ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Μπαίνοντας στον τελευταίο μήνα του πρώτου τριμήνου, οι επενδυτές διαπιστώνουν ότι οι απώλειες από το ξεκίνημα της χρονιάς έχουν περιοριστεί στο -2,05% όταν ο Ιανουάριος ήταν ο μήνας που είχε καταγραφεί πτώση 7,36%.
Ο περιορισμός των απωλειών, σύμφωνα με τους αναλυτές, δεν συνιστά τίποτα απολύτως, όταν το «παιχνίδι» είναι ακόμα ανοικτό.
Το lockdown συνεχίζεται κι αν το φως στην άκρη τούνελ είναι ορατό, όπως είπε στην τελευταία ενημέρωση ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, η κατάσταση στην οικονομία δεν είναι ίδια. Τα στοιχεία του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο δείχνουν μείωση των μεταβιβάσεων πάνω από 80%, στην ουσία «πάγωμα» κάθε επενδυτικής δραστηριότητας στον τομέα των ακινήτων. Οι προβλέψεις για την ύφεση στο πρώτο τρίμηνο αγγίζουν το 13% σύμφωνα με το το ελληνικό think tank ΚΕΠΕ. Για δε το χρηματιστήριο, βρίσκεται μέχρι στιγμής το 2021 στην προτελευταία θέση βάσει απόδοσης μεταξύ των ευρωπαϊκών αγορών, υπερτερώντας μόνο της αγοράς της Λισσαβώνας (Πορτογαλία), όπως παρατηρεί ο Μάνος Χατζηδάκης, υπεύθυνος ανάλυσης στην Beta Χρηματιστηριακή.
Η ανησυχία των ξένων…
Την ίδια ώρα, ενώ καταγράφηκε άνοδος των αποδόσεων στα ομόλογα των ευρωπαϊκών χωρών, με το γαλλικό 10ετές, για παράδειγμα, να περνάει ακόμα και σε θετική απόδοση, εκεί που απολάμβανε για πάνω από ένα έτος αρνητική, το 10ετές ομόλογο του Ελληνικού Δημοσίου ξέφυγε σε απόδοση πάνω από 1,1%. Την Παρασκευή, οι αγορές άρχισαν να επαναφέρουν τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων στην γνώριμη κανονικότητά τους, με τα επιτόκια να επανέρχονται και πάλι σε αρνητικό έδαφος. Κι ενώ το γαλλικό και το γερμανικό 10ετές υποχωρούσαν 160%-200%, η απόδοση του ελληνικού τίτλου υποχωρούσε μόλις 0,20%. Ενδεικτικό της ανησυχίας των ξένων για την πορεία και τα αντανακλαστικά που θα δείξει η οικονομία μετά την επιστροφή στην κανονικότητα.
…και οι μεγάλες προκλήσεις
Την ίδια ώρα οι προκλήσεις στην αγορά είναι μεγάλες. Η Motor Oil προχωρά στην έκδοση ομολόγου Ελληνικού Δικαίου, διαπραγματεύσιμου στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Η εταιρεία, συμφερόντων της οικογένειας Βαρδινογιάννη, θα αντλήσει κεφάλαια μέχρι 200 εκατ. ευρώ και θα απευθυνθεί στους Έλληνες επενδυτές.
Την ίδια περίοδο δρομολογείται η αύξηση κεφαλαίου της Aegean, η διοίκηση της οποίας έχει αναφέρει ότι θέλει να έχει τελειώσει μέχρι τον Απρίλιο. Ταυτόχρονα, ακούγεται εντόνως ότι η ΔΕΗ σχεδιάζει πρωτοποριακό «πράσινο» ομόλογο ύψους 1 δισ. ευρώ. Και η Τράπεζα Πειραιώς θέλει να έχει τελειώσει με την γραφειοκρατία (ΤΧΣ, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς) μέσα στον Μάρτιο για τη δική της Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ύψους 900 εκατ. – 1 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των χρηματιστών, η ρευστότητα του συστήματος αναμένεται να δοκιμαστεί σοβαρά σε μία περίοδο που η αγορά έχει σταθεροποιηθεί σε απόσταση… βολής από τις 800 μονάδες. Όμως, το γεγονός ότι το ενδιαφέρον για την αγορά επιστρέφει μέσω ομολογιακών εκδόσεων και αυξήσεων κεφαλαίου είναι πέρα για πέρα ενθαρρυντικό, αναφέρουν πηγές κοντά στο οικονομικό επιτελείο. Κάτι που αναμένεται να αξιοποιηθεί μετά το πέρας των περιορισμών στην οικονομία και την πρόοδο των εμβολιασμών μεταξύ του δευτέρου και του τρίτου τριμήνου του 2021.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Αμπελόκηποι: Προφυλακιστέος ο 31χρονος για την έκρηξη στο διαμέρισμα
- Cloud Office: Ενισχύει την παρουσία της στην Ελλάδα μετά από επένδυση 2 εκατ. ευρώ από την Eleven Ventures
- ΑΕΚ: Ο Ηλιόπουλος δίνει 1,5 εκατ. ευρώ μέσω δωρεάς στην ΕΠΟ για την ενίσχυση των Ενώσων
- Κικίλιας για Πεντέλη: Προετοιμαζόμαστε από τώρα για την επόμενη αντιπυρική περίοδο