Ο Σέρτζιο Ερμότι, CEO της UBS
Παρά την ελαφρώς αυστηρή (hawkish) συζήτηση στο Jackson Hole, η αγορά επιτοκίων έχει ηρεμήσει, εξηγεί η UBS και οι αναλυτές της ομάδας Global Economics & Strategy.
Τα ευρωπαϊκά στοιχεία για τον πληθωρισμό και οι μισθολογικές καταστάσεις στις ΗΠΑ την Παρασκευή (1/9 εκτίμηση UBS 210 χιλ. λόγω των ισχυρών εποχικών παραγόντων) είναι σημαντικοί δείκτες αυτή την εβδομάδα για τις συνεδριάσεις πολιτικής του Σεπτεμβρίου. Η ανθεκτικότητα των αμερικανικών στοιχείων συνέχισε να προσφέρει ισχυρή στήριξη για το δολάριο, το οποίο ξεπέρασε τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών για πρώτη φορά από τον περσινό Νοέμβριο.
Στις μετοχές, ο τομέας της τεχνολογίας οδήγησε τις επιδόσεις των κερδών το β’ τρίμηνο και οι πωλήσεις και τα κέρδη ήταν ισχυρότερα από το α’ τρίμηνο. Αλλά με τα υψηλότερα επιτόκια, τις υψηλότερες αποτιμήσεις και τον αυξημένο συνωστισμό των επενδυτών σε συγκεκριμένους κλάδους, η συνέχεια στη δράση των τιμών ήταν ασθενέστερη από ότι το α’ τρίμηνο και η δυναμική φαίνεται να εξασθενεί.
Στην Ευρώπη, οι συσχετίσεις μεταξύ των μετοχών αυξάνονται τώρα, γεγονός που αυξάνει τη μεταβλητότητα των δεικτών και αυξάνει τα ασφάλιστρα κινδύνου.
H UBS αναμένει ότι θα συνεχιστεί και στο τέλος του έτους, ενώ οι κυκλικοί δείκτες υποαποδίδουν σε σχέση με τους αμυντικούς δείκτες για πρώτη φορά φέτος.
Οι τιμές στόχοι για το τέλος του τρέχοντος έτους είναι:
- S&P 500: 3.900 μονάδες ή πτωτικό περιθώριο 12% από τις τρέχουσες 4.443 μονάδες του δείκτη,
- Stoxx 600: 410 μονάδες ή πτωτικό περιθώριο 12% από τις τρέχουσες 458 μονάδες,
- MSCI EM: 990 μονάδες ή οριακό θετικό περιθώριο της τάξεως του 1% από τις τρέχουσες 978 μονάδες.
Συνολικά, η συνέχεια στη δράση των τιμών θα είναι ασθενέστερη, εκτιμά η UBS και επισημαίνει τα ακόλουθα:
Οι εκτιμήσεις για τα κέρδη του S&P 500 για το β’ τρίμηνο του 2023 έχουν αναθεωρηθεί προς τα πάνω κατά 3,7% τον τελευταίο μήνα. Τα συνολικά κέρδη του β’ τριμήνου έχουν εκπλήξει κατά 8% με το 79% των εταιρειών να έχουν αναφέρει θετική έκπληξη για τα κέρδη τους.
Οι συνολικές πωλήσεις έχουν εκπλήξει κατά 1,7% (0,9% μεσοσταθμικά), καθώς το 61% των εταιρειών ανέφεραν θετικές εκπλήξεις στις πωλήσεις. Ο τομέας της τεχνολογίας ηγήθηκε των επιδόσεων το β΄ τρίμηνο.
Για τις εταιρείες αυτού του τομέα, οι πωλήσεις και τα κέρδη ήταν ισχυρότερα το β΄ τρίμηνο από ότι το α΄ τρίμηνο. Παρά ταύτα, η συνέχεια των τιμών των μετοχών ήταν ασθενέστερη μετά την υποβολή των εκθέσεων του β τριμήνου από ότι ήταν μετά το α’ τρίμηνο. Τα υψηλότερα πραγματικά επιτόκια, οι υψηλότερες αποτιμήσεις και ο υψηλότερος συνωστισμός συμβάλλουν στη δυναμική του τομέα της τεχνολογίας να εξασθενεί.
Στην Ευρώπη, η συσχέτιση μεταξύ των μετοχών αυξάνεται πλέον. Αυτό οφείλεται εν μέρει στη συγχρονισμένη αδυναμία στις υπηρεσίες και τις νέες παραγγελίες στη μεταποίηση και επειδή οι προσδοκίες για τα κέρδη έχουν αρχίσει να αποδυναμώνονται ευρύτερα.
Η υψηλότερη συσχέτιση ανεβάζει τη μεταβλητότητα των δεικτών και αυτό αυξάνει τα ασφάλιστρα κινδύνου. Η UBS πιστεύει ότι αυτό θα συνεχιστεί στο τέλος του έτους με τους κυκλικούς δείκτες να υποαποδίδουν τώρα έναντι των αμυντικών για πρώτη φορά φέτος. Οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας και η φαρμακοβιομηχανία θα πρέπει να αποδειχθούν πιο αμυντικές και να διατηρήσουν θετικές αναθεωρήσεις.
Οι εκτιμήσεις για την παγκόσμια ανάπτυξη και τα επιτόκια
Η παγκόσμια ανάπτυξη έχει επιβραδυνθεί από 4% τον Απρίλιο σε μόλις 2,4%, με την αδυναμία να συγκεντρώνεται εξίσου στη μεταποίηση, το εξωτερικό εμπόριο και τα εγχώρια στοιχεία. «Έχουμε αναθεωρήσει προς τα κάτω τις εκτιμήσεις μας για την Κίνα, δεδομένης της έλλειψης κινήτρων που φαίνεται να εφαρμόζονται, αλλά έχουμε αυξήσει κάπως την πρόβλεψή μας για το γ΄ τρίμηνο στις ΗΠΑ μετά την εκπληκτική ενίσχυση της κατανάλωσης αγαθών. Ο ρυθμός του πληθωρισμού συγκλίνει παγκοσμίως γρήγορα στα προ της πανδημίας επίπεδα και έχει πλέον σημειωθεί επαρκής πρόοδος ώστε οι κεντρικές τράπεζες να τερματίσουν ή να παύσουν τους κύκλους σύσφιξης», εκτιμάει η UBS.
Oι εκτιμήσεις της τράπεζας για την αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 είναι:
- Παγκοσμίως: +2,7%
- ΗΠΑ: +1,9%
- Κίνα: +4,8%
- Ευρωζώνη: +0,5%
Αναφορικά με τα επιτόκια, η εστίαση μετατοπίζεται στον πληθωρισμό της Ευρωζώνης τον Αύγουστο. Με τα στοιχεία της ΕΚΤ να εξαρτώνται από τα δεδομένα, το ενδιαφέρον της αγοράς αυτή την εβδομάδα θα επικεντρωθεί στα προκαταρκτικά στοιχεία για τον πληθωρισμό του Αυγούστου (η Γερμανία στις 30 Αυγούστου και η Ευρωζώνη στις 31 Αυγούστου), ενόψει της συνεδρίασης της ΕΚΤ στις 14 Σεπτεμβρίου. Με γνώμονα τα ασθενέστερα στοιχεία για τους δείκτες PMI, τα 10ετή γερμανικά Bunds σημείωσαν άνοδο άνω των 15 μ.β. από την περασμένη Δευτέρα.
«Παρά τα ασθενέστερα στοιχεία δραστηριότητας, θεωρούμε ότι τα ομόλογα θα συνεχίσουν υπό πίεση. Οι οικονομολόγοι μας συνεχίζουν να αναμένουν μια τελική αύξηση κατά 25 μ.β. στο 4% από την ΕΚΤ στις 14 Σεπτεμβρίου, καθώς δεν αναμένουν ότι τα εισερχόμενα στοιχεία και οι νέες μακροοικονομικές προβλέψεις που θα παρουσιαστούν το Σεπτέμβριο θα παρέχουν επαρκή δικαιολογία για να κάνει η ΕΚΤ παύση», καταλήγει η ομάδα Global Economics & Strategy.
Διαβάστε επίσης:
Αυτή είναι η καλύτερη IPO του 2023 με κέρδη άνω του 150%
Τι κρύβει η σιωπή της Λαγκάρντ για τα επιτόκια της ΕΚΤ