• ΑΓΟΡΕΣ

    UBS: Γιατί οι επενδυτές δεν πρέπει να φοβούνται τα ιστορικά επίπεδα ρεκόρ των μετοχών

    Mark Haefele, Global Wealth Management Chief Investment Officer, UBS AG

    Mark Haefele, Global Wealth Management Chief Investment Officer, UBS AG


    Η ελβετική τράπεζα UBS, ο Mark Haefele και η ομάδα του επισημαίνουν ότι ο δείκτης S&P 500 βρίσκεται τώρα σε απόσταση 1% από το ιστορικό του υψηλό στις 5.667 μονάδες που σημειώθηκε στις 16 Ιουλίου. Αυτό είναι καλό νέο σε όσους έχουν επενδύσει, αλλά μπορεί να είναι απογοητευτικό και ακριβό για όσους περιμένουν μια υποχώρηση για να “βάλουν τα μετρητά τους”.

    «Με τις μετοχές κοντά σε υψηλά ρεκόρ, πολλοί επενδυτές ανησυχούν επίσης για τον κίνδυνο να υποστούν μεγάλες και επώδυνες απομειώσεις. Εξετάζοντας τις μηνιαίες συνολικές αποδόσεις των μετοχών μεγάλης κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ (δηλαδή του S&P 500) από το 1945, η ανάλυσή μας υποδηλώνει ότι, μακροπρόθεσμα, οι κίνδυνοι απομείωσης μπορεί να μην είναι τόσο μεγάλοι, όσο νομίζουν ορισμένοι επενδυτές: Οι κίνδυνοι απομείωσης από τυχαία σημεία εκκίνησης δεν είναι τόσο υψηλοί, όσο συνήθως θεωρείται. Υποθέτοντας ότι ένας επενδυτής αγόρασε στο αμερικανικό χρηματιστήριο σε τυχαία χρονική στιγμή, στο 28% των περιπτώσεων δεν θα είχε δει σε καμία μελλοντική στιγμή την επένδυσή του (συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων) να διαπραγματεύεται στο κόκκινο. Σε λίγο περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, ένας επενδυτής δεν θα είχε δει σε καμία στιγμή την επένδυσή του να υφίσταται μείωση της αξίας της επένδυσης μεγαλύτερη από 5%, και μόνο στο 19% των περιπτώσεων θα είχε βιώσει ένα “προσωπικό bear market” με απώλειες μεγαλύτερες από 20% για τη νεοαποκτηθείσα επένδυση σε αμερικανικές μετοχές», εξηγεί η τράπεζα.

    Η UBS σημειώνει το εξής στοιχείο που είναι ίσως παράδοξο, ότι οι απώλειες είναι ιστορικά λιγότερο πιθανές αν οι μετοχές βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. «Ίσως προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι οι κίνδυνοι μείωσης της αξίας από τα ιστορικά υψηλά σημεία εκκίνησης ήταν χαμηλότεροι από εκείνους που προέρχονταν από τυχαία σημεία εκκίνησης. Στο 32% των περιπτώσεων αγοράς σε υψηλό όλων των εποχών, ένας επενδυτής δεν θα έβλεπε ποτέ την επένδυσή του (συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων) να διαπραγματεύεται με ζημιά. Μόλις στο 15% των περιπτώσεων ένας επενδυτής θα έβλεπε την επένδυσή του να σημειώνει πτώση μεγαλύτερη του 20% (σε σύγκριση με το 19% για την ίδια ανάλυση που πραγματοποιήθηκε σε τυχαίο σημείο εκκίνησης). Το γεγονός ότι τα υψηλά όλων των εποχών συχνά ακολουθούνται από περαιτέρω κέρδη μπορεί να φαίνεται αντιφατικό. Αλλά οι επενδυτές θα πρέπει να θυμούνται ότι τα υψηλά ρεκόρ δεν είναι τα ίδια με τις κορυφές της αγοράς. Για κάθε έτος σαν το 2000 ή 2007, όταν η αγορά σε υψηλά όλων των εποχών θα φαινόταν στη συνέχεια ως κακή ιδέα, υπήρχαν πολύ περισσότερες φορές περιπτώσεις όπως το 1982, το 1992, το 1995, το 2013, το 2016, τα μέσα του 2020 και οι αρχές του 2024, όταν οι επενδυτές ανταμείφθηκαν για τη διατήρηση της πίστης τους», εξηγεί ο οίκος.

    Τα ισορροπημένα χαρτοφυλάκια έχουν χαμηλότερο κίνδυνο μείωσης από ότι τα μετοχικά

    Η UBS εξετάζει ένα νεοαγορασμένο χαρτοφυλάκιο 60% / 40% (μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης των ΗΠΑ / κρατικά ομόλογα των ΗΠΑ): Στα δύο τρίτα των περιπτώσεων, ένας επενδυτής δεν θα έβλεπε σε καμία μελλοντική στιγμή την επένδυσή του (συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων) να υφίσταται μείωση άνω του 5%. Μόλις στο 5% των περιπτώσεων ένας επενδυτής θα είχε υποστεί πτώση της επένδυσής του μεγαλύτερη του 20% από το επίπεδο αγοράς. Αν και η ιστορία δεν αποτελεί εγγύηση για μελλοντικές επιδόσεις, υποδηλώνει ότι τα ισορροπημένα χαρτοφυλάκια εμφανίζουν λιγότερες μεγάλες απώλειες από ότι μόνο οι μετοχές. Αυτές οι γνώσεις είναι σημαντικές, κατά την άποψή των αναλυτών της τράπεζας, επειδή πολλοί επενδυτές υπερεκτιμούν τη δυνητική αξία του συγχρονισμού των αγορών και υποτιμούν το κόστος του να μην επενδύουν περιμένοντας την ευκαιρία να αγοράσουν μετοχές σε μια πτώση. «Πιστεύουμε ότι η άμεση τοποθέτηση μετρητών είναι συνήθως η καλύτερη πολιτική, επειδή ιστορικά οι πιθανότητες είναι εναντίον της ελπίδας μας να μπορέσουμε να αγοράσουμε σε χαμηλότερο επίπεδο. Με τις αποδόσεις των μετρητών να είναι πιθανό να μειωθούν, καθώς προχωρά ο παγκόσμιος κύκλος μείωσης των επιτοκίων, συνιστούμε στους επενδυτές να αναπτύξουν ένα πειθαρχημένο σχέδιο για την αξιοποίηση των μετρητών, τόσο για τις μετοχές, όσο και για τα ομόλογα», καταλήγει ο οίκος.

    Διαβάστε επίσης:

    Κυριάκος Μητσοτάκης: Στα 3 δισ. ευρώ οι επενδύσεις για την ανασυγκρότηση της Θεσσαλίας

    Μπελέρης: Είμαι πλέον ελεύθερος και υπερήφανος – Αυτονόητο ότι θα προσφύγω στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

    F1 Ιταλία: Μέγα πλήθος, μέγα πάθος!



    ΣΧΟΛΙΑ