περισσότερο ασφαλές. Η κυβέρνηση έχει δείξει, από την πλευρά της, ότι δεν φείδεται μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών. Η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, του ΔΕΔΔΗΕ και της ΛΑΡΚΟ το επόμενο διάστημα, δημιουργούν κλίμα επενδύσεων για τη χώρα σε έναν τομέα, την ενέργεια, που η κυβέρνηση τον έχει κάνει σημαία.
Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι η πολυπόθητη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας και η μετάταξή της σε επενδυτική βαθμίδα θα μπορούσε να έρθει από το δεύτερο εξάμηνο του 2021. Εξέλιξη, που οι ξένοι έχουν στην άκρη του μυαλού τους και επιβεβαιώνεται τόσο από τις συζητήσεις των τραπεζιτών με τους ξένους διαχειριστές, όσο και από την κίνηση των τραπεζικών μετοχών, που από τα χαμηλά του περασμένου Οκτωβρίου έχουν καταγράψει αποδόσεις που ξεπερνούν το 120%.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, είναι πολύ σημαντικό οίκοι, όπως η CITIGROUP, τα «λευκά κολάρα» της οποίας, πριν από 10 χρόνια είχαν εφεύρει τον όρο… Grexit. Πλέον, η Citigroup εκτιμά, προκειμένου να στρέψει τους πελάτες της προς τη χώρα μας, ότι η Ελλάδα είναι το μόνο ευρωπαϊκό κράτος στη ζώνη του ευρώ που θα ωφεληθεί περισσότερο από τα κεφάλαια Recovery Fund και πως οι αποτιμήσεις των μετοχών είναι πολύ ελκυστικές.
Ακόμα και οι Έλληνες επαγγελματίες της αγοράς ποντάρουν στο ενδεχόμενο αναβάθμισης της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας το 2021. «Η επόμενη χρονιά», έγραφε ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης, «θα έχει ως σημείο αναφοράς την εφαρμογή των πολιτικών ανάκαμψης μέσω των πακέτων στήριξης των οικονομιών σε Ευρώπη και Αμερική.
Κανονικότητα
Τα προγράμματα δημοσιονομικής υποστήριξης αναμένεται να αυξήσουν την ρευστότητα της οικονομίας και απασχόληση στην αγορά εργασίας κατά τα προσεχή έτη, επαναφέροντας σταδιακά τις οικονομίες σε επίπεδα κανονικότητας.
Υπάρχουν κερδισμένοι κλάδοι που μέσα από αυτά τα προγράμματα θα δουν εισροές και ανάπτυξη των εργασιών τους όπως οι κατασκευές, οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι εταιρίες ψηφιακών εφαρμογών αλλά και παρελκόμενοι τομείς της οικονομίας οι οποίοι μεσολαβούν (τράπεζες) ή εφάπτονται (δομικά υλικά) στις εν λόγω αναπτύξεις.
Για την Ελλάδα, καταγράφεται μια μοναδική ευκαιρία να υλοποιηθούν έργα και οικονομικές δράσεις προστιθέμενης αξίας οι οποίες σε συνδυασμό με την ανάκαμψη της τουριστικής ζήτησης θα δώσουν ισχυρή ώθηση στην αύξηση του ΑΕΠ. Πολλά θα κριθούν και από την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, ωστόσο το πλάνο (Έκθεση Πισσαρίδη) που έχει σχεδιαστεί έχει πλέον τις βασικές του παραμέτρους προσδιορισμένες.
Το Χρηματιστήριο μετά από αρκετό καιρό δείχνει να αφυπνίζεται. Εκτός από την αύξηση του ενδιαφέροντος σε κωδικούς και ρευστότητα υπάρχουν πλέον κινήσεις που υποδηλώνουν ενδιαφέρον από στρατηγικούς επενδυτές υψηλού ειδικού βάρους.
Η πώληση του ΔΕΔΔΗΕ, οι συναλλαγές του CVC, η εντονότερη παρουσία ολλανδικών κεφαλαίων στον κατασκευαστικό κλάδο, η πώληση της ΔΕΠΑ, οι επικείμενες αυξήσεις κεφαλαίου των Aegean και Ελλάκτωρ είναι μέρος από τα άμεσα «προσεχώς» του 2021.
Σημαντικά ιδιωτικά (Ελληνικό, Καστέλι, FSRU) και Δημόσια (Μετρό 4, Οδικός άξονας 65) έργα βρίσκονται κοντά στην έναρξη τους και θα αλλάξουν το τοπίο των υποδομών και της κατασκευαστικής δραστηριότητας. Μέσα σε αυτή τη χρονιά οι Ελληνικές τράπεζες έχουν προγραμματισμένες συναλλαγές τιτλοποιήσεων μη εξυπηρετούμενων εκθέσεων 24 δισ. ευρώ ενώ το ερχόμενο καλοκαίρι θα λάβουν χώρα τα τεστ αντοχής.
Το αν θα χρειαστούν αυξήσεις κεφαλαίου δεν θα είναι μόνο συνάρτηση του κλίματος και τις ευχέρειας πρόσβασης στις αγορές κεφαλαίου αλλά και της θέλησης των διοικήσεων για ταχύτερη επιστροφή σε αμιγώς οργανική κανονικότητα».
Αναβάθμιση
«Τέλος», σημειώνει ο αναλυτής, «οι αναβαθμίσεις του αξιόχρεου της χώρας θα έρθουν πολύ πιο γρήγορα καθώς η πανδημία μπορεί να έφερε σημαντική συρρίκνωση του ΑΕΠ άφησε ωστόσο ανέπαφο το απόθεμα ρευστότητας ασφαλείας ενώ το επιτόκιο του δεκαετούς συνεχίζει να καταγράφει ιστορικά χαμηλές τιμές. Όλα τα παραπάνω βάζουν πολλές εισηγμένες εταιρίες στο στόχαστρο επιλογής για την επόμενη χρονιά. Ξεχωρίζουν οι ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Τιτάν, Quest, ΓΕΚΤΕΡΝΑ οι οποίες έχουν λόγους να περιμένουν μια καλύτερη χρονιά από την φετινή έχοντας παράλληλα δείξει τις αντοχές τους σε μια εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία. Η Εθνική Τράπεζα τέλος από τον τραπεζικό κλάδο απέχει πολύ λίγο από το ένα επιστρέψει σε κανονικά επίπεδα επισφαλειών».
Διαβάστε ακόμη:
Η Sunlight βάζει την Ελλάδα στον «ενεργειακό χάρτη» της Ευρώπης
Στο Ταμείο Εγγυήσεων Αγροτικής Ανάπτυξης Eurobank και Παγκρήτια Τράπεζα
Με εγγύηση σταθερότητας από τη Fitch, η έξοδος της ΔΕΗ στις αγορές έρχεται πιο κοντά
Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΟΗΕ: Οι ερευνητές ζητούν εξουσιοδότηση για να ξεκινήσουν το έργο τους επί του πεδίου στη Συρία
- Συρία-Τουρκία: Όλα τα όπλα της χώρας θα τεθούν υπό κρατικό έλεγχο, δήλωσε ο νέος ηγέτης της Συρίας
- Σερβία: Μεγάλη διαδήλωση των φοιτητών στο Βελιγράδι κατά της διαφθοράς στον κρατικό μηχανισμό
- ΗΠΑ: Ποιον επέλεξε ο Τραμπ για επικεφαλή του Οικονομικού Συμβουλίου του