ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Καθώς οι εταιρείες εγκλιματίζονται στον επίμονο πληθωρισμό, η εποχή των υπερβολικών εσόδων έχει τελειώσει, με τα επίπεδα να καταγράφονται ακριβώς κάτω από το 1ο τρίμηνο του 2021, όταν οι οικονομίες άρχισαν να χαλαρώνουν τους περιορισμούς των lockdowns. Σε επίπεδο κεφαλαιοποίησης της αγοράς, τα beats των κερδών παρέμειναν ισχυρά στις ανώτερες κεφαλαιοποιήσεις, ωστόσο αυτό υποστηρίχθηκε μόνο από λίγες εταιρείες, καθώς, με βάση του αριθμού των εταιρειών, τα κέρδη υποχώρησαν. Οι κλάδοι των αυτοκινήτων, οι τράπεζες και οι τομείς των αγαθών ήταν αυτοί με τα υψηλότερα έσοδα, ενώ οι ασφάλειες και οι υλικά ήταν μεταξύ των κλάδων με τα υψηλότερα κέρδη. Όσον αφορά τα κέρδη, ο κλάδος του αυτοκινήτου, οι ημιαγωγοί και οι τηλεπικοινωνίες ήταν ισχυροί, ενώ η αναψυχή και η ακίνητη περιουσία ήταν οι κλάδοι με τις υψηλότερες ‘αστοχίες’.
Η αγορά φάνηκε να “εκπλήσσεται” περισσότερο από τις αστοχίες που κρίθηκαν αυστηρά και αντιμετώπισε τα beats ως ήπια αναμενόμενα. Σε συγκεντρωτική bottom-up βάση, τα κέρδη ήταν μειωμένα κατά -10% από το 4ο τρίμηνο του 2021. Ο κλάδος λογισμικού και η τεχνολογία hardware υπερδιπλασίασαν τα κέρδη, ακόμη και σε προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό βάση. Από την άλλη πλευρά, τα χημικά προϊόντα και η ακίνητη περιουσία εξαφάνισαν αμφότεροι τα κέρδη που αποκτήθηκαν το ίδιο τρίμηνο του 2021, λόγω μερικών καθαρών ζημιών σε εταιρείες όπως η BASF και η Segro.
Κινούν οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων τις αγορές;
Οι οριακές προσδοκίες αύξησης των κερδών φέτος έχουν προσφέρει πολύ μικρή στήριξη για τις μετοχές. Ωστόσο, η επαναξιολόγηση του δείκτη τιμής προς κέρδη (δείκτης Ρ/Ε) από το χαμηλό 10ετίας έχει δώσει ώθηση. Περαιτέρω επαναξιολόγηση του δείκτη P/E θα μπορούσε να προσφέρει πρόσθετη άνοδο για τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 βάσει των προσδοκιών αύξησης των κερδών ανά μετοχή. «Συνεχίζουμε να παρατηρούμε μια πτωτική τάση στις προσδοκίες πωλήσεων και κερδών για το 2023, με το λιανεμπόριο και τις διαφοροποιημένες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις να συμβάλλουν περισσότερο στην αύξηση των κερδών. Εξαιρουμένων αυτών των τομέων, η αύξηση των κερδών πέφτει σε αρνητικό έδαφος και κάτω από την αύξηση των πωλήσεων, σηματοδοτώντας την αναμενόμενη πίεση στα περιθώρια κέρδους», εξηγεί η UBS, στοιχείο – καμπανάκι για αποδόσεις στις μετοχές.
Οι μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αναμένεται να είναι τα ‘λαμπερά αστέρια’ στην αύξηση των κερδών φέτος. Η αισιοδοξία για την ανάπτυξη των μετοχών μικρής κεφαλαιοποίησης έχει μειωθεί, αλλά εξακολουθεί να παραμένει υψηλότερη από τις προσδοκίες για τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, οι οποίες έχουν διατηρήσει σταθερή ανάπτυξη.
Οι αμυντικοί τομείς έχουν τις υψηλότερες προσδοκίες αύξησης των κερδών. Οι κυκλικοί κλάδοι, από την άλλη πλευρά, μπορεί να σηματοδοτούν μια πιθανή διάσπαση σε αρνητικό έδαφος. Οι προσδοκίες αύξησης των κερδών για τις μετοχές αξίας (value) παραμένουν υψηλότερες από ό,τι για τις μετοχές ανάπτυξης (growth), ωστόσο, οι προσδοκίες για τις μετοχές ανάπτυξης αυξάνονται.
Οι κλάδοι των καταναλωτικών υπηρεσιών, των ημικρατικών προϊόντων και των τραπεζών έχουν ισχυρές προσδοκίες αύξησης των πωλήσεων για το 2023. Ακόμη ισχυρότερες είναι οι προσδοκίες αύξησης των κερδών για το λιανεμπόριο και τις διαφοροποιημένες χρηματοοικονομικές επιχειρήσεις, οι οποίες ήταν τα αουτσάιντερ πέρυσι. Οι προσδοκίες αύξησης του περιθωρίου κέρδους παραμένουν θετικές για όλους τους τομείς, αλλά οι περισσότεροι συνέχισαν να αναθεωρούν προς τα κάτω, καταλήγει η UBS.
Διαβάστε επίσης
Eurobank Equities: Τι σηματοδοτεί η επέκταση της ΔΕΗ στα Βαλκάνια μετά τη συμφωνία με την Enel
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άκης Σκέρτσος: Στο ΠΑΣΟΚ «αλληθωρίζουν» προς τα αριστερά τους
- Χαλκιδική: Στις φωτιές δύο σκάφη στη μαρίνα του ξενοδοχείου, Πόρτο Καρράς
- Κάρολαϊν Λέβιτ: Ποια είναι η 27χρονη εκλεκτή του Τραμπ για εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου – Η νεότερη που αναλαμβάνει ποτέ αυτή τη θέση
- Δυνατά φαβορί από το Nations League