Ένα δημοσίευμα του Bloomberg ότι οι ΗΠΑ εξετάζουν τρόπους να αυστηροποιήσουν τους εμπορικούς περιορισμούς, αυτή τη φορά προς τις συμμαχικές χώρες, γιατί δίνουν πρόσβαση στην Κίνα σε προηγμένες τεχνολογίες, οδήγησε σε βουτιά τις εταιρείες παραγωγής τσιπ του Nasdaq.

Ο αμερικανικός δείκτης έκλεισε την Τετάρτη με απώλειες που άγγιξαν τ0 2,77%, ενώ σε μικρότερη κλίμακα ο S&P  βούλιαξε κατά 1,39%.

Τα μέτρα που έριξαν τις αγορές

Τα μέτρα των ΗΠΑ απειλούν εταιρείες όπως η ιαπωνική  Tokyo Electron και η ολλανδική ASML Holding, καθώς όπως σημειώνει η κυβέρνηση αυτές οι χώρες δίνουν πρόσβαση στην Κίνα σε προηγμένες τεχνολογίες.

Πιο συγκεκριμένα, οι ΗΠΑ εξετάζουν να επιβάλουν ένα μέτρο που ονομάζεται Κανόνας Ξένων Άμεσων Προϊόντων ή FDPR (Foreign Direct Product Rule), το οποίο ουσιαστικά, προβλέπει ότι εάν ένα προϊόν κατασκευάστηκε με αμερικανική τεχνολογία, η κυβέρνηση των ΗΠΑ έχει το δικαίωμα να εμποδίσει την πώλησή του – ακόμα και σε προϊόντα που κατασκευάζονται σε άλλη χώρα.

Και δεν είναι μόνο η κυβέρνηση Μπάιντεν και η πρόθεσή της να στενέψει τον κλοιό γύρω από την Κίνα.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έχει δει τις τελευταίες ημέρες μία εντυπωσιακή άνοδο στις δημοσκοπήσεις, μετά την απόπειρα δολοφονίας του το περασμένο Σάββατο, δεν είναι λιγότερο επιθετικός απέναντι στην Κίνα.

Με τις αγορές να εκτιμούν ότι ο Τραμπ θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ, οι σχέσεις με την Κίνα αναμένεται να κινηθούν σε ένα λεπτό σκοινί τα επόμενα χρόνια, σε μία περίοδο που οι εταιρείες τεχνολογίας έχουν επιστρέψει δυναμικά στους αμερικανικούς χρηματιστηριακούς δείκτες.

Η αναφορά στην Ταιβάν

Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων δεν άφησε εκτός των δηλώσεών του στο Bloomberg ούτε τη Ταϊβάν, για την οποία είπε ότι ίσως θα έπρεπε να πληρώσει την προστασία που της παρέχουν οι ΗΠΑ από την Κίνα.

«Οι ΗΠΑ δεν διαφέρουν από μία ασφαλιστική εταιρεία και η Ταϊβάν δεν δίνει τίποτα», ανέφερε ο Τραμπ. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ πωλούν στην Ταϊβάν όπλα αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων στο πλαίσιο νομοθετικών υποχρεώσεων για να της παράσχουν τα μέσα για να αμυνθεί. Οι πωλήσεις αυτές αυξήθηκαν αισθητά επί προεδρίας Τραμπ.

Δεν είναι μόνο τα γεωπολιτικά ζητήματα που άνοιξε ο Τραμπ λίγους μήνες πριν τις εκλογές, αλλά και τα τεχνολογικά ζητήματα, καθώς η Ταϊβάν παράγει πάνω από το 90% των πιο προηγμένων τσιπ στον κόσμο, κυρίως μέσω της TaiwanSemiconductor Manufacturing Co Ltd (TSMC), του μεγαλύτερου παραγωγού στον κόσμο και βασικού προμηθευτή της Apple και της Nvidia.

Η TSMC δαπανά δισεκατομμύρια για την κατασκευή νέων εργοστασίων στο εξωτερικό, συμπεριλαμβανομένων 65 δισ. δολαρίων για τρία εργοστάσια στην πολιτεία της Αριζόνα των ΗΠΑ, αν και λέει ότι το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής θα παραμείνει στην Ταϊβάν. Οι μετοχές της TSMC σημείωσαν πτώση 2,4% στο κλείσιμο της Τετάρτης. Η ευρύτερη αγορά έκλεισε με πτώση 1%.

Η χειρότερη πτώση από το 2020

Από τις ΗΠΑ έως την Ευρώπη και την Ασία, οι εταιρείες κατασκευής τσιπ δέχθηκαν ισχυρές πιέσεις. Οι αμερικανικές όπως οι  Nvidia, Advanced Micro Devices και Broadcom οδήγησαν τον  δείκτη ημιαγωγών σε βουτιά σχεδόν 7% – τη μεγαλύτερη από το 2020.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η ASML Holding σημείωσε πτώση άνω του 10%, ακόμη και μετά την ανακοίνωση αύξησης του αριθμού παραγγελιών. Η βουτιά της Tokyo Electron οδήγησε τον μέσο όρο των μετοχών Nikkei 225 χαμηλότερα.

Διαβάστε επίσης:

Πού ταξίδεψαν κορυφαίοι Τούρκοι αξιωματούχοι για να εξασφαλίσουν προμήθειες ουρανίου

Πώς οι γαλλικές δυναστείες της πολυτέλειας έχασαν 24 δισ. δολάρια

HSBC: Νέος CEO ο Georges Elhedery – Αναλαμβάνει τον Σεπτέμβριο