ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η UBS «βάζει» στο μικροσκόπιο τα χρέη των χωρών της Ευρωζώνης και εξηγεί πως έχουν κινηθεί τα χρέη, πολιτών, δημοσίου και τραπεζών την ιδιαίτερη περίοδο του κορονοϊού αλλά και κατά την διάρκεια της αύξησης των επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ο ελβετικός οίκος εκτιμά ότι το συνολικό χρέος της Ελλάδας είναι 657 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένου 422 δισ. ευρώ του δημόσιου χρέους αλλά και του δανεισμού του ιδιωτικού τομέα.
Το συνολικό χρέος της Ελλάδας ισοδυναμεί με 305,8% του ΑΕΠ, σύμφωνα με την ελβετική τράπεζα. Αυτό σημαίνει ότι τα επίπεδα χρέους της χώρας είναι κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς το υψηλό δημόσιο χρέος αντισταθμίζεται από τη χαμηλή επιβάρυνση του ιδιωτικού τομέα για δανεισμό κατά τη διάρκεια της κρίσης. μείωση.
Ειδικότερα, το συνολικό χρέος της χώρας ως ποσοστό του ΑΕΠ, αφού κορυφώθηκε στο 396% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2021 λόγω της πανδημίας, το χρέος της χώρας συνέχισε να μειώνεται το δεύτερο τρίμηνο του 2023 και είναι πλέον πάνω από 100% χαμηλότερα, από τα προ του κορονοϊού επίπεδα.
Το δημόσιο χρέος (με βάση τη μεθοδολογία που χρησιμοποιεί η διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος της ΕΕ) ανέρχεται πλέον στο 166,5% του ΑΕΠ, σημειώνοντας σημαντική πτώση από το 209,8% του ΑΕΠ που καταγράφηκε το πρώτο τρίμηνο του 2021.
Το χρέος των νοικοκυριών μειώθηκε στο 43% του ΑΕΠ, το μη χρηματοοικονομικό εταιρικό χρέος στο 53,6% του ΑΕΠ και το χρέος των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων στο 12,7% του ΑΕΠ. Το χρέος του ιδιωτικού τομέα (νοικοκυριά και μη χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις) αντιπροσωπεύει το 96,6% του ΑΕΠ, κορυφώνοντας στο 129,7% το δεύτερο τρίμηνο του 2021.
Το χρέος των νοικοκυριών μειώθηκε στο 43% του ΑΕΠ, το μη χρηματοοικονομικό εταιρικό χρέος στο 53,6% του ΑΕΠ και το χρέος των χρηματοοικονομικών επιχειρήσεων στο 12,7% του ΑΕΠ. Το χρέος των τραπεζών είναι μόλις σε 27 δις ευρώ (ή 43,1% ως ποσοστό του ΑΕΠ) για το δεύτερο τρίμηνο του έτους, το οποίο είναι χαμηλότερο από το μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών και ένα από τα χαμηλότερα, βάσει των υπολογισμών της UBS.
Όπως επισημαίνει η UBS, ο αποπληθωριστής του ΑΕΠ της Ελλάδας είναι σχετικά ήπιος (5,4% σε ετήσια βάση), πράγμα που σημαίνει ότι η μείωση του χρέους οφείλεται περισσότερο στις προσπάθειες υψηλής ανάπτυξης και προσαρμογής.
Στις επιμέρους χώρες, οι περισσότερες εμφάνισαν μείωση των χρεών τους, με εξαίρεση την Ιταλία και την Κύπρο (λόγω του υψηλότερου κρατικού χρέους), τη Φινλανδία και τη Μάλτα (λόγω του υψηλότερου χρέους στον χρηματοοικονομικό κλάδο), τη Σλοβακία (λόγω κρατικού χρέους και χρέους του χρηματοοικονομικού κλάδου), τη Λιθουανία (λόγω του χρέους των νοικοκυριών και του κρατικού χρέους) και την Εσθονία (αύξηση του χρέους όλων των κατηγοριών).
Συνολικά το συνολικό χρέος στην Ευρωζώνη αφού κορύφωσε στο 416% του ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του 2021 στην πανδημία, υποχώρησαν για να φτάσουν τώρα στο 352,5% του ΑΕΠ, παρά την αύξηση των επιτοκίων, μειωμένο κατά 25 μονάδες βάσης πριν από την κρίση του κορονοϊού.
Διαβάστε επίσης:
Morgan Stanley: Τι προβλέπει για την ελληνική οικονομία στο τρίτο τρίμηνο και το 2024
Capital Economics: Κάτω από το 140% ΑΕΠ το Δημόσιο Χρέος ως το 2028
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Οικογένεια Γεωργούδη: Οι ελαιοπαραγωγοί από το Πήλιο που κατακτούν τον… Parthenon της παγκόσμιας αγοράς ελιάς
- Τι φέρνει το νέο νομοσχέδιο για τα μέλη ΔΣ των εταιρειών: Οι ποσοστώσεις και η δυσκολία εξεύρεσης κατάλληλων στελεχών
- Εφιαλτικά τα σενάρια για την ελληνική ακτοπλοΐα – Η κυβέρνηση αναζητά λύσεις για να μην εκτοξευτούν τα εισιτήρια
- Στον «αέρα» το Mega News, έρχεται το Athletico, γιατί δεν πουλάει ο Ιβάν, νέες συνεργασίες για Κοκλώνη και 2 δημοσιογράφοι γίνονται… ηθοποιοί