ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η ελβετική τράπεζα UBS στη στρατηγική της για την περίοδο 2024-2025 εξηγεί ποιες είναι οι προοπτικές ανάπτυξης της Ευρωζώνης τα επόμενα έτη, τους πιθανούς κινδύνους, αλλά και τις θετικές εκπλήξεις που μπορεί να βελτιώσουν την εικόνα.
Οι προβλέψεις της UBS κάνουν λόγο για ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα το 2024 και το 2025, μετά από 3% αύξηση τη φετινή χρονιά. Οι εκτιμήσεις του ελβετικού οίκου διαμορφώνονται αρκετά υψηλότερα από το consensus των αναλυτών, το οποίο τοποθετεί την ανάπτυξη σε 1,5% και 1,2% τα έτη 2024 και 2025, αντίστοιχα. Ο πληθωρισμός αναμένεται στο 2,5% το 2024 και εκτιμάται ότι θα μειωθεί σε 2% το 2025.
«Αναμένουμε μέτρια αύξηση του ΑΕΠ, με ευρεία στασιμότητα τα επόμενα τρίμηνα και τον κίνδυνο μιας τεχνικής ύφεσης. Η πρόβλεψή μας για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2023 παραμένει αμετάβλητη στο 0,5%, πρόσφατα μειώσαμε τη δική μας πρόβλεψη για το 2024 κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 0,6%, αλλά αυξήσαμε την πρόβλεψή μας για το 2025 κατά 0,1 ποσοστιαίες μονάδες στο 1,2%. Αναμένουμε ότι η περιοριστική νομισματική πολιτική, το αδύναμο εξωτερικό περιβάλλον και η δημοσιονομική εξυγίανση θα επιφέρουν αντιδράσεις στην ανάπτυξη τα επόμενα τρίμηνα. Ωστόσο, η χαμηλή ανεργία και η ανάκαμψη της αύξησης των πραγματικών μισθών θα πρέπει να στηρίξουν την κατανάλωση των νοικοκυριών και έτσι να αποτρέψουν την απόλυτη συρρίκνωση. Αναγνωρίζουμε τους καθοδικούς κινδύνους. Η ανάπτυξη το 2025/26 αναμένεται να είναι καλύτερη, αλλά η πρόβλεψή μας για 1,1%/1,2% αντανακλά μια νηφάλια εκτίμηση του μεσοπρόθεσμου αναπτυξιακού δυναμικού της Ευρωζώνης», εκτιμά η ομάδα οικονομικής ανάλυσης της UBS.
Αναφορικά με το έλεγχο του πληθωρισμού εκτιμούν ότι ο αποπληθωρισμός έχει σημειώσει καλή πρόοδο τους τελευταίους μήνες, ιδίως σε επίπεδο γενικού δείκτη, αλλά μια διατηρήσιμη επιστροφή στο στόχο του 2% θα απαιτήσει πιθανότατα περισσότερο χρόνο εν μέσω στενών αγορών εργασίας και αυξημένης αύξησης των μισθών. «Αναμένουμε ότι ο πληθωρισμός θα κυμαίνεται γύρω στο 2% από τα τέλη του 2024 και μετά, αλλά πιθανότατα θα το κάνει μόνο υπό την πίεση της αυστηρής νομισματικής πολιτικής. Προβλέπουμε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός θα διαμορφωθεί σε 5,5% το 2023, 2,4% το 2024 και 2,1% το 2025, με τον πυρήνα στο 5%, 2,5% και 2,1% αντίστοιχα», συνεχίζει η τράπεζα.
Σε σχέση με τις προοπτικές για τη νομισματική και τη δημοσιονομική πολιτική, οι αναλυτές της UBS αναμένουν ότι η νομισματική πολιτική θα παραμείνει σταθερά περιοριστική τα επόμενα τρίμηνα και θα επιστρέψει σε “ουδέτερη” μόνο στα τέλη του 2025. «Πιστεύουμε ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο του 2024, με ρυθμό 25 μ.β. ανά τρίμηνο, προτού επιταχύνει λίγο το ρυθμό το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Ως αποτέλεσμα, το επιτόκιο των καταθέσεων θα μειωθεί από το 4% που είναι σήμερα στο εν γένει ουδέτερο επίπεδο του 2% έως το τέλος του 2025», εκτιμά η UBS.
Η δημοσιονομική πολιτική κινείται προς εξυγίανση το 2024, με τη σταδιακή κατάργηση της ενεργειακής στήριξης και την εκ νέου εφαρμογή των δημοσιονομικών κανόνων. «Μετά από ένα συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της Ευρωζώνης της τάξης του 3,4% του ΑΕΠ φέτος, αναμένουμε μια συγκράτηση προς το 2,9% το 2024 και το 2,2% το 2025. Το κυκλικά προσαρμοσμένο πρωτογενές έλλειμμα υποδηλώνει σε γενικές γραμμές ουδέτερη στάση το 2023 και σύσφιξη κατά 0,5% του ΑΕΠ το 2024 και 0,3% του ΑΕΠ το 2025. Οι υψηλότερες εκταμιεύσεις επιχορηγήσεων από το ταμείο ανάκαμψης της ΕΕ αναμένεται να αντισταθμίσουν εν μέρει τη σύσφιξη το 2024 στα κράτη που είναι οι βασικοί δικαιούχοι.
Η αύξηση του ΑΕΠ θα παραμείνει υποτονική το 2024, αλλά θα επιστρέψει στην “τάση” το 2025 και το 2026.
Σε σύγκριση με το consensus και τις προβλέψεις των διεθνών οργανισμών, οι προβλέψεις της UBS για την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό είναι χαμηλές. «Σε σύγκριση με την τρέχουσα τιμολόγηση της αγοράς, η εκτίμησή μας για την ΕΚΤ είναι σχετικά χαλαρή. Η πρόβλεψή μας για την αύξηση του ΑΕΠ της Ευρωζώνης το 2024 κατά 0,6% είναι χαμηλότερη από τη συναίνεση (0,8%) και κάτω από εκείνες των διεθνών οργανισμών: ΕΚΤ: 1,0% (από τις 14 Σεπτεμβρίου), Ευρωπαϊκή Επιτροπή: 1,3% (11 Σεπτεμβρίου), ΟΟΣΑ: 1,1% (19 Σεπτεμβρίου), ΔΝΤ: 1,2% (10 Οκτωβρίου).
Οι κίνδυνοι στις προβλέψεις της UBS
Ο πτωτικός κίνδυνος που διακρίνει η UBS είναι ο υψηλότερος του αναμενόμενου πληθωρισμός που θα προκαλέσει αυστηρότερη από την προβλεπόμενη νομισματική πολιτική, ανησυχία για τη βιωσιμότητα του χρέους στις χώρες με υψηλό χρέος, που θα προκληθεί από μια παγκόσμια πώληση ομολόγων ή και την απότομη αποδυνάμωση των αγορών εργασίας με αρνητικές συνέπειες για την κατανάλωση των νοικοκυριών, το ασθενέστερο του αναμενόμενου διεθνές περιβάλλον, τον γεωπολιτικό κίνδυνο (υψηλότερες τιμές της ενέργειας και διάθεση ανάληψης κινδύνου).
Οι ανοδικοί κίνδυνοι περιλαμβάνουν την αποφυγή της ύφεσης της οικονομίας των ΗΠΑ το 2024 (σε αντίθεση με άποψη του οίκου UBS), τον ταχύτερο του αναμενόμενου αποπληθωρισμό που στηρίζει την κατανάλωση των νοικοκυριών και επιτρέπει στην ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια ταχύτερα από ότι προβλέπεται, τις χαμηλότερες τιμές ενέργειας που στηρίζουν την εμπιστοσύνη, την ανάπτυξη και τον αποπληθωρισμό, το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία που θα μπορούσε να αναπτερώσει το κλίμα και να στρέψει την προσοχή στην ανοικοδόμηση, με δυνητικά σημαντικές θετικές επιπτώσεις στις προοπτικές της ευρωπαϊκής ανάπτυξης.
Διαβάστε επίσης:
Ebury: Η επιθετική στάση της Federal Reserve σταματά το ξεπούλημα του δολαρίου
Εθνική Τράπεζα: Μεταξύ 5-5,44 ευρώ η τιμή της μετοχής – Από 14 έως 16 Νοεμβρίου το βιβλίο προσφορών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Κορυδαλλός: Άγνωστοι πέταξαν πέτρες σε λεωφορείο
- Παπαθανάσης: Στις 45.000 οι αιτήσεις για το «Σπίτι μου ΙΙ» – Στα τέλη Ιανουαρίου νέο πρόγραμμα για την ενεργειακή αναβάθμιση
- Παπαστεργίου: Η ανάπτυξη των τηλεπικοινωνιακών υποδομών, παράγοντας ενδυνάμωσης του εγχώριου τεχνολογικού οικοσυστήματος
- Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων: Λειτουργούν αυτόφωρα τα Σαββατοκυριακά και τις αργίες