Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
ΑΓΟΡΕΣ

Wall Street: Απώλειες για τις τράπεζες, κέρδη για τις τεχνολογικές μετοχές – Πώς έκλεισαν το τρίμηνο οι βασικοί δείκτες

χρηματιστές στη wall street

Με μικτά πρόσημα έκλεισε την Τετάρτη η Wall Street, με τον Dow Jones να κλείνει στα χαμηλά ημέρας χάνοντας στα τελευταία λεπτά την δυνατότητα επιστροφής σε θετικό έδαφος.

Οι επενδυτές αναμένουν την παρουσίαση του σχεδίου του Τζο Μπάιντεν για τα έργα υποδομών. Ένα πακέτο χρηματοδότησης ύψους άνω των 2 τρισ. δολαρίων, το οποίο ο αμερικανός πρόεδρος θα παρουσιάσει στο Πίτσμπουργκ. Το σχέδιο, που μπορεί να φτάσει έως τα 4 τρισ. δολάρια, θα χρηματοδοτηθεί από την αύξηση της φορολογίας. Ωστόσο αναμένεται να δώσει τεράστια ώθηση στην ανάπτυξη, ειδικά στους κλάδους των κατασκευών και των υλικών.

Πάντως η αγορά ανησυχεί πως η ταχύτερη ανάκαμψη που αναμένεται θα αυξήσει απότομα και τον πληθωρισμό, κάτι που έχει ήδη κάνει ήδη οδηγήσει τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων σε ανοδικό έδαφος το τελευταίο διάστημα. Σήμερα, πάντως, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε στο επίπεδο του 1,74%, όταν την Τρίτη είχε φτάσει μέχρι και το 1,77%

Την ίδια ώρα η SEC ξεκίνησε προκαταρκτική έρευνα για τον Bill Hwang, μετά την κατάρρευση της Archegos Capital Management και της αναγκαστικής ρευστοποίησης των θεσεών της μετά την αθέτηση των magin calls προς τράπεζες, η οποία οδηγεί σε μεγάλες ζημιές μια σειρά από τραπεζικούς ομίλους. Ο έλεγχος αποτελεί ένα τυπικό βήμα και δεν εγγυάται πως θα οδηγήσει σε κατηγορίες.

Στα στοιχεία από την αγορά εργασίας, οι αμερικανικές επιχειρήσεις πρόσθεσαν άλλες 517.000 νέες θέσεις εργασίας τον Μάρτιο σύμφωνα με την ADP.  Οι αναλυτές ανέμεναν, πάντως, 525.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σε αυτό το κλίμα, ,o Dow Jones έκλεισε στις 32.981,55 μονάδες, με απώλειες -0,26%, ο S&P 500  στις 3.972,89 μονάδες, με πτώση 0,36% ενώ ο Nasdaq στις 13.246,87 μονάδες, με απώλειες 1,54%.

Από τις 30 μετοχές του Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι Walgreens (3,62%), Apple (1,88%) και Microsoft (1,69%) ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες οι μετοχές των Travelers (-2,36%), Goldman Sachs (-1,51%)  και JPMorgan (-1,46%).

Ο Μάρτιος ήταν ιδιαίτερα θετικός τόσο για τον  Dow Jones όσο και για τον  S&P 500, οι οποίοι έκλεισαν με συνολικά κέρδη 6,6% και 4,3% αντίστοιχα, σημειώνοντας την καλύτερη μηνιαία επίδοση από τον Νοέμβριο. Σε επίπεδο τριμήνου οι δύο δείκτες σημείωσαν άνοδο 7,8% και 5,8% αντίστοιχα. Αυτό ήταν το τέταρτο συνεχόμενο θετικό τρίμηνο για τους δύο δείκτες.

Αντίθετα, ο Μάρτιος δεν αποδείχθηκε και ο καλύτερος μήνας για τον δείκτης Nasdaq, ο οποίος κατάφερε να σημειώσει συνολική άνοδο μόλις κατά 0.4%, με τις τεχνολογικές μετοχές να πιέζονται από την άνοδο των αποδόσεων των ομολόγων. Για το τρίμηνο ο τεχνολογικός δείκτης έκλεισε με συνολικά κέρδη 2,8%.