ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Με την ενέργεια να αποτελεί το βασικό μοχλό του πληθωρισμού κατά το τελευταίο έτος, δεν έχει δοθεί μάλλον η απαραίτητη σημασία στα τρόφιμα, η βαρύτητα των οποίων είναι σχεδόν διπλάσια από εκείνη της ενέργειας (21% έναντι 10,9%)», υποστηρίζει η ελβετική τράπεζα.
Ιστορικά, η μετακύλιση των τιμών των τροφίμων στο δείκτη τιμών καταναλωτή στην Ευρωζώνης ήταν σχετικά αργή και αδύναμη γεγονός που υποδηλώνει ότι κάθε αύξηση κατά 1% των διεθνών τιμών των τροφίμων των τιμών των βασικών εμπορευμάτων αυξάνει τον πληθωρισμό της Ευρωζώνης κατά 8 μονάδες βάσης (μ.β.) μετά από έξι τρίμηνα). «Προβλέπουμε τώρα ότι ο πληθωρισμός θα είναι κατά μέσο όρο 7% το 2022 (από 6,8% που προέβλεπε πριν) και 2,5% το 2023 (από 2,4% πριν)», εξηγεί η τράπεζα.
Βραχυπρόθεσμα, η UBS αναμένει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 7,9% τον Ιούνιο και θα μειωθεί στο 6,2% έως το τέλος του έτους. Αναφορικά με το μέλλον, η αύξηση των μισθών της Ευρωζώνης παραμένει το κύριο μέλημα καθώς η αύξηση των μισθών αρχίζει να παρουσιάζει σημάδια ανάκαμψης, καταλήγουν οι αναλυτές του οίκου.
Πιο αναλυτικά, ο πληθωρισμός της Ευρωζώνης σημείωσε νέο ρεκόρ, αυξανόμενος κατά 0,6 ποσοστιαίες μονάδες στο 8,1% ετησίως το Μάιο, ξεπερνώντας το consensus για μικρότερη αύξηση στο 7,8%. Σε αντίθεση με τους προηγούμενους μήνες, όταν η ενέργεια αποτελούσε το βασικό παράγοντα αύξησης, το Μάιο η αύξηση προήλθε και από τα υψηλότερα επίπεδα ενέργειας (39,2% σε ετήσια βάση μετά από 37,5%), τροφίμων (7,5% σε ετήσια βάση μετά από 6,3%) και πυρήνα πληθωρισμού (3,8% σε ετήσια βάση μετά από 3,5%).
Η UBS εκτιμά ότι παρότι οι συνεχιζόμενες συμφορήσεις στην προσφορά είναι πιθανόν να βρίσκονται πίσω από τον υψηλό πληθωρισμό των αγαθών, η άνοδος του πληθωρισμού στις υπηρεσίες, εάν οφείλεται σε μη εποχικά στοιχεία, θα μπορούσε να σηματοδοτήσει ένα γενικότερο πρόβλημα για τους καταναλωτές.
Οι τιμές της ενέργειας αυξάνονται και πάλι
Τις τελευταίες ημέρες, εν μέσω των συνομιλιών της ΕΕ για το ρωσικό εμπάργκο πετρελαίου, η τιμή του πετρελαίου έχει σκαρφαλώσει κοντά στα 124 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 11,5% σε σχέση με το μέσο όρο του Απριλίου. Αντίθετα, οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου υποχώρησαν το Μάιο λόγω των υψηλότερων επιπέδων αποθήκευσης φυσικού αερίου, καθώς οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) κάλυψαν τις χαμηλότερες ρωσικές εισροές.
Ενώ οι σχετικά σταθερές τιμές του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με τα προσωρινά κυβερνητικά μέτρα στήριξης σε ορισμένες χώρες αναμένεται να περιορίσουν την αύξηση των ρυθμιζόμενων τιμών ενέργειας, οι υψηλότερες τιμές του πετρελαίου συνεπάγονται σημαντικούς ανοδικούς κινδύνους για τις τιμές των καυσίμων. Η UBS έχει υπολογίσει ότι κάθε αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 10% έχει σαν άμεση επίδραση την πρόσθεση περίπου 0,25 ποσοστιαίων μονάδων στον πληθωρισμό.
Διαβάστε επίσης:
UBS: Eπενδύστε σε μετοχές αξίας, τι συμβαίνει με τις μετοχές τεχνολογίας
FED Beige book: Πληθωρισμός και δυσκολίες στην αγορά εργασίας συνεχίζουν να απασχολούν τις ΗΠΑ
Φόβοι για πληθωρισμό πάνω από 11,5% το Μάιο – «Καίνε» οι τιμές σε καύσιμα και τρόφιμα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τράπεζες: Τι να περιμένουμε το 2025 στα στεγαστικά δάνεια
- «Ημέρα Καριέρας» της ΔΥΠΑ στο Ντίσελντορφ 1.200 θέσεις εργασίας από 45 επιχειρήσεις
- «Κοκκινίζουν» οι μετοχές πληροφορικής – Ποιες εταιρείες έχουν μεγάλες απώλειες
- Μεγάλες αλλαγές στη Δικαιοσύνη: Η στρατηγική για το 2025 και τα άλυτα προβλήματα