Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Wood & Company: Tι προβλέπει για την ελληνική οικονομία – Ο κρίσιμος ρόλος του τουρισμού

Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

Κωστής Χατζηδάκης, Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών

H Wood & Company στην επισκόπηση της για τις προσδοκίες της για το επόμενο έτος παραμένει θετική για την Ελλάδα με εκτιμήσεις σε αρκετά υψηλότερα επίπεδα από το consensus των αναλυτών για τη χώρα.

Η επενδυτική τράπεζα εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει βγει από την οικονομική περίοδο προσαρμογής που προκλήθηκε από τη δημοσιονομική κρίση του 2010 και αναφορικά με το δυναμικό της αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ, εκτιμά ότι αυτό το ποσοστό μπορεί να είναι κοντά 3% περίπου, υποστηριζόμενο από τη βελτίωση των ισολογισμών του ιδιωτικού τομέα και την ευνοϊκή χρηματοοικονομική θέση του δημόσιου τομέα, η οποία περιορίζει το κόστος δανεισμού σε μέτρια επίπεδα.

Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ διαμορφώθηκε σε 20.920 ευρώ το 2023, σύμφωνα με τη Eurostat, αυξημένο κατά 7% σε σχέση με το 2022, άρα εξακολουθεί να είναι 2% χαμηλότερα από το 2009. Το ποσοστό φτώχειας διαμορφώθηκε στο 26,1% το 2023, μειούμενο αργά από 32,4% το 2015. Το μερίδιο των εξαγωγών βρισκόταν στο 38,1% το πρώτο φετινό τρίμηνο σε πραγματικούς όρους και κινείται πλάγια τα τελευταία χρόνια, αλλά έχει βελτιωθεί αισθητά από το 24% του ΑΕΠ το 2010.

Το 2024, η οικονομία επωφελείται από τα κονδύλια της ΕΕ, τις έντονες εισροές άμεσων ξένων επενδύσεων και την ομαλοποίηση της πιστωτικής δραστηριότητας για τις επιχειρήσεις. Το έτος αυτό παραμένει από ορισμένες απόψεις ένα μεταβατικό έτος.

Πρώτον, τα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταθέσεις των επιχειρήσεων αυξάνονται, αλλά με χαμηλό μονοψήφιο ρυθμό. Ο δανεισμός προς τις μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις είναι ζωηρός, αλλά ο δανεισμός προς τα νοικοκυριά εξακολουθεί να συρρικνώνεται, αν και λιγότερο έντονα από ότι τα προηγούμενα έτη. Οι έρευνες για τα νοικοκυριά αναφέρουν υψηλό αντιληπτό και επίμονο πληθωρισμό, ο οποίος συνεπάγεται περιορισμένη αγοραστική δύναμη, δεδομένου ότι η πλειονότητα των μισθολογικών συμβάσεων συνάπτεται χωρίς αύξηση των μισθών, αφήνοντας τα νοικοκυριά με κέρδη εισοδήματος που προέρχονται από υπερωρίες, μπόνους ή αλλαγές θέσεων εργασίας.

Τα τελευταία οικονομικά στοιχεία υποδηλώνουν ότι η αγορά εργασίας είναι κάπως υποτονική το τελευταίο διάστημα. Η διάθεση για προσλήψεις αμβλύνθηκε τον Ιούνιο, αν και το κλίμα στον επιχειρηματικό τομέα βελτιώθηκε.

Το ποσοστό ανεργίας αγωνίζεται να μειωθεί περαιτέρω σε σταθερή βάση, γεγονός που σημαίνει ότι η αγορά εργασίας είναι ευνοϊκή, αλλά όχι ακόμη πραγματικά ισχυρή, κατά την άποψή μας.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, οι μέσες τιμές των διαμερισμάτων αυξήθηκαν κατά 10,4% σε ετήσια βάση το πρώτο φετινό τρίμηνο από 13,8% κατά μέσο όρο πέρυσι και 11,9% σε ετήσια βάση το 2022.

Η σεζόν του τουρισμού φαίνεται να είναι ισχυρή με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος να δείχνουν ότι από τις αρχές του χρόνου, οι ταξιδιωτικές εισπράξεις αυξήθηκαν κατά 22% μέχρι τον Απρίλιο σε σχέση με τον Ιανουάριο-Απρίλιο του 2023 και ανεπίσημα στοιχεία δείχνουν ότι επιταχύνεται περαιτέρω, καθώς έχει αρχίσει το καλοκαίρι.

Παράλληλα, οι αναφορές για πυρκαγιές έχουν επιστρέψει φέτος. Πέρυσι, εκτεταμένες πυρκαγιές και μια σημαντική πλημμύρα τον Σεπτέμβριο επηρέασαν αρνητικά την οικονομική δραστηριότητα, και υπάρχει κάποιος κίνδυνος να συμβεί και φέτος. Συνολικά, οι δείκτες της έρευνας έχουν σηματοδοτήσει ότι η οικονομία παρέμεινε στάσιμη στην αρχή του έτους, αλλά έκτοτε επιταχύνεται.

Η πρόβλεψη της Wood & Company για αύξηση 2,8% για το τρέχον έτος έχει 0,5 ποσοστιαίες μονάδες καθοδικού κινδύνου, ωστόσο, δεδομένου του πόσο σημαντικός είναι ο τουρισμός για την Ελλάδα, επιλέγει να περιμένει για να παρακολουθήσει τα εισερχόμενα στοιχεία για τις ταξιδιωτικές εισπράξεις, πριν προσαρμόσει τις προβλέψεις της.

Οι ευρωπαϊκές βουλευτικές εκλογές προκάλεσαν ορισμένες ανησυχίες σε τοπικό επίπεδο

Δεδομένου ότι οι επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος, της Νέας Δημοκρατίας, ήταν κατώτερες των προσδοκιών, κερδίζοντας μόνο 28,3%, σε σύγκριση με τις δημοσκοπήσεις που έκαναν λόγο για υποστήριξη 32-34%, οι εκλογές προκάλεσαν μικρές ανησυχίες.

Επίσης, τρία ακροδεξιά κόμματα έλαβαν σημαντική υποστήριξη.

«Τα αποτελέσματα αυτά, κατά την άποψή μας, δεν υποδηλώνουν κάποια επικείμενη αλλαγή στο πολιτικό τοπίο. Τα φτωχά αποτελέσματα για τη Νέα Δημοκρατία είναι εν μέρει η γνήσια άποψη του εκλογικού σώματος, κατά την άποψή μας, καθώς οι μισθολογικές συμβάσεις συνεχίζουν να δείχνουν στασιμότητα των μισθών για την πλειονότητα των ολοκληρωμένων διαπραγματεύσεων, και οφείλεται εν μέρει στις θερμοκρασίες του Σαββατοκύριακου των εκλογών που ήταν υψηλές, με αποτέλεσμα η συμμετοχή των ψηφοφόρων να υποφέρει.

Επιπλέον, οι επιδόσεις της ακροδεξιάς θα πρέπει να μην αποτελεί πλήρη έκπληξη, δεδομένου ότι το κόμμα της Χρυσής Αυγής (ΧΑ) στην Ελλάδα καταλάμβανε αυτό το τμήμα των εκλογικού σώματος για πολλά χρόνια και καθώς η ΧΑ διαλύθηκε, ήταν αναπόφευκτο ότι κάποια άλλη εκπροσώπηση θα αναδυόταν. Πρόσφατες δημοσκοπήσεις αποκαλύπτουν ότι το ποσοστό αποδοχής της ΝΔ έχει αυξηθεί έκτοτε στο 30,4% στην τελευταία διαθέσιμη δημοσκόπηση, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στο 12,9%, το ΚΚΕ στο 9,9% και τα εξτρεμιστικά κόμματα είναι σταθερά», καταλήγει η Wood & Company.

Διαβάστε επίσης:

Autonomous: Τι είπε η Τράπεζα της Ελλάδος για αναβαλλόμενο φόρο, μερίσματα, εξαγορές και συγχωνεύσεις για τις ελληνικές τράπεζες

Goldman Sachs για Coca Cola HBC: Αναμένουμε ισχυρή δυναμική στα κέρδη EBIT

Eurobank Equities για ΕΧΑΕ: Άθικτη η επενδυτική θέση, παρά την αδράνεια του οίκου MSCI