Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Κέρδη για τα futures με ώθηση από την απόφαση Τραμπ για το πακέτο στήριξης

Wall Street

Αισιοδοξία στις αγορές και άνοδο στα χρηματιστήρια έδωσε η απρόσμενη απόφαση του πρόεδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ να εγκρίνει το πακέτο οικνομικής στήριξης στης αμερικανικής οικονομίας ύψους 900 εκατ. δολαρίων.

Ο πρόεδρος Τραμπ αιφνιδίασε πολλούς βουλευτές την περασμένη εβδομάδα όταν απέρριψε τη λήψη μέτρων ύψους 2,3 τρισ. δολαρίων, τα οποία, πέραν εκείνων που στόχευαν στην τόνωση της αμερικανικής οικονομίας, περιλάμβαναν και κεφάλαια για να μείνει η κυβέρνηση ανοιχτή μέχρι το τέλος του επόμενου Σεπτεμβρίου και να αποφευχθεί ένα κλείσιμο που αναμενόταν να ξεκινήσει από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας.

Το σχέδιο νόμου το διαπραγματεύθηκε ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών, Στίβεν Μνούτσιν, αλλά ο Τραμπ αρνήθηκε αρχικά να το υπογράψει προκειμένου να γίνει νόμος του κράτους. Ωστόσο, οι αντιστάσεις του «έπεσαν» και τελικά αργά χθες το βράδυ ο Τραμπ έβαλε την υπογραφή του στο σχέδιο οικονομικής ενίσχυσης. Οι πιέσεις της αγοράς αλλά και των οικονομολόγων, οι οποίοι τόνιζαν επί μήνες ότι η υπογραφή ενός σχεδίου από το κράτος ήταν προαπαιτούμενο για την επιβίωση της οικονομίας τελικά έπιασαν τόπο και έκαναν το απερχόμενο πρόεδρο να δώσει το πρασινο φως. Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υπέγραψε εντέλει το βράδυ της Κυριακής το σχέδιο νόμου που προβλέπει δαπάνες 900 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να στηριχθεί η αμερικανική οικονομία, που δέχεται βαρύ πλήγμα από τον αντίκτυπο της πανδημίας του νέου κορονοϊού. Ο απερχόμενος ένοικος του Λευκού Οίκου υπέγραψε επίσης το σχέδιο νόμου για τη χρηματοδότηση του ομοσπονδιακού κράτους, που αποτρέπει την αναστολή λειτουργίας τομέων του ομοσπονδιακού κράτους, του επιλεγόμενου shutdown.

Το πακέτο περιλαμβάνει επίσης 1,4 τρισεκατομμύρια δολάρια για τη χρηματοδότηση κρατικών υπηρεσιών έως τον Σεπτέμβριο.

Τα ενθαρρυντικά νέα από τις ΗΠΑ σε συνδυασμό με την διανομή σε όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ των πρώτων δόσεων του εμβολίου κατά της Covid, οδηγεί σε θετικό έδαφος τις διαπραγματεύσεις στα μεγάλα χρηματιστήρια της Ευρώπης. Ο DAX στην Φρανκφούρτη προσθέτει 1,5%, και ακολουθεί ο γαλλικός δείκτης CAC 40 στο +1,07% και ο ιταλικός FTSE MIB ο οποίος προσθέτει 0,72%.

Οι μετοχές τεχνολογίας, οι οποίες οδηγούν τις χρηματιστηριακές συναλλαγές τους τελευταίους μήνες, βοήθησαν στην άνοδο των αμερικανικών δεικτών στα υψηλότερα επίπεδα φέτος. Τα κέρδη από την Apple, την Amazon και τη Microsoft μόνο αντιπροσώπευαν περισσότερο από το ήμισυ της συνολικής απόδοσης, 16,6% του S&P 500. Ο τομέας της τεχνολογίας μαζί με μερίδια μεγάλων εταιρειών που σχετίζονται με την τεχνολογία όπως Amazon, Google και Facebook – αντιπροσωπεύουν περίπου το 37% του σταθμισμένου κεφαλαίου αγοράς S&P 500, δίνοντάς τους μεγάλη επίδραση στις περιστροφές του δείκτη και στα χαρτοφυλάκια των επενδυτών.

Στο κλίμα αυτό, τα futures του Dow Jones κερδίζουν 150 μονάδες ή 0,5% και αυτά του S&P 500 προσθέτουν 26 μονάδες ή 0,7%. Τα μελλοντικά συμβόλαια του τεχνολογικού Nasdaq κερδίζουν 103 μονάδες ή 0,8%.

Διαβάστε επίσης:

Σε υψηλά ρεκόρ το γερμανικό χρηματιστήριο μετά τον θετικό αιφνιδιασμό Τραμπ – Αναθεωρεί τις προβλέψεις της η Goldman Sachs

Χρηματιστήριο: Τα τρία καλά νέα που επαναφέρουν την αγορά πάνω από 800 μονάδες – Όλα τα βλέμματα σε ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, Aegean

Bitcoin: Κέρδη σχεδόν 280% από τις αρχές του έτους – Έσπασε και το φράγμα των 28.000 δολαρίων