Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Business

Βουτιά για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια λόγω Ιταλίας, βαριές απώλειες για τις ιταλικές τράπεζες

Wall street

Πτωτικά έκλεισαν την Τρίτη τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια με την πολιτική κρίση στην Ιταλία να προκαλεί έντονη ανησυχία στην αγορά της Ευρώπης, την ώρα που οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύθηκαν στα ύψη.

Μπορεί αρχικά οι αγορές να είδαν αρχικά με ανακούφιση την απόφαση του Σέρτζιο Ματαρέλα να απορρίψει την υποψηφιότητα του ευρωσκεπτικιστή Πάολο Σαβόνα για τη θέση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, ωστόσο η ανησυχία παρέμεινε καθώς η χώρα οδηγείται ξανά σε εκλογές. Μάλιστα, η απόφαση του προέδρου δείχνει ικανή να ενισχύσει τη δύναμη των ευρωσκεπτικιστών, απειλώντας τόσο την τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης όσο και τις ισορροπίες εντός της οικονομικής ένωσης.

Όπως ήταν λογικό, ο ιταλικός FTSE MIB σημείωσε βουτιά, καταφέροντας πάντως στο κλείσιμο να περιορίσει τις απώλειες του, κλείνοντας στο -2,7%. Ωστόσο η αυριανή συνεδρίαση αναμένεται να είναι ξανά δύσκολη, καθώς ο Κάρλο Κοταρέλι δεν παρέδωσε τι λίστα υπουργών για την κυβέρνηση τεχνοκρατών στον Ιταλό πρόεδρο, με τις φήμες να κάνουν λόγο για προσφυγή στις κάλπες πολύ νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων εκτοξεύτηκαν καθώς οι τιμές βρέθηκαν να κατρακυλούν. Η απόδοση στο διετές σημείωσε άλμα 183 μ.β. στο 2,54% φτάνοντας σε επίπεδα του 2012. Η απόδοση στο 10ετές εκτοξεύτηκε 50 μ.β. στο 3,16%.

Ο πανευρωπαϊκός Stoxx Europe 600 υποχώρησε 1,4% στις 384,47 μονάδες. Ο γερμανικός DAX υποχώρησε κατά 1,5%, ο γαλλικός CAC 40 κατά 1,3%, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 κατά 1,3%.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρέθηκαν οι ιταλικές τράπεζες, με την UniCredit να σημειώνει πτώση 5,6%, την Banco BPM να υποχωρεί κατά 6,7% και την Unione di Banche Italianeνα κλείνει στο -4,9%. Την ίδια ώρα, αρνητικά κινήθηκαν και οι τράπεζες της Ισπανίας, καθώς και η χώρα της Ιβηρικής βρίσκεται υπό τη σκιά μιας πολιτικής κρίσης. Η Banco Santander υποχώρησε κατά 5,4% και η BBVA σημείωσε απώλειες 4,2%.

Ο ισπανικός IBEX 35 σημείωσε βουτιά 2,5%.