Προσπάθεια να επανέλθει σε θετικό έδαφος μετά τις βαριές απώλειες της Τετάρτης επιχειρεί η αγορά μετοχών στη Νέα Υόρκη, με την εικόνα στη Wall Street, πάντως, να είναι μικτή στο άνοιγμα της Πέμπτης.
Οι βασικοί δείκτες δέχθηκαν την Τετάρτη ένα ισχυρό «χαστούκι» έπειτα από την ανακοίνωση του πρώτου επίσημα καταγεγραμμένου κρούσματος της παραλλαγής Όμικρον στις ΗΠΑ, οδηγώντας τους μέσα σε λίγα λεπτά στο «κόκκινο», με τον Dow Jones να κλείνει με απώλειες άνω των 450 μονάδων.
Ο Λευκός Οίκος κάλεσε τις επιχειρήσεις να επεκτείνουν την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού των εργαζομένων, ενώ προχώρησε σε αυστηροποίηση των ελέγχων για όσους εισέρχονται στις ΗΠΑ. Πάντως, οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών κινούνται αυτή την ώρα ισχυρά ανοδικά, με της Delta Airlines να κινείται στο +5,13%, την American Airlines στο +2,27% και την United Airlines στο +2.2%, ενώ και η μετοχή της Boeing κινείται ανοδικά στο +2,76%, χάρη και στην απόφαση της Κίνας να επιτρέψει ξανά τις πτήσεις για τα αεροσκάφη 737 Max.
Οι επενδυτές αναμένουν περισσότερα στοιχεία για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, κυρίως τη μεταδοτικότητά της, αλλά και το κατά πόσον μπορεί να ξεπερνά την προστασία που παρέχουν τα εμβόλια. Η πιθανότητα, επίσης, η ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, Federal Reserve, να απομειώσει το πρόγραμμα αγοράς περιουσιακών στοιχείων της ταχύτερα του αναμενομένου βρίσκεται επίσης στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος.
Την ίδια ώρα, πάντως, η αγορά άκουσε την Τζάνετ Γέλεν να δηλώνει πως είναι έτοιμη να αποσύρει τον χαρακτηρισμό «παροδικός» για την περιγραφή της τρέχουσας κατάσταση υψηλό πληθωρισμού στις ΗΠΑ. Η δήλωση της υπουργού Οικονομικών ακολουθεί ανάλογες τοποθετήσεις του επικεφαλής της FED στο Κογκρέσο τις προηγούμενες ημέρες.
Από εκεί και πέρα, η αγορά είδε τις αρχικές αιτήσεις επιδομάτων εργασίας να αυξάνονται στις 222.000 την εβδομάδα που τελείωσε στις 27 Νοεμβρίου, κάτι που ωστόσο θεωρείται λογικό μετά την λήξη της εορταστικής περιόδου των Ευχαριστιών. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις για επιδόματα μειώθηκαν κατά 107.000 σε 1,96 εκατομμύρια.
Σε αυτό το κλίμα, λίγη ώρα μετά την πρώτη ώρα από το άνοιγμα της αγοράς, ο Dow Jones κινείται στις 34.362,41 μονάδες, με άνοδο 1%, ο S&P 500 στις 4.537,78 μονάδες με άνοδο 0,55% ενώ αντίθετα ο Nasdaq στις 15.208,35 μονάδες με πτώση -0,30%.
Πιέσεις δέχεται για μια ακόμα ημέρα η αγορά του πετρελαίου, με το συμβόλαιο Ιανουαρίου του WTI να υποχωρεί στα 65,28 δολάρια το βαρέλι με πτώση -0,44% στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης ενώ το Brent Φεβρουαρίου να κινείται στο -0,41% και τα 68,59 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures του Λονδίνου.
Τα βλέμματα είναι στραμμένα στη συνεδρίαση του OPEC+ , με τις πετρελαιο-παραγωγές χώρες που συμμετέχουν να εμφανίζονται έτοιμες να συμφωνήσουν σε ένα σχέδιο για συνέχιση της ενίσχυσης της παραγωγής τον Ιανουάριο. Η Ρωσία είχε προτείνει ένα σχέδιο για την αύξηση της παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια την ημέρα, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της αγοράς.