ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η UBS παραμένει πάνω από τις μέσες εκτιμήσεις για την ανάπτυξη στην Ελλάδα τόσο φέτος όσο και το 2023, παρότι θεωρεί ότι η έναρξη της οικονομικής δραστηριότητας το 2022 είναι μικτή.
«Η εκτέλεση του προϋπολογισμού παραμένει ευνοϊκή τον Ιανουάριο-Απρίλιο του 2022 και προβλέπουμε αύξηση του ΑΕΠ κατά 4% το 2022, δεδομένης της χαμηλότερης στατιστικής μεταφοράς, της ήπιας στοιχεία υψηλής συχνότητας το πρώτο τρίμηνο μέχρι στιγμής και μια πολύ ταχύτερη αύξηση του πληθωρισμού το 2022, με βασικό στοιχείο τις τιμές της ενέργειας και των τροφίμων», εξηγεί η ελβετική τράπεζα.
«Παρ’ όλα αυτά, η Ελλάδα είχε ένα πολύ ισχυρό ξεκίνημα στην φετινή τουριστική περίοδο (τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 340% σε ετήσια βάση το α’ τρίμηνο). Οι δαπάνες των νοικοκυριών θα πρέπει να επωφεληθούν από τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης που σχετίζονται με τις τιμές της ενέργειας (2,2% του ΑΕΠ), τη διατήρηση της απασχόλησης (αύξηση της απασχόλησης κατά 14% σε ετήσια βάση) και τη δεύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού (συνδυαστικά 9,7% από τον Ιανουάριο)», συνεχίζει η τράπεζα.
«Επιπλέον, η Ελλάδα έλαβε 3,6 δισ. ευρώ από το Ταμείο Αξιοποίησης της Περιουσίας του Δημοσίου στις 8 Απριλίου (μετά από τα 4 δισ. ευρώ τον Αύγουστο του 2021). Η κυβέρνηση αναμένει πρωτογενές έλλειμμα στον προϋπολογισμό -2% του ΑΕΠ το 2022, αν και το πρωτογενές έλλειμμα του προϋπολογισμού την περίοδο Ιανουαρίου-Απριλίου 2022 έφθασε μόλις τα -0,8 δισ. ευρώ ή -0,4% του ΑΕΠ), ή κατά 1,7 δισ. ευρώ καλύτερο από το προγραμματισμένο, ως αποτέλεσμα από τα καλύτερα έσοδα και τις χαμηλότερες δαπάνες», εξηγεί η UBS.
Οι προβλέψεις της UBS για την ελληνική ανάπτυξη είναι υψηλότερες από τις συγκλίνουσες εκτιμήσεις της αγοράς, κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες για φέτος και κατά 1,3 ποσοστιαίες μονάδες για το 2023.
Διαβάστε επίσης:
IGB: Ξεκίνησε η πλήρωση με φυσικό αέριο ώστε να γίνουν οι δοκιμές λειτουργικότητας