ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
H UBS, η Optima Bank και η Pantelakis Securities επισημαίνουν ότι στις κορυφαίες επιλογές τους από την εγχώρια αγορά είναι και οι ελληνικές τράπεζες. Η UBS προτιμά την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς, η Optima Bank την Τράπεζα Πειραιώς, την Εθνική Τράπεζα και τη Eurobank, ενώ η Pantelakis Securities επίσης την Εθνική Τράπεζα και την Τράπεζα Πειραιώς. Οι συστάσεις είναι αγοράς ή υπεραπόδοση έναντι της αγοράς.
Η Optima Bank και ο Νέστορας Κάτσιος αναφορικά με τις τραπεζικές μετοχές αναφέρουν:
Για την Τράπεζα Πειραιώς (τιμή-στόχος 6 ευρώ, σύσταση buy), η Optima Bank αυξάνει τον στόχο κατά 9% στα 6 ευρώ ανά μετοχή, υποδηλώνοντας δυνητικό περιθώριο ανόδου 53%, με τα υψηλότερα του αναμενόμενου κέρδη ανά μετοχή, την αποδοτικότητα και το χαμηλότερο κόστος ιδίων κεφαλαίων στο 12,9% έναντι 13,5%. Στην τιμή στόχο, η μετοχή θα διαπραγματεύεται 1,06 φορές τον δείκτη P/TBV για το 2024, με έκπτωση 10% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ. Η μετοχή διαπραγματεύεται σε 0,69 φορές τον δείκτη P/TBV για φέτος, με ουσιαστικό discount 41% έναντι των τραπεζών της ΕΕ.
Για την Εθνική Τράπεζα (τιμή-στόχος 12 ευρώ, σύσταση buy) αυξάνουν τον στόχο κατά 11% στα 12 ευρώ ανά μετοχή από 10,84 ευρώ προηγουμένως, υποδηλώνοντας 53% δυνητικό περιθώριο ανόδου. Στην τιμή στόχο, η μετοχή θα διαπραγματεύεται 1,41 φορές τον δείκτη P/TBV για φέτος, με premium 21% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ. Η μετοχή διαπραγματεύεται σε 0,92 φορές τον δείκτη P/TBV για φέτος, με ουσιαστικό discount 21% έναντι των τραπεζών της ΕΕ, το οποίο δεν δικαιολογείται, δεδομένου του υψηλότερου προφίλ αποδοτικότητας 16,3% έναντι 13,8% των τραπεζών της ΕΕ.
Για τη Eurobank, αυξάνουν τον στόχο κατά 16% στα 2,80 ευρώ ανά μετοχή από 2,41 ευρώ προηγουμένως, υποδηλώνοντας δυνητικό περιθώριο ανόδου 34%, λόγω της ενοποίησης της Ελληνικής Τράπεζας από το γ’ τρίμηνο φέτος. Στην τιμή στόχο, η μετοχή θα διαπραγματεύεται 1,2 φορές τον δείκτη P/TBV για φέτος, με premium 6% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ. Η μετοχή διαπραγματεύεται 0,9 φορές τον τρέχοντα δείκτη P/TBV, με έκπτωση 21% σε σχέση με τις τράπεζες της ΕΕ, η οποία δεν δικαιολογείται, δεδομένου του υψηλότερου προφίλ αποδοτικότητας 16,6% έναντι 13,8% των τραπεζών της ΕΕ.
Η Pantelakis Securities και ο επικεφαλής ανάλυσης Πάρης Μαντζαβράς διατηρούν τις θετικές συστάσεις τους (overweight) για όλες τις ελληνικές τράπεζες που έχουν υπό κάλυψη, με υψηλότερες τιμές στόχους για δύο από αυτές.
«Αυξάνουμε την τιμή στόχο για την Εθνική Τράπεζα στα 11,20 ευρώ λόγω των αυξημένων μεσοπρόθεσμων κερδών, αλλά και για τη Eurobank στα 2,70 ευρώ λόγω της εξαγοράς της Ελληνικής που θα αυξήσει την αξία. Δεν μεταβάλουμε τις τιμές στόχους για την Alpha Bank (στα 2,25 ευρώ ανα μετοχή) και για την Τράπεζα Πειραιώς (στα 5,50 ευρώ ανά μετοχή), καθώς οι αναβαθμίσεις των προβλέψεων αντισταθμίστηκαν από ένα ελαφρώς υψηλότερο κόστος κεφαλαίου. Η αποεπένδυση του ΤΧΣ έχει σχεδόν ολοκληρωθεί και οι επενδυτές θα παρακολουθούν τον μελλοντικό όγκο δανεισμού και τα περιθώρια, την τιμολόγηση των καταθέσεων, την ποιότητα των περιουσιακών στοιχείων, καθώς και την πρόοδο στην εκκαθάριση των προβληματικών περιουσιακών στοιχείων», εξηγεί ο Μαντζαβράς.
Ο επικεφαλής ανάλυσης της Pantelakis Securities εκτιμά ότι περισσότερες αναβαθμίσεις για τις ελληνικές τράπεζες είναι σε εξέλιξη, καθώς η αγορά πείθεται ότι οι ελληνικοί δανειστές μπορούν να υπερασπιστούν τα κέρδη που σημείωσαν πέρυσι και φέτος, ενώ βλέπουν θετικά τις επιλογές που διαθέτει η ΕΤΕ, το discount στην αποτίμησης της μετοχής της Τράπεζας Πειραιώς και τις καλύτερες προοπτικές κερδών της Alpha Βank για το 2025-2026. «Συνολικά, βλέπουμε ότι η κανονικοποιημένη κερδοφορία του 2024 θα φτάσει σε νέα υψηλά επίπεδα για όλους τους δανειστές, μετά από ένα εξαιρετικό 2023. Επιπλέον, βλέπουμε τις τράπεζες να υπερασπίζονται επιτυχώς αυτά τα κέρδη το 2025-2026 εν μέσω πτώσης των επιτοκίων, χάρη στον ισχυρό καθαρό δανεισμό, την αντιστάθμιση κινδύνου, την ανοδική τάση στις προμήθειες, τα περιορισμένα έξοδα και το τελευταίο σκέλος της εξομάλυνσης του κόστους κινδύνου. Μάλιστα, η Alpha Bank ξεχωρίζει με ελαφρώς καλύτερες προοπτικές κερδών, λόγω της χαμηλότερης ευαισθησίας στα επιτόκια. Τέλος, τα RoTEs του τομέα θα υποχωρήσουν σταδιακά, καθώς τα ίδια κεφάλαια συσσωρεύονται παρά την αύξηση των πληρωμών, που διευκολύνεται από το πλεόνασμα κεφαλαίου», υπογραμμίζει στην ανάλυση της η χρηματιστηριακή.
Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι έχει φτάσει η ‘ώρα για την ανταμοιβή των μετόχων’. Με την αποκατάσταση του ισολογισμού να έχει σχεδόν ολοκληρωθεί, την ισχυρή κερδοφορία και τα σταθερά επίπεδα κεφαλαίου, οι ελληνικές τράπεζες συμπλήρωσαν όλες τις προϋποθέσεις για να πάρουν το πράσινο φως από τον SSM τον περασμένο Ιούνιο για την επαναφορά των μερισμάτων σε μετρητά (από τα κέρδη του 2023) μετά από πάνω από μια δεκαετία. «Πρόκειται για ένα σημαντικό ορόσημο, που κατά την άποψή μας σηματοδοτεί το τέλος της δεκαετούς ελληνικής κρίσης. Οι πληρωμές ξεκίνησαν με αρκετά χαμηλά ποσοστά (που κυμαίνονται από 10% έως 30%), αλλά πρόκειται να αυξηθούν τα επόμενα χρόνια. Για παράδειγμα, οι ΕΤΕ/Eurobank στοχεύουν σε 40% πληρωμή φέτος, που θα αυξηθεί στο 50% το επόμενο έτος, με την πρώτη να διαμορφώνει μεσοπρόθεσμο στόχο 70% (2/3 μερίσματα, 1/3 επαναγορά μετοχών). Με τη σειρά τους, η Alpha Bank και η Tράπεζα Πειραιώς δεν απέχουν πολύ», σημειώνει ο Μαντζαβράς.
Τέλος, o ελβετικό οίκος της UBS και ο αναλυτής της Stephan Potgieter στην κλαδική του ανάλυση για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει εξαιρετικά αισιόδοξος. Οι τιμές στόχοι που προτείνει για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών είναι τα 11,20 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα με 56% περιθώριο ανόδου, τα 5,70 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς και 50% περιθώριο ανόδου, τα 2,32 ευρώ για την Alpha Bank με 45% περιθώριο ανόδου και τέλος τα 2,74 ευρώ για τη Eurobank με 38% περιθώριο ανόδου. Οι κορυφαίες επιλογές του είναι η Τράπεζα Πειραιώς και η Εθνική Τράπεζα, καθώς η πρώτη ξεχωρίζει με την κερδοφορία της και η έτερη με την αποτίμησή της. Οι συστάσεις για τις μετοχές είναι «αγορά» (buy).
«Είμαστε αισιόδοξοι για την αύξηση του ΑΕΠ που οφείλεται στον τουρισμό, ένα ισχυρό καταναλωτικό υπόβαθρο που υποβοηθείται από τη βελτίωση της αγοράς εργασίας, τις εισροές RRF (15 δισ. ευρώ από τα 36 δισ. ευρώ που έχουν χρησιμοποιηθεί μέχρι στιγμής) και καμία σημαντική δημοσιονομική επιβάρυνση (πρωτογενές πλεόνασμα του προϋπολογισμού). Αναφορικά με τις αποτιμήσεις, βλέπουμε σημαντική περαιτέρω επαναξιολόγηση παρά τις αρχικές επιδόσεις μετά την τραπεζική κρίση. Για τις επιλογές μετοχών, βλέπουμε υψηλή κερδοφορία, ισχυρή κεφαλαιακή θέση, καλή πιστωτική ποιότητα και επιλογές στην επιστροφή πλεονάζοντος κεφαλαίου πάνω από τα σχέδια διανομής.
Η Εθνική Τράπεζα (Buy) είναι η κορυφαία επιλογή μας για ποιοτική έκθεση στην ιστορία ανάκαμψης της Ελλάδας, υψηλή κερδοφορία, ισχυρή κεφαλαιακή θέση, καλή πιστωτική ποιότητα, επιλογές στην επιστροφή τους πλεονάζοντος κεφαλαίου πάνω από τα σχέδια διανομής.
Η Τράπεζα Πειραιώς (Buy) είναι η κορυφαία επιλογή μας για δυνατότητα επαναξιολόγησης, αξιοσημείωτη ιστορία ανάκαμψης καθώς τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα έχουν ομαλοποιηθεί, σταθερή κερδοφορία, αλλά ασθενέστερη κεφαλαιακή θέση.
Η Eurobank (Buy) προσφέρει ανοδικές επιλογές από την εξαγορά της Ελληνικής Τράπεζας (HBC), ιστορία περιφερειακής διαφοροποίησης σε Κύπρο και Βουλγαρία, προσφέροντας υψηλή κερδοφορία και κεφαλαιακή ευελιξία, ενώ το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης είναι αρνητικό.
Η Alpha Bank (Buy) είναι κορυφαίος εταιρικός δανειστής με κεφάλαια ενισχυμένα από τη συγχώνευση με την UniCredit στη Ρουμανία, αλλά έχει χαμηλότερη κερδοφορία, κυρίως χαμηλότερο καθαρό επιτοκιακό περιθώριο (NIM), αλλά και υψηλό δυναμικό διανομής σε σχέση με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς», εξηγεί ο αναλυτής της UBS.
Διαβάστε επίσης
UBS: Τα τέσσερα βασικά θέματα για την οικονομία και τις μετοχές για την Ελλάδα
UniCredit Bank: H Ελλάδα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει στην Ευρώπη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση