Μετά από μια πολύ ισχυρότερη από την αναμενόμενη μέτρηση του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο (+1,3% σε τριμηνιαία βάση), η UniCredit Bank και η οικονομολόγος του ιταλικού οίκου Tullia Bucco αναθεωρούν προς το θετικότερο κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες πάνω την πρόβλεψή τους για την αύξηση του ΑΕΠ το 2023 σε 2,4%.

«Η επιτάχυνση κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους θα υπεραντισταθμίσει τις προς τα κάτω αναθεωρήσεις του ΑΕΠ που έχουμε για το β’ εξάμηνο. Για το επόμενο έτος, αναθεωρούμε την πρόβλεψή μας για την αύξηση του ΑΕΠ σε 1,4% (έναντι 1,5% προηγουμένως), λόγω της ασθενέστερης επίδρασης της μεταφοράς», επισημαίνει η Bucco.

1

Τα βασικά σημεία που αναμένει για την Ελλάδα είναι τα ακόλουθα:

■ Αναμένει ότι το ΑΕΠ θα εξακολουθήσει να επεκτείνεται με αρκετά ισχυρό ρυθμό το τρίτο τρίμηνο προτού αρχίσει να επιβραδύνεται το φθινόπωρο, καθώς εξασθενεί ο ούριος άνεμος από την τουριστική περίοδο, η μετάδοση της νομισματικής πολιτικής στην πραγματική οικονομία επιταχύνεται και η επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης επιβαρύνει τα βιβλία παραγγελιών της βιομηχανίας.

Αυτό αντανακλά τις ενδείξεις από τις τελευταίες οικονομικές έρευνες, οι οποίες υποδηλώνουν σταθερή οικονομική ανάπτυξη έως τον Αύγουστο, με κινητήρια δύναμη την ισχυρή δυναμική των υπηρεσιών και την ανθεκτική μεταποίηση. Η έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις υπηρεσίες παρέμεινε σε επίπεδα κοντά στα υψηλά επίπεδα του 2008, ενώ ο δείκτης PMI στη μεταποίηση κατά την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου αυξήθηκε κατά μία ολόκληρη μονάδα πάνω από εκείνον του δεύτερου τριμήνου. Η εμπιστοσύνη των καταναλωτών παραμένει επίσης υποστηρικτική για τις προοπτικές ανάπτυξης.

■ Η επιτάχυνση της αξιοποίησης των κονδυλίων του RRF αναμένεται να συνεχίσει να στηρίζει τις ακαθάριστες πάγιες επενδύσεις, ιδίως στις μη οικιστικές κατασκευές και, σε μικρότερο βαθμό, στον εξοπλισμό. Η ώθηση αυτή θα αμβλύνει εν μέρει τον αντίκτυπο των αυστηρότερων συνθηκών χρηματοδότησης και πιθανότατα την επιδείνωση της κερδοφορίας των επιχειρήσεων.

Οι καθαρές εξαγωγές θα εξακολουθήσουν να υποστηρίζονται από μια εξελισσόμενη ανάκαμψη του διεθνούς τουρισμού, η οποία πλησίασε τα επίπεδα του 2019 μέχρι τον Ιούνιο. Μια νέα δέσμη μέτρων εισοδηματικής στήριξης ύψους 2,5 δισ. ευρώ, μαζί με την επέκταση των επιδοτήσεων για τα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει επίσης να μετριάσει τον αντίκτυπο της επιβράδυνσης του εισοδήματος από την εργασία και της υψηλότερων επιτοκίων στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών.

■ Στις 8 Σεπτεμβρίου, η DBRS αναβάθμισε την αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδας σε IG για πρώτη φορά από τότε που η Αθήνα ζήτησε οικονομική βοήθεια από τους ομολόγους της στην ΕΕ και το ΔΝΤ. Ενώ η αντίδραση της αγοράς στην κίνηση του DBRS ήταν σε μεγάλο βαθμό υποτονική (τα ομόλογα διαπραγματεύονταν ήδη σε IG επίπεδα), η αναβάθμιση αποτελεί καλή είδηση για τη χώρα για διάφορους λόγους.

Πρώτον, η αναβάθμιση μπορεί να οδηγήσει σε ευκολότερη πρόσβαση σε χρηματοδότηση χονδρικής για τις ελληνικές τράπεζες λόγω της διεύρυνσης της βάσης των εξασφαλίσεων. Δεύτερον, η αναβάθμιση φέρνει τα ελληνικά ομόλογα ένα βήμα πιο κοντά στο να συμπεριληφθούν στους δείκτες IG, κάτι που τυπικά απαιτεί αξιολόγηση από τουλάχιστον ένα από τους τρεις κορυφαίους οίκους αξιολόγησης, δηλαδή την S&P, τη Moody’s ή τη Fitch. Αυτό είναι πιθανό να συμβεί πριν από το τέλος του έτους, καθώς οι Fitch και S&P έχουν προγραμματίσει να προβούν σε επικαιροποίηση της αξιολόγησης της Ελλάδας στις 20 Οκτωβρίου και την 1η Δεκεμβρίου αντίστοιχα.

Διαβάστε επίσης:

Χρηματιστήριο: Οι κρίσιμες επόμενες 48 ώρες και τι θα γίνει από την Δευτέρα

Οι αγορές ζητούν νέα επίπεδα ισορροπίας

Morgan Stanley: Βλέπει επιβράδυνση στην ανάπτυξη του κλάδου πολυτελείας