Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Ισχυρές απώλειες 2,5% για τον Dow Jones – «Βαρίδι» τα εταιρικά αποτελέσματα και οι απειλές Τραμπ κατά της Κίνας

Χρηματιστής στη Wall Street κρατά απογοητευμένος το κεφάλι του μπροσά από πίνακες που δείχνουν ισχυρή πτώση των μετοχών

Με ισχυρές απώλειες έκλεισε την Παρασκευή η Wall Street καθώς η ανησυχία για τις επιπτώσεις του κορονοϊού στις επιχειρήσεις επέστρεψε με αφορμή τα νέα εταιρικά αποτελέσματα (ειδικά των μεγάλων τεχνολογικών κολοσσών και των πετρελαϊκών εταιριών) σε συνδυασμό με τους νέους φόβους για μια νέα εμπορική σύγκρουση μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας που προκάλεσαν οι αναφορές του Ντόναλντ Τραμπ.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος απείλησε πως η Κίνα θα πρέπει να πληρώσει για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε την εξέλιξη της πανδημίας. Μάλιστα κατηγόρησε το Πεκίνο για έλλειψη διαφάνειας, υποστηρίζοντας ξανά πως ο ιός προήλθε από εργαστήρια της Ουχάν.

Από εκεί και πέρα, προβληματισμό στους αναλυτές προκάλεσαν τα αποτελέσματα της Amazon η οποία δεν κατάφερε να «πιάσει» τις εκτιμήσεις των αναλυτών ως προς την κερδοφορία της, παρά τα ιδιαίτερα υψηλά έσοδά της. Μάλιστα, ο προβληματισμός μεγάλωσε έπειτα από τη δήλωση του Τζεφ Μπέζος πως οι δαπάνες που σχετίζονται με τον κορονοϊό ενδέχεται να είναι πολύ υψηλές το επόμενο διάστημα. Παράλληλα, η εταιρεία βρέθηκε στο επίκεντρο έρευνας του Κογκρέσου, έπειτα από δημοσίευμα της Washington Post. Κάπως έτσι, η μετοχή της εταιρείας υποχώρησε κατά 7,6%.

Σημαντική πτώση 10,30% κατέγραψε και η μετοχή της Tesla έπειτα από τα νέα αμφιλεγόμενα tweets του Έλον Μασκ,  ο οποίος ανέφερε πως η μετοχή της εταιρείας είναι υπερβολικά υψηλά κατά τη γνώμη του και πως… σκέφτεται να πουλήσει τα περισσότερα από τα υλικά υπάρχοντά του, μεταξύ των οποίων και το σπίτι του.

Απώλειες και για την Apple (-1,6%) η οποία αν και κατάφερε να ξεπεράσει τις εκτιμήσεις των αναλυτών, δεν δημοσιοποίησε guidance για πρώτη φορά εδώ και χρόνια.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία για την μεταποιητική δραστηριότητα στις ΗΠΑ υποχώρησε σε χαμηλό 11 ετών τον Απρίλιο, με τον ISM να ανακοινώνει πως ο δείκτης εθνικής εργοστασιακής δραστηριότητας υποχώρησε στις 41,5 μονάδες, από 49,1 μονάδες τον Μάρτιο. Ωστόσο, η πτώση δεν ήταν όσο μεγάλη φοβόντουσαν οι οικονομολόγοι που ανέμεναν ότι ο δείκτης θα υποχωρούσε στις 36,9 μονάδες τον Απρίλιο. Ο δείκτης νέων παραγγελιών υποχώρησε στις 27,1 μονάδες, στην μεγαλύτερη μηνιαία πτώση από το 1951, ο δείκτης παραγωγής υποχώρησε στις 27,5 μονάδες, στο χαμηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί ποτέ, ενώ ο δείκτης απασχόλησης στις 27,5 μονάδες, και πρόκειται για το χαμηλότερο επίπεδο από το 1949.

Στα θετικά νέα της ημέρας ήταν η έκτακτη χορήγηση άδειας από την Επιτροπή Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) στην χρήση του φαρμάκου Remdesivir της Gilead Sciences για την καταπολέμηση του κορονοϊού. Η μετοχή της εταιρείας πάντως υποχώρησε κατά 4%.

Σε αυτό το κλίμα, ο Dow Jones έκλεισε στις  23.723,69 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,55%. Από τις 30 μετοχές του δείκτη μόνο αυτή της αλυσίδας σούπερ μαρκετ Walmart κατάφερε να κλείσει με άνοδο 1,13%. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημείωσαν η  Dow (-7,52%) και η  Exxon Mobil (-7,17%). Η τελευταία ανακοίνωσε ζημιές 610 εκατ. δολαρίων ή 14 σεντς ανά μετοχή στο πρώτο τρίμηνο.

Ο S&P 500 έκλεισε στις 2.830,71 μονάδες με απώλειες -2,81% ενώ ο  τεχνολογικός Nasdaq έκλεισε στις 8.604,95 μονάδες με πτώση -3,20%.

Στην Ευρώπη τα μεγαλύτερα χρηματιστήρια παρέμειναν κλειστά για την Πρωτομαγιά, με εξαίρεση το Λονδίνο. Ο FTSE 100 έκλεισε στις 5.763,06 μονάδες με πτώση -2,34%.