ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
«Οι προοπτικές για ύφεση στην Ευρωζώνη και η αυστηρότερη νομισματική πολιτική αποτελούν σαφώς αντίξοες συνθήκες για αναβαθμίσεις των κρατών, ωστόσο πιστεύουμε ότι περαιτέρω αναβαθμίσεις είναι πιθανές για την Ελλάδα κατά τη διάρκεια των επόμενων δώδεκα μηνών», εξηγεί η UBS και ο Thomas Wacker, Head CIO Credit.
Οι πιθανότητες επίτευξης επενδυτικής βαθμίδας από τουλάχιστον έναν οίκο αξιολόγησης κατά τη διάρκεια του 2023 παραμένουν, κατά την άποψη της ελβετικής τράπεζας, αλλά πιστεύει ότι αυτό θα απαιτήσει κάποιες ανοδικές εκπλήξεις στην οικονομική και δημοσιονομική πλευρά.
Ακόμα πιο σημαντική ωστόσο είναι η κίνηση της UBS να συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα βραχυπρόθεσμης διάρκειας στην κορυφαία λίστα με τα ομόλογα που επιλέγει για το 2023, αλλά επισημαίνει την αναμενόμενη αυξημένη τους μεταβλητότητα λόγω της περιορισμένης στήριξης των επανεπενδύσεων της ΕΚΤ και της μη επενδυτικής βαθμίδας τους.
Η UBS αναμένει ότι τα ασφάλιστρα πιστωτικού κινδύνου θα αυξηθούν από εδώ και πέρα, λόγω της επερχόμενης ύφεσης, της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής (που οδηγεί σε μείωση της ρευστότητας), και πιθανότατα τη μεγάλη έκδοση νέων ομολόγων κατά το πρώτο τρίμηνο του 2023.
«Όταν συγκρίνουμε τα ελληνικά ομόλογα με εκείνα της Ιταλίας, τα οποία είναι πολύ πιο ρευστά και αξιολογούνται στην επενδυτική βαθμίδα, οι αποδόσεις στα περισσότερα τμήματα της καμπύλης δείχνουν ότι φαίνονται ακριβά από θεμελιώδη άποψη.
Ωστόσο, τεχνικοί παράγοντες εξηγούν την αποτίμηση και το premium, οι οποίοι μπορούν να επιτρέψουν στα ελληνικά ομόλογα να διαπραγματεύονται εντός της ιταλικής καμπύλης προσωρινά.
Αυτοί οι παράγοντες περιλαμβάνουν 1) πολύ μικρότερη έκθεση στην άνοδο των επιτοκίων λόγω της χαμηλής μετακύλισης του χρέους και των χρηματοδοτικών αναγκών, 2) έκθεση στην ποσοτική πολιτική της ΕΚΤ και προσπάθειες σύσφιξης μέσω του APP και 3) μικρή αξία των ελληνικών ομολόγων με ελεύθερη διακύμανση.
Ως εκ τούτου, προτιμούμε να απέχουμε από τα μακροπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα, αλλά συμπεριλαμβάνουμε δύο ελληνικά κρατικά ομόλογα στις Bond Top List μας ως καλές ευκαιρίες για carry yield: το ομόλογο λήξης του 2024 με κουπόνι 3,45% και απόδοση 3,2%, και το ομόλογο λήξης του 2025 με κουπόνι 3,375% και απόδοση 3,4%.
Οι θεμελιώδεις προοπτικές της χώρας
Ο δείκτης χρέους της Ελλάδας κορυφώθηκε το 2020 σε ποσοστό άνω του 210% του ΑΕΠ, αλλά η ανάκαμψη της οικονομικής ανάπτυξης και κυρίως ο υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός έχουν συμβάλει στη μείωση του λόγου του χρέους στο 177%.
«Παρά την προσδοκία μας για μείωση του πληθωρισμού μέχρι το 2023, εκτιμούμε ότι θα εξακολουθήσει να είναι αυξημένος και πιθανότατα θα βοηθήσει ουσιαστικά στη μείωση του λόγου χρέους της Ελλάδας περαιτέρω προς το 170% του ΑΕΠ κατά τη διάρκεια του έτους», επισημαίνει η τράπεζα.
Με την αύξηση τόσο των επιτοκίων όσο και των ασφαλίστρων κινδύνου, οι αποδόσεις των δεκαετών ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν από 1,3% στις αρχές του 2022 σε 4,4% (από 5% μέχρι τον Οκτώβριο). Από εδώ και πέρα, το υψηλότερο κόστος χρέους θα έχει σταδιακά αντίκτυπο, αλλά τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια αποτελούν μόνο το ένα τέταρτο του αποθέματος χρέους της κυβέρνησης, το οποίο κυριαρχείται από μακροπρόθεσμα χαμηλού κόστους δάνεια από την ΕΕ.
Προοπτικές πιστοληπτικής αξιολόγησης
H Moody’s (Ba3, σταθερό) αποδίδει επί του παρόντος τη χαμηλότερη αξιολόγηση στην Ελλάδα μεταξύ των τεσσάρων μεγάλων οίκων αξιολόγησης και αναμένουμε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο αναβάθμισης μιας βαθμίδας, δηλαδή σε Ba2, η οποία πιστεύουμε ότι θα πρέπει να έρθει κατά τη διάρκεια των επόμενων 12 μηνών. Η S&P (ΒΒ+, σταθερή) αναβάθμισε την Ελλάδα σε ΒΒ+ τον περασμένο Απρίλιο και μπορεί να διστάζει να κάνει την επόμενη κίνηση προς τα πάνω πριν υποχωρήσουν οι οικονομικοί και πολιτικοί κίνδυνοι.
Αναφορικά με τις Fitch (BB, θετική) και DBRS (BB High, stable) είναι πιθανό ότι ένας από αυτούς τους δύο οίκους θα είναι ο πρώτος που θα δώσει την αξιολόγηση επενδυτικής βαθμίδας (IG) μετά την κρίση χρέους του 2010. Η UBS πιστεύει ότι τέτοιες αναβαθμίσεις είναι πιο πιθανές έως το 2024, αλλά και πιθανές κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2023.
Η επενδυτική αξιολόγηση των ελληνικών ομολόγων από τους μεγαλύτερους οίκους αξιολόγησης θα επιτρέψει επίσης την ένταξη σε ευρέως χρησιμοποιούμενους δείκτες αναφοράς ομολόγων. Πολλοί μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές μπορούν να επενδύσουν μόνο σε ομόλογα με διαβάθμιση IG, και μια υψηλότερη κρατική διαβάθμιση μπορεί επίσης να επιτρέψει την αναβάθμιση σημαντικών ελληνικών εταιρειών, όπως ορισμένες τράπεζες.
Οι κίνδυνοι και τα ρίσκα
Οι βραχυπρόθεσμοι κίνδυνοι για την Ελλάδα συνδέονται κυρίως με την αναμενόμενη ύφεση της ευρωζώνης και τις πιθανές αρνητικές επιπτώσεις της στον τουρισμό, μετά την πολύ ισχυρή τουριστική περίοδο του 2022. Επιπλέον, οι επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Ιουλίου 2023 ενδέχεται να οδηγήσουν σε νέα αλλαγή στην κυβέρνηση.
Η κυβέρνηση της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις σημειώνει σταθερή μείωση και μια αλλαγή προς μια κυβέρνηση με επικεφαλής τον αριστερό ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να έρθει, με αλλαγές στη δημοσιονομική πολιτική.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν επίσης η κυβέρνηση που εφάρμοσε τα περισσότερα μέτρα από τις μεταρρυθμίσεις που απαίτησαν οι εξωτερικοί πιστωτές μετά την κρίση της Ελλάδας το 2012 για την αναδιάρθρωση του χρέους της.
«Βλέπουμε συνολικά μόνο μέτριο κίνδυνο κρίσιμης δημοσιονομικής εκτροπής, αλλά δεδομένου ότι η Ελλάδα έχει πολύ υψηλή υπερχρέωση και απουσία αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ σε ένα περιβάλλον υψηλότερου πληθωρισμού, οι καθοδικοί κίνδυνοι για τους κατόχους ομολόγων δεν πρέπει να αγνοηθούν», καταλήγει η UBS.
Διαβάστε επίσης:
UniCredit: Πώς η Ελλάδα βγήκε από τη μέγγενη του πανδημικού χρέους
HSBC: Απώλεια δυναμικής για την ελληνική οικονομία το 2023-2024
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- COP29: Συμφωνία για αύξηση δωρεών και δανείων προς τις αναπτυσσόμενες χώρες – Ανάμεικτα συναισθήματα
- Παύλος Πολάκης: Από Δευτέρα ο ΣΥΡΙΖΑ θα ξεκινήσει την αντεπίθεση
- Απόστολος Γκλέτσος: Ελπίζουμε ο ΣΥΡΙΖΑ να βγει ενωμένος και μεγαλύτερος
- Πάνος Λασκαρίδης: Ναυπηγεί δέκα πλοία και ο στόλος του προσεγγίζει πλέον τα 100