ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Wood & Company για Aegean Airlines: Αναβάθμιση σε αγορά για τη μετοχή – Οι λόγοι πίσω από την αλλαγή στάσης
H Wood & Company αναβαθμίζει τη μετοχή της ΔΕΗ σε σύσταση αγοράς από σύσταση διακράτησης και την ίδια χρονική στιγμή αυξάνει την τιμή-στόχο στα 10,20 ευρώ από 9,20 ευρώ πριν.
Οι εκτιμήσεις της Wood δεν περιλαμβάνουν την πρόσφατη εξαγορά της Enel Ρουμανίας, εν αναμονή της επικαιροποίησης της στρατηγικής αργότερα φέτος αλλά και των λεπτομερειών για την εκτίμηση των βραχυπρόθεσμων κερδών ή για το μεσοπρόθεσμο επενδυτικό σχέδιο.
«Αντιμέτωπη η ΔΕΗ με την ευμετάβλητη αγορά του περασμένου έτους, απέδειξε ότι μπορεί να μετακυλίσει το υψηλότερο κόστος ενέργειας, ενώ παράλληλα να κινείται στις πιθανές πολιτικές παγίδες που δημιούργησε η ενεργειακή κρίση. Ως εκ τούτου, είμαστε πιο σίγουροι ότι η ΔΕΗ μπορεί να επιτύχει τις μεσοπρόθεσμες προβλέψεις της για τα EBITDA, παρά τη μείωση της ζήτησης, η οποία εξακολουθεί να είναι ορατή το α’ φετινό τρίμηνο και προκαλείται από τις υψηλότερες τιμές», επισημαίνει η Wood.
«H επενδυτική θέση εξακολουθεί να βασίζεται στην ανάπτυξη 5 GW περίπου νέων ΑΠΕ, όπου παραμένουμε ρεαλιστές σχετικά με το πόσο γρήγορα μπορεί να κινηθεί, δεδομένης της ρυθμιστικής διαδικασίας, της έγκρισης και της χρηματοδότησης από την ΕΕ. Αναμένουμε ότι το πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί το 2027, ένα έτος αργότερα από την καθοδήγηση της ΔΕΗ», συνεχίζει ο οίκος.
Οι βασικές αλλαγές αντανακλούν: 1) ανοδικές προσαρμογές στα τιμολόγια διανομής (που συνεπάγονται έσοδα το 2023 στα τιμολόγια της ΔΕΗ ύψους 472 εκατ. ευρώ περίπου), την ανάκτηση των ελλείψεων των προηγούμενων ετών λόγω της χαμηλότερης κατανάλωσης, 2) επικαιροποιημένες προσδοκίες για τη λιγνιτική παραγωγή, 3) υψηλότερο αναμενόμενο κόστος τόκων, και 4) τις πιο πρόσφατες μακροοικονομικές παραδοχές για την ενέργεια.
Για τη Wood δεν είναι σαφές, στο τρέχον περιβάλλον, πόσο καιρό και υπό ποιες συνθήκες, η ΔΕΗ θα λειτουργήσει τη λιγνιτική μονάδα Πτολεμαΐδα V (π.χ. πληρωμές δυναμικότητας). Στις τρέχουσες τιμές, εκτιμά ότι η μονάδα παράγει θετικές ταμειακές ροές μέχρι το 2026 και πλήρη σταδιακή κατάργηση τώρα από το 2027. Η εξαγορά των ρουμανικών περιουσιακών στοιχείων της Enel από τη ΔΕΗ υπόσχεται να επιταχύνει τη στροφή προς συγκριτικά προβλέψιμες διανομές και κέρδη από ΑΠΕ. Το πόσο γρήγορα, και με ποιες επενδύσεις, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί στην επικαιροποίηση της στρατηγικής. Το δίκτυο θα πρέπει να είναι καλά επενδυμένο, καθώς ιδιωτικοποιήθηκε πριν από 15 χρόνια. Οι επιπτώσεις των δύσκολων ρυθμιστικών παρεμβάσεων από την κρίση ενέργειας πρέπει να αποσαφηνιστούν, όπως και οι λεπτομέρειες σχετικά με τις συνέργειες που προτείνει η ΔΕΗ.
Προβλέπει για το 2023 προσαρμοσμένα EBITDA ύψους 1,1 δισ. ευρώ (+16% σε ετήσια βάση) και καθαρά κέρδη ύψους 172 εκατ. ευρώ, τα οποία θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να καταβάλει ένα μικρό μέρισμα ύψους 0,15 ευρώ ανά μετοχή. Καθώς τα μακροοικονομικά μεγέθη της ελληνικής ενέργειας ομαλοποιούνται, τα EBITDA αυξάνονται σε 1,43 δισ. ευρώ το 2025, αλλά τα καθαρά κέρδη θα παγιωθούν στα 300 εκατ. ευρώ περίπου το 2024-25, καθώς η επιβάρυνση από τόκους αυξάνεται για τη χρηματοδότηση των νέων επενδύσεων ΑΠΕ.
Με βάση τις εκτιμήσεις της Wood, η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με 4,9 φορές για το 2023 σε όρους EV/EBITDA και 17,4 φορές σε όρους P/E και 5,0 φορές και 11 φορές, αντίστοιχα, στις εκτιμήσεις για το 2024. Με βάση τις προβλέψεις της, η ΔΕΗ διαπραγματεύεται με έκπτωση περίπου 20% έναντι των ανταγωνιστών της για το 2023-24.
Διαβάστε επίσης:
HSBC: Τι συζήτησε για τις ελληνικές τράπεζες με Αμερικανούς επενδυτές
Τράπεζα Πειραιώς: Υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Σπίτι μου 2: Έσπασε κάθε ρεκόρ με σχεδόν 50.000 αιτήσεις σε 3 ημέρες – Οι προσφορές των τραπεζών και τα επιτόκια
- Η εκλογή Τασούλα και Κακλαμάνη ανοίγει θέσεις στα γαλάζια ψηφοδέλτια – Ποιοι είναι οι νέοι υποψήφιοι
- Metlen: Ξεκινά νέος κύκλος ανάπτυξης- Δύο νέες επενδύσεις στη μεταλλουργία φέτος- Σε ένα μήνα η επόμενη
- Γιώργος Οικονόμου: Επενδύσεις 1,4 δισ. δολάρια σε πλοία κοντέινερ και ιδρύει νέα εταιρεία