• ΑΓΟΡΕΣ

    Wall Street: Ανοδικά τα futures – Με το δεξί μπαίνει ο Μάρτιος με ώθηση από J&J

    χρηματιστές στη wall street


    Σε θετικό έδαφος περνάει η Wall Street μετά την κατρακύλα της προηγούμενης εβδομάδας, με τα futures των βασικών δεικτών να δείχουν μια δυναμική επάνοδο στα κέρδη, παίρνοντας ώθηση κυρίως από τα θετικά νέα στο μέτωπο της πανδημίας.

    Οι συνεχόμενες πωλήσεις της προηγούμενης εβδομάδας έφεραν απότομη άνοδο των κρατικών ομολόγων, με το αμερικανικό 10ετες να φτάνει την Πέμπτη στο 1,6%, πριν υποχωρήσει την Παρασκευή στο 1,4%. Σύμφωνα με την FED και τους αναλυτές, η αύξηση των αποδόσεων ήταν αποτέλεσμα των αυξημένων προσδοκιών για την βελτίωση της οικονομίας, λόγω της επιτάχυνσης των εμβολιασμών και του επερχόμενου νέου πακέτου τόνωσης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Ωστόσο στην αγορά υπάρχει ο φόβος πως η αύξηση τους μπορεί να σηματοδοτεί μια ταχύτερη του αναμενόμενου αύξηση του πληθωρισμού, που θα οδηγήσει τη FED στο να βάλει τέλος στην υποστηρικτική της πολιτική.

    Ο Dow Jones έκλεισε την Παρασκευή με ισχυρές απώλειες 1,5% στις 30.932,37 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε στις 3.811,15 μονάδες με πτώση 0,48%. Αντίθετα, ο Nasdaq, o οποίος την Πέμπτη είχε κλείσει με βουτιά 3,5%, την Παρασκευή επέστρεψε στις 13.192,34 μονάδες, κλείνοντας με άνοδο 0,56%. Σε επίπεδο εβδομάδας, ο Dow Jones υποχώρησε κατά 1,8%, ο S&P 500 κατά 2,5% ενώ ο Nasdaq κατά 4,9%. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση για τον Nasdaq από την εβδομάδα που ολοκληρώθηκε στις 30 Οκτωβρίου. Παρόλα αυτά ο Φεβρουάριος παρέμεινε κερδοφόρος στο σύνολό του για τους βασικούς δείκτες καθώς ο Dow Jones έκλεισε με μηνιαία κέρδη 3,2%, ο S&P 500 με μηνιαία κέρδη 2,6% και ο Nasdaq κατάφερε να διατηρηθεί σε θετικό έδαφος, κλείνοντας με μηνιαία άνοδο 0,9%.

    Ωστόσο τα νέα στο μέτωπο της πανδημίας αλλά και της οικονομίας, φαίνεται να δημιουργούν μια διαφορετική, πιο αισιόδοξη δυναμική την εβδομάδα που διανύουμε. Αρχικά, η FDA της Αμερικής, έδωσε το πράσινο φως για κατεπείγουσα έγκριση του μονοδοσικού εμβολίου της Johnson & Johnson, το τρίτο που θα χρησιμοποιηθεί στις ΗΠΑ μετά από αυτό των Pfizer και Moderna, τα οποία όμως γίνονται σε δύο δόσεις. Μάλιστα ο CEO της εταιρίας δήλωσε ότι οι Αμερικανοί πολίτες θα μπορούν να λάβουν το εμβόλιο στις επόμενες 24-48 ώρς. Το δεύτερο θετικό μήνυμα ήρθε από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, όπου τη Παρασκευή υιοθέτησε την πρόταση της κυβέρνησης Μπάιντεν για το πακέτο οικονομική στήριξης ύψους 1,9 τρισ. δολαρίων. Μάλιστα ακόμα και μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να συζητηθεί και να ψηφιστεί από το Κογκρέσο.

    Η μετοχή Johnson & Johnson προσθέτει προσυνεδριακά 1,86% μετά την έγκριση του εμβολίου από τη FED. Η μετοχή της Walmart σημειώνει άνοδο 1,1%, η μετοχή της Exxon Mobil αυξήθηκε 3,7% μετά την ανακοίνωση του CNBC ότι οι ακτιβιστές επενδυτές Jeff Ubben και Mike Angelakis πρόκειται να ενταχθούν στο διοικητικό συμβούλιο. Η Netflix αυξήθηκε 1% μετά την κυριαρχία της υπηρεσίας στα βραβεία Golden Globes.

    Η μετοχή της Citigroup σημειώνει άνοδο 2,5% καθώς η Jane Fraser ανέλαβε τη θέση της ως διευθύνων σύμβουλος, και έγινε η πρώτη γυναίκα που βρίσκεται στο τιμόνι μιας μεγάλης τράπεζας των ΗΠΑ. Η μετοχή της United Airlines αυξήθηκε 3,9% μετά την ανακοίνωση των New York Times ότι η αεροπορική εταιρεία έχει παραγγείλει 25 επιπλέον αεροσκάφη Boeing 737 MAX. Το απόθεμα της Boeing προσθέτει επίσης 2,8%.

    Στο κλίμα αυτό, τα futures του Dow Jones σημειώνουν άνοδο 1,1%, του S&P 500 προσθέτουν 41 μονάδες ή 1,09% και του τεχνολογικού Nasdaq επίσης βρίσκονται σε θετικό έδαφος με αύξηση 1,15%.



    ΣΧΟΛΙΑ