Νέες απώλειες κατέγραψε την Πέμπτη η Wall Street παρά τα θετικά στοιχεία από την αγορά εργασίας, με τους επενδυτές να είναι επιφυλακτικοί καθώς περιμένουν τις εξελίξεις από το μέτωπο της πανδημίας αλλά και αυτό της νομισματικής πολιτικής που θα ακολουθήσει η Fed το επόμενο διάστημα.

Νωρίτερα σήμερα, το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε ότι οι νέες αιτήσεις για παροχή επιδόματος ανεργίας σημείωσαν χαμηλό σχεδόν 18 μηνών την εβδομάδα που πέρασε, καθώς διαμορφώθηκαν στις 310.000, μειωμένες κατά 35.000 σε σχέση με την προηγούμενη μέτρηση. Πρόκειται για τον χαμηλότερο αριθμό νέων αιτήσεων από τα μέσα Μαρτίου του 2020, όταν και επιβλήθηκαν lockdown και αναστολή λειτουργίας των μη απαραίτητων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων προκειμένου να επιβραδυνθεί το πρώτο κύμα της πανδημίας του κορονοϊού.

Η αγωνία των επενδυτών για την πορεία της οικνονομίας παραμένει καθώς χθες, η τελευταία έκθεση Beige Book της Federal Reserve, έδειξε ότι η αμερικανική οικονομία αναπτύχθηκε με πιο ήπιο ρυθμό το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου γεγονός που ενισχύει τους φόβους της αγοράς για επιβράδυνση του ρυθμού ανάκαμψης των ΗΠΑ. Η Fed επισημαίνει ότι οι ανησυχίες που σχετίζονται με την πιο μεταδοτική μετάλλαξη Δέλτα του κορονοϊού οδήγησαν σε «οπισθοχώρηση» στους κλάδους της εστίασης και των ταξιδιών, επιβαρύνοντας και την ευρύτερη οικονομία.

Το βλέμμα της αγοράς είναι στραμμένο και στην Ευρώπη, όπου η ΕΚΤ μειώνει τον ρυθμό αγοράς ομολόγων στο PEPP (Πρόγραμμα Αγορών Έκτακτης Ανάγκης για την Πανδημία), ωστόσο θα διατηρήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων ύψους 20 δισ. ευρώ στο πρόγραμμα APP. Η ΕΚΤ αναφέρει ότι οι ευνοϊκές συνθήκες στο χρηματοπιστωτικό περιβάλλον μπορούν να διατηρηθούν και έναν βραδύτερο ρυθμό του ΡΕΡΡ. Ως εκ τούτου το διοικητικό της συμβούλιο κρίνει ότι στο τρέχον τρίμηνο μπορεί να μειώσει τον ρυθμό αγορών, κάτι που όπως επισημαίνει δεν ήταν εφικτό το α΄ και το β΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους, χωρίς να εγκυμονεί ο κίνδυνος να διαταραχθούν οι τρέχουσες χρηματοπιστωτικές συνθήκες. Το PEPP θα παραμείνει στα 1,85 τρισ. ευρώ.

Η μετοχή της Moderna ενισχύθηκε κατά 7,81%, μετά την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας ότι ετοιμάζει μία μονή συνδυαστική δόση ενίσχυσης του εμβολίου κατά του κορονοϊού και εμβολίου κατά της γρίπης. Η μετοχή της εταιρείας αθλητικών ειδών Lululemon Athletica ενισχύθηκε κατά 10,47% και της εταιρείας επίπλων RH 7,67%, μετά τα καλύτερα του αναμενομένου αποτελεσμάτων τριμήνου τους.

Στο ταμπλό, ο βιομηχανικός Dow Jones υποχώρησε κατά 151,69 μονάδες ή 0,43%, στις 34.879,38, ο S&P 500 σημείωσε απώλειες 19,87 μονάδων ή 0,44%, και ο τεχνολογικός Nasdaq κατέγραψε επίσης πτώση 38,4 μονάδων ή 0,25%, στις 15.248,30.

Μεταξύ των 30 μετοχών του Dow Jones, 7 κινήθηκαν με θετικό πρόσημο και 23 με αρνητικό. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημείωσαν οι Nike (+1.64%), Boeing (+1.21%), JP Morgan Chase (+0.44%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες κατεγραψαν οι Amgen (-2.40%), Johnson & Johnson (-2.23%) και Merck (-2.04%).